Als opkomende journalisten was het een leuke uitdaging om de coolste plekjes te zoeken in Berlijn. We zijn op zoek gegaan naar de meest journalistiek interessante plaatsen.
Zo gingen we onder meer naar: Fernsehturm met de Urania Welteithur
Club Matrix
Club Tresor
Berghain
RAW tempel

Teufelsberg
Funkturm
Als je binnenkort nog eens in Berlijn komt, ga dan zeker naar deze plekken. Veel leesplezier.
Annelies Vanlinthout, Jana Swings en Goran Demuynck.

Alex onder de wereldklok

Fernsehturm

De Fernsehturm is een televisietoren in Berlijn. Gevestigd op Alexanderplatz is hij met zijn 368 meter het grootste gebouw van de stad. Bezoekers van Berlijn noemen hem de Alex-toren, vanwege zijn locatie.

De toren zelf is gebouwd tussen 1965 en 1969. Hij bestaat uit een betonnen mast met bovenop een grote bol. In de mast zitten liftschachten zodat bezoekers naar boven kunnen. In de bol zelf is een uitzichtplatform (op 203 meter) en een restaurant dat langzaam ronddraait.

Boven de bol zelf staat een grote wit-rode televisieantenne.

CC BY-SA 3.0. Christian Wolf

Naast het restaurant en het uitzichtplatform, wordt de toren ook gebruikt om 17 verschillende radiozenders uit te zenden. Naast enkele Duitse en Franse zenders, zenden ze ook sinds kort BBC World Service uit. Ook enkele digitale televisiezenders.

De wraak van de Paus

De bekende toren heeft ook een legende. Rond het middaguur verschijnt er op de bol een groot kruis als de zon hierop schijnt. Dit is een kritiek op de kerken in de DDR. De toren kreeg hierdoor verschillende bijnamen o.a. het plus van het socialisme en telespargel (televisie asperge). Annelies Vanlinthout

 

De Urania-Weltzeituhr is een wereldklok gevestigd op Alexanderplatz. In het begin lijkt het een beetje een vreemd object. Het lijkt op een soort schijf op een reusachtige tandenstoker. De bovenkant stelt het zonnestelsel voor dat per minuut één keer ronddraait. Het is tien meter hoog en weegt zo’n zestienduizend kilogram.

Op de schijf staan de namen van 148 steden over de hele wereld, tezamen met een wereldkaart.
De Urania was een cadeau ter ere van de opening van de Fernsehturm.

Waarom zijn deze plekken zo cool vraag je je misschien af? Op het eerste zicht lijken het vreemde gebouwen, maar met de historie erachter is het naast mooi om te zien ook nog eens interessant.

Annelies Vanlinthout

Hot spot om te feesten?

Berlijn, daar moet je zijn!

Exclusieve clubs, underground techno fuiven en disco’s. Voor de feestbeesten onder ons is Berlijn net een snoepwinkel voor kinderen. Als je techno zegt, zeg je Berlijn. Hier zijn een paar van de beste clubs waar je zeker eens naartoe moet als je je in de hoofdstad van Duitsland bevindt.

Club Matrix

Ben je niet zo voor techno muziek? Geen zorgen! Er zijn meer dan genoeg clubs in Berlijn waar ze commerciële, house en hip-hop draaien. Place to be is de Matrix Club, Berlin. Deze feesttent bevindt zich onder het Warschauer Straße railway station. Wat het dus zeer makkelijk te bereiken maakt. Hier moet je je geen zorgen maken of je al dan niet binnen gaat raken. De club is enorm populair bij studenten en jonge toeristen.

Club Tresor

Dit is de meest gerespecteerde techno club in Berlijn. Ook is het de grootste techno club van Berlijn. Al ben je geen grote technofan, hier moet je gewoon eens binnen geweest zijn. Het bevindt zich in een verlaten energiecentrale. De grootte van het gebouw en de verwilderde natuur er rondgeeft het een heel enge maar indrukwekkende sfeer. De club heeft verschillende dansvloeren met de beste geluidsinstallaties en een geweldige akoestiek.

 

Berghain

Deze vette club kan ik gewoon niet uit het lijstje laten. Berghain is de bekendste club van Berlijn en als mensen aan Berlijn en techno denken, is dit de club waarnaar verwezen wordt. Maar waarom is deze club nu zo populair?
Het is gewoonweg super moeilijk om erbinnen te raken. Val je niet in de smaak bij de buitenwipper? Dan mag je vertrekken. Ben je met een grote groep? Dan mag je het al vergeten. Het internet staat vol met tips en tricks over hoe je het meeste kans maakt om binnen te raken in deze legendarische club. De club wordt ook weleens ‘the church of Techno’ genoemd.

Het is al zo ver gekomen dat clubs als deze worden beschouwd als cultureel erfgoed in Berlijn waardoor de clubs minder taxen moeten betalen.

Van plan om eens naar Berlijn te trekken? Dan zijn dit de drie clubs waar je sowieso naar toe moet.

Goran Demuynck

 

Van industriecomplex naar cultureel hoogwaardig gebied

De RAW-tempel in Berlijn was ooit een onderhoudswerkplaats van de spoorwegen. Vandaag zijn hier verschillende horeca zaakjes aanwezig, maar ook nachtclubs en lokale marktjes.

© Jana Swings

Van 1867 tot 1991 was de RAW-tempel het Reichsbahn-Ausbesserungswerk: een onderhoudswerkplaats van de spoorwegen. Na bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de val van de Berlijnse muur werden de reeds gaande activiteiten stopgezet. Inmiddels is de vervallen spoorwegen onderhoudswerkplaats weer booming like never before.

© Jana Swings

De RAW-tempel is een echte aanrader voor culturele (alternatieve) gelegenheden zoals een gezellig terrasje, voor het bijwonen van een mark
tje (alleen op zondag) of om de street art te bewonderen. Ook zijn hier een skatebaan en klimmuur aanwezig. Tijdens de zomermaanden kan men dan weer komen genieten van de openluchtcinema en van diverse feestjes, o.a. in de nachtclub: het Suicide Cirus. Verspreid over het terrein bevinden zich verschillende grote en kleine loodsen waarin de feestjes worden gehouden en ook de rails zijn nog duidelijk zichtbaar.

© Jana Swings

Als je de Duitse cultuur met een snufje historie wil opsnuiven is deze hotspot echtwel ‘De Plek’ om te bezoeken. Nergens anders zal men zo hard merken dat de Duitsers er nog steeds staan en trots zijn. Het verleden is gebeurd, maar ze doen er alles aan om te werken naar een betere en mooiere toekomst.

Jana Swings

 

Teufelsberg CIA hoofdkwartier?

Het oude en verlaten CIA-radarstation is nog nooit zo geliefd geweest bij het volk als nu. Als deel van een wereldwijd netwerk bouwde de Amerikaanse geheime dienst een afluisterstation boven op de hoogste heuvel van Berlijn, Teufelsberg.

CC BY-SA Jochen Teufel

Teufelsberg, ook wel Duivelsberg genoemd, is een kunstmatig aangelegde heuvel gelegen in het voormalige West-Berlijn. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze aangelegd met het puin van de wederopbouw van Berlijn. De berg op zich is al een leuke toevoeging aan de legendarische stad Berlijn, maar wat er op de berg staat en eronder ligt, is nog veel interessanter!

Onder Teufelsberg
Enerzijds, onder de berg ligt namelijk een militair-technische school voor Nazi’s. Na meerdere pogingen tot het opblazen van het complex, bleek deze in zijn geheel te stevig te zijn ontworpen door Albert Speer. Vandaar werd besloten om het gehele complex te begraven met puin.

Bovenop Teufelsberg
Anderzijds, werd de berg gebruikt voor de bouw van één van de grootste afluister radarstations in de wereld. Dit project was deel van een wereldwijd netwerk, genaamd ECHELON. Vanuit dit radarstation werd dan ook 24 uur per dag gewerkt. Meteen na de val van de Berlijnse muur werd alle apparatuur uit het afluisterstation verwijderd. Hierna werden de gebouwen opgekocht door investeerders om er een spionagemuseum van te maken, maar het project leed verlies. Sindsdien zijn de gebouwen in verval.

Urban exploring
Dit maakt het station dan echter weer interessant voor ons als Urban Explorer en als toekomstige journalisten. Buiten het fenomenale aanzien van het in verval geraakte gebouw en zijn omgeving is ook het uitzicht binnenin het gebouw en op het dak bijna revolutionair te noemen.

ART
Bij een bezoekje aan het radarstation valt dan ook niet te ontkennen dat ondanks de vervallen toestand, de gebouwen heropleven in hun volle glorie. Net zoals in heel Berlijn is de graffiti kunst heel erg aanwezig wat het aanzien van het gebouw slechts versterkt. Bovendien is het erg druk in het radarstation. Geïnteresseerde toeristen komen een kijkje nemen en kunstenaars laten hun creativiteit zegevieren. Op het dak ontmoeten we dan ook een groepje kunstenaars die aan het genieten zijn van het uitzicht, een fles wijn en zelfs foodart.

Samiha Hild
Een van de kunstenaars haar naam is Samiha Hild. Ze is afkomstig uit Engeland en is op bezoek in Berlijn op aanraden van enkele mede-kunstenaars. Haar extroverte uiterlijk alleen al omarmt het feit dat ze een kunstenaar is. Ze wil dan ook met ons delen dat ze zich nog nooit eerder zo creatief actief heeft gevoeld als op dit moment waarop ze rustig geniet van de zon, op het dak van het radarstation terwijl ze een avocado uitlepelt.

Leuk weetje: De heuvel is hoger dan de hoogste natuurlijke berg in de regio Berlijn, namelijk de Kreuzberg.

Waarom: Oude gebouwen of oude apparaten die me onbekend zijn hebben me altijd al geïntegreerd. Wanneer zoiets op mijn pad komt, voel ik me genoodzaakt te onderzoeken wat het is/was, door wie of wat het werd gebruikt en waarvoor. Alles heeft een eigen verhaal en ik maak er mijn taak van te achterhalen welke deze verhalen zijn.

Jana Swings

De lange knul

Funkturm

CC BY-SA Achates

De lange knul. Zo wordt de zendmast in Berlijn ook wel eens genoemd, de lange knul. Deze wannabe Eifeltoren hoort gewoon op je bucketlist van dingen die je in Berlijn moet bezichtigen. De toren bevindt zich in Charlottenburg- Wilmersdorf en is een van de grootste toeristische trekpleisters in Berlijn.

3 september 1926 was de dag dat de toren werd ingehuldigd ter gelegenheid van de derde “Grossen Deutschen Funkhausstellung” of simpel gezegd: een radiotentoonstelling. De toren heft een lange tijd effectief gediend als middengolfzender maar sinds 1962 wordt de toren niet meer gebruikt voor uitzendingen.

De toren zelf is 150 meter hoog. Op 125 meter bevindt zich een observatiedek waar je een mooie foto voor op je verhaal kan maken. Ook is er een restaurant op ongeveer 52 meter van de grond. Deze mooie zendmast is werkelijk een goudmijn voor je sociale media feeds.

Goran Demuynck

 
Voor een volledig overzicht kijk zeker op ons kaartje.