Charleroi. Ook wel ‘le Pays Noir’ genoemd. De stad met een negatieve bijklank. Zogezegd een van de gevaarlijke en depressieve steden in België. Maar werd dit ook niet over Mechelen gezegd?

Ondertussen is Charleroi  een coole stad. Charleroi verschuift zichzelf van ‘lelijke’ naar ‘hippe’ stad.  De Carolo oftewel de inwoner van Charleroi is een aangenaam en sociaal persoon die je ontvangt met open armen. Charleroi wordt nu eerder aangeduid als de meest interessante postindustriële regio in Europa. De cultuur in Charleroi bruist en biedt vele verscheidene concepten aan. De stad is de aangewezen plaats voor urban photographers, jonge hipsters en kunstliefhebbers om zich uit te leven. Wij hebben ons hier zeker kunnen vermaken en hebben een interessante ervaring achter de rug. Hopelijk kunnen wij jou inspireren!

We hebben onze coolhunts ingedeeld in vier trends: local love, joyning, remapped en nostalgie. Hiervoor hebben we ons gebaseerd op een trendframe van trendwatching.com dat we ook zagen in de lezing van Bert Van Tilborg.

Afbeeldingsresultaten voor pinpoint symbol loveLocal Love

Promoten van eigen stad en omgeving wordt steeds belangrijker. Jonge ondernemers worden ondersteund en begeleid.  Zo probeert men de stad nieuw leven in te blazen. Meer aandacht voor lokale verschillen en kleinschaligheid, groepsverbanden en culturele diversiteit. Deze globalisering is een echte trend die wij in Charleroi meerdere keren zagen terugkomen. Zij willen hun eigen stad doen opleven en hun talenten en producten in de kijker zetten.

1. Act like a Carolo with Use-It

Doorheen onze dag door Charleroi hebben wij ons gebaseerd op de informatie van use-it. Use-it is een map en website die werd gemaakt door lokale, hippe jongeren. Het is totaal niet commercieel uitgebuit, maar wordt gratis aangeboden. Jonge lokalen werken samen om deze handleiding voor niet-Carolos zo goed mogelijk samen te stellen. 

Wij hebben hieruit veel lokale en innovatieve concepten kunnen vinden en verder onderzocht. De map is handig in gebruik en biedt voor ieder wat wils aan. Zo wordt er verteld op welke manier je de stad het beste bezoekt qua vervoer. Maar ook voor eten, bezienswaardigheden, feesten, enzovoort worden er leuke dingen aangeboden.

Op deze manier leer je de stad pas écht kennen! 

De papieren versie van use-it wordt aangeboden op verschillende plaatsen, maar use-it heeft ook een app. Zo kan je zelf kiezen wat jij het liefste hebt. Use-it heeft ook kaarten van vele andere steden. Vaak zijn het steden die nog niet zo bekend zijn bij de meerderheid van de mensen. Dit is leuk, omdat je op deze manier op heel interessante plaatsen komt. De informatie die er steeds bij vermeld staat, is zeer interessant en vertelt veel over de buurt. Zeker doen dus!

 

LISE BRESSELEERS

2. Manufacture Urbaine

In het hartje van Charleroi, aan de rand van de Samber vind je een gezellige brouwerij terug. Maar niet slechts een brouwerij. Dit concept werd opgebouwd in 2017 door enkele jonge ondernemers. Zij speelden met het idee om de kunst van het maken naar boven te brengen en het pure te tonen. Zo kwamen zij tot het idee om het oude print gebouw om te toveren tot een hip gebouw waar mensen hun dagelijkse producten terug kunnen vinden. In het gebouw bevindt zich een mini-brouwerij, een bakkerij en een koffiebranderij. Deze productieafdeling is geopend voor iedereen. Hier focust men op het zelf produceren, dus het gebruik van lokale producten. Volgens hen is dit belangrijk om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Zij zijn dan ook heel milieuverantwoordelijk.

Naast de lekkere producten die er worden vervaardigd, kan men ook komen genieten van de gezellige omgeving. De oude fabriek werd namelijk zo omgebouwd dat er niet enkel producten worden gemaakt, maar dat mensen hier ook langs kunnen komen om te genieten van deze producten. Dit vaak in combinatie met culturele uitingen. Er worden vaak toffe evenementen georganiseerd. Het is werkelijk een plaats van cultuur en ervaringen midden in de stad.

Korte samenvatting: er wordt bier gebrouwen, brood gebakken en koffie gebrand, maar je kan er ook proeven samen met vrienden en daar bovenop nog eens genieten van de concerten, tentoonstellingen, workshops en evenementen die zij organiseren.

Wat wil je nu nog meer?

   

LISE BRESSELEERS

3. Pop & C

Pop & C was de allereerste pop-up store in Charleroi, ook is pop & C de eerste gedeelde designwinkel in Charleroi.

Pop & C is opgericht in 2016 in hartje Charleroi en viert dit jaar zijn 2e verjaardag. Pop & C is een winkel waar een ruim aanbod van spullen te koop wordt aangeboden. De winkel geeft de mogelijkheid aan lokale kunstenaars en ontwerpers om hun producten te verkopen in een risicoloze omgeving (hun producten uit te testen). Pop & C is een innovatief concept dat is opgezet om het stadscentrum nieuw leven in te blazen. Een plek waar mensen kunnen samenkomen en elkaar inspireren. Een uitgebreid aanbod van juwelen tot handgemaakt textiel, zelfs meubels zijn aanwezig in de winkel. In totaal maken 17 ontwerpers deel uit van de gedeelde designwinkel Pop & C.  De winkel is van dinsdag tot zaterdag open van 10 tot 18u. Pop & C staat open voor nieuwe ‘créateurs’ en wil iedereen een kans geven om mee te werken aan dit mooi concept.

   

LISE-LORE VANSTECHELMAN

Afbeeldingsresultaat voor community vector icon Joyning

Charleroi is een grote, levendige stad. Daarom is het voor bewoners belangrijk om als een community te kunnen samenkomen met mensen die dezelfde interesses hebben. Dit sluit ook aan bij de lokale trend (local love). Locals komen samen om hun interesses te delen. Wat ook aansluit bij joyning is het ruilen of samen gebruiken van producten. Je zou kunnen zeggen dat joyning fout geschreven is, maar dat is heel bewust. Er zit namelijk het woord “joy” in, dat verwijst naar het plezier dat mensen er in hebben om samen te zijn.

4. Carolo Plantswap, du vert au pays noir

Carolo Plantswap is een origineel initiatief dat sinds 2017 plaatsvindt in Charleroi. Het idee achter de plantswap is dat mensen onderling gratis en gemakkelijk planten kunnen wisselen. Hoe gaat het in zijn werk? De Carolo neemt zijn plantenverzameling die hij wil aanbieden mee. Alle planten worden samen uitgestald en andere plantenliefhebbers kunnen deze voor niets meenemen.

Aan de planten wordt een kaartje bevestigd met de naam van de plant en eventueel de contactgegevens van de oorspronkelijke eigenaar zodat de nieuwe eigenaar daar altijd terecht kan met vragen over het verzorgen van zijn nieuwe groene schat. Alle planten zijn welkom bij de plantswap, zowel grote planten voor buiten als kleine potplantjes voor binnen. In tegenstelling tot andere coolhunts heeft de Carolo Plantswap geen vaste locatie. De plantswap vindt occasioneel plaats op evenementen zoals Un Sacré Bazar, een beurs voor lokale initiatieven in Charleroi. Als je graag een plantswap wil bijwonen, check je best de Facebookpagina van Carolo Plantswap. Daar vind je alle evenementen.

Carolo Plantswap brengt de lokale mensen van Charleroi samen en geeft hen de kans om hun planten te delen. Daarom sluit dit aan bij de trend joyning. Ook herkennen we in dit project de groeiende interesse voor het milieu die we zien in de maatschappij. Mensen houden van groen, vandaar dit groene project in “het zwarte land”.

foto van Carolo Plantswap.© Elodie Grégoire

LIEN WINTERS

5. “Kediss? Que dice? Quai10!”

Quai10 is een culturele spot in het hartje van Charleroi vlakbij het station Charleroi Zuid. De focus ligt er op interactieve technologieën en bewegende beelden. Daarom combineert dit centrum een cinema, een gaming space en een brasserie. De kracht van dit concept is het samenbrengen van het culturele en het pedagogische.

De cinema telt vijf zalen waarvan er vier zich bevinden in het gebouw van Quai10. De vijfde zaal, Salle Côté Parc, vind je dichtbij le parc reine Astrid in Charleroi.

De gaming space is een culturele en pedagogische plaats waar je videospelletjes kan spelen. Om de twee maanden worden er dertien games geselecteerd op basis van hun doel, hun originaliteit, hun evocatieve kracht en hun toegankelijkheid. Iedereen mag gratis gebruik maken van de games die tentoongesteld worden. In de voormiddag is de ruimte gereserveerd voor scholen en in de namiddag voor het grote publiek.

Naast de cinema, de gaming space en de brasserie organiseert Quai10 ook verschillende pedagogische activiteiten waarbij de interactieve media worden ingezet.

Toen wij bij Quai10 waren, konden we jammer genoeg de gaming space en de binnenkant van het gebouw niet bekijken, maar dat is dan een extra reden om nog eens terug te gaan naar Charleroi!

Quai10 past binnen de trend van joyning omdat het cinema, games en eten verbindt. Zo brengt het mensen die normaal nooit op dezelfde plaats zouden komen, toch samen. Een andere trend die we herkennen in dit project is de evoluerende technologie. Zo worden de videogames gebruikt als pedagogische ondersteuning. Quai10 was de eerste in België waar je deze combinatie kon vinden.

 

LIEN WINTERS

6. Rockerill

Een samenkomst van alle soorten muziekstijlen, kunst en een prachtige, authentieke omgeving? Dan ben je bij Rockerill aan het juiste adres.

Een oorspronkelijke staalfabriek, die geabsorbeerd werd door de technologische achteruitgang werd in 2005 helemaal hersteld en omgetoverd tot een culturele plek. Wat Rockerill zo speciaal maakt, is dat ze zoveel mogelijk hebben behouden in plaats van alles te moderniseren.

Het hele complex bestaat uit vier verschillende plaatsen die elke hun functie hebben. ‘La Cathédrale’ wordt voornamelijk gebruikt als expositiezaal, waar permanente werken worden vertoond van lokale artiesten uit hun vereniging. ‘Les Forges’, of beter gezegd ‘smederijen’ is een reconstructie van de eerste wereldoorlog. Deze zaal dient om tentoonstellingen te doen. ‘Le Rockerill’ is de concertzaal zelf, waar zo’n 250 mensen binnen kunnen. ‘La grande sallee’ is de grootste ruimte en wordt dan ook gebruikt voor de belangerijkere evenementen zoals Flash Factory Festival of grotere concerten en tentoonstellingen.

Ook dit gegeven toont aan hoe ze de laatste jaren enorm hun best doen om het culturele imago van Charleroi op te krikken. Ookal zien de gebouwen er vanbuiten af oud en verlaten uit, is het binnenin een prachtig concept.

Jammer genoeg waren alle deuren gesloten toen wij daar aankwamen omdat er een liveband aan het soundchecken en repeteren was. Maar wij hebben wel alvast een liveconcertje van buitenaf kunnen meepikken.

  

PÉLÉ VAN EEMEREN

Afbeeldingsresultaat voor map vector icon  Remapped

Charleroi had niet altijd de beste reputatie, maar dankzij vele nieuwe initiatieven willen ze de stad nieuw leven inblazen. Vele steden willen zich opnieuw op de kaart zetten als een positieve stad.

7. Asphalt in een kleurtje: het Asphalte project

Al graag eens het betere graffitiwerk willen bezichtigen maar geen geld voor een vliegtuigticket naar Berlijn of New York? Het Asphalte project is ongetwijfeld de oplossing voor dit probleem!

Charleroi verwelkomt om de twee jaar lokaal en internationaal talent om saaie, grijze muren om te toveren in kleurrijke kunstwerken. Alle artiesten hebben uitgebreide ervaring met dit soort evenementen. Velen van hen worden beschouwd als hedendaagse meesters in de graffiti- en straatkunst. Of het nu gigantische straatkunst fresco’s zijn of kleine humoristische muurschilderingen, ze kleuren Charleroi allemaal samen in en zorgen voor een unieke urban ervaring.

Hier en daar is de stad ingekleurd met gigantische straatkunst fresco’s zoals de typische uitdrukking onder de Carolo’s: ‘bisous m’chou’. Deze schildering, te vinden op de nu niet meer zo grijze muren van het ‘Palais des Expos’, is een trots onder de inwoners van Charleroi. Naast graffitiwerken kan je in de stad ook andere vormen van kunst ontdekken. Ga er op zoek naar ‘installatie 365’. Dit is een autonoom systeem dat op willekeurige volgorde elke dag een ander woord verlicht. Deze kan je vinden op het dak van Quai10, filosofisch!

Dat Charleroi op zijn kop is gezet, is een feit. Projecten zoals Asphalte zorgen ervoor dat de stad geleidelijk aan wordt gezien als een mekka voor stedelijke kunst. Dus schrap die vliegtuigtickets maar, neem je use-it kaart en ontdek het nieuwe Berlijn!

 

LIZE VANRUSSELT

8. Urbex

Charleroi is aan het openbloeien tot een bruisende stad, dat hebben we nu al wel bewezen. De stad heeft weldegelijk ook een minder spannende kant: de industrie. Charleroi is en blijft een grote industriële stad. Dit betekent niet dat deze kant minder interessant is om te bezoeken. Integendeel zelfs! Deze industriële achtergrond van de stad leverde interessante, spooky en verlaten hotspots op binnen de Urbex-scene. Wij als echte ‘daredevils’ gingen de uitdaging aan. Onze bestemming? Charbonnage du Gouffre N10.

Een kleine geschiedenisles: Deze verlaten kolenmijn was ooit één van de grootste opslagplaatsen voor houtskool binnen de mijnindustrie. De site dateert van 1934 en werd voor de kolenindustrie gebruikt tot 1969. Daarna werden de gebouwen nog omgetoverd tot oa een dierentuin en een autodemontage bedrijf. Nu is de locatie vooral bekend binnen de urbex-scene. In ieder geval niet de locatie zelf aangezien het een no-go is om de specifieke locatie van deze urbexlocatie te publiceren. Na veel research en het bekijken van verschillende kaarten stapten we op de metro richting de buitenwijken van Charleroi.

Eens uit de metro waren de gebouwen al in de verte in zicht. Na wat bochten naar links en naar rechts stonden we recht voor de gigantische gebouwen. Al snel werden we begroet door twee blaffende duitse herders, een warmer welkom bestaat er niet. We wandelen een paar rondjes rond de site en begroeten de buurtbewoners. Het begint te regenen. Uiteindelijk beslissen we om niet naar binnen te gaan, wat een anticlimax. Als jij niet zo een ‘pussy’ als ons bent is het zeker waard om de uitdaging aan te gaan.

Heb jij wel de urbex kriebels dan moet je zeker eens naar Charleroi trekken. Naast Charbonnage du Gouffre vind je er ook de verlaten metrolijn ‘Métro Léger’ en de bekende verlaten koeltoren ‘Powerplant IM’.

LIZE VANRUSSELT

9. Het shoppingcenter, een nieuwe trend?

Jazeker!

Charleroi doet de laatste jaren enorm zijn best om de reputatie van ‘Europa’s lelijkste stad’ weg te werken. Het nieuwe shoppingcenter genaamd Rive Gauche opende zijn deuren op 9 maart 2017. Het shoppingcenter is een combinatie van merkwinkels, gezellige barretjes en leuk ingerichte restaurantjes. Wat ons meteen in het oog sprong, was de architectuur van het gebouw. Het indrukwekkende plafond in combinatie met de ingebouwde groene bomen en de prachtige zijgangen die iets weg hebben van de renaissance, zorgt voor een overweldigend gevoel.

Wat ons echter opviel was het contrast met de straten achter het shoppingcenter. Wanneer we buiten kwamen zagen we meteen een straat vol met huizen met kapotte glazen, winkels die failliet zijn, graffiti over graffiti, enzovoort… Als ze hun imago van ‘lelijke stad’ volledig willen wegkrijgen, zullen ze hier toch nog iets aan moeten doen in plaats van het te verdoezelen achter het gigantische shoppingcentrum. Maar ze zijn zeker en vast op de goede weg!

   

PÉLÉ VAN EEMEREN

Afbeeldingsresultaat voor antique clock vector Nostalgie

Iedereen kent wel iemand die zich kleed alsof het nog de vorige eeuw is, “retro” noemen ze dat dan. Of iemand die zijn huis vol zet met oude meubels onder de noemer “vintage”. Wel, zij zijn niet de enigen. Mensen houden er namelijk van om terug te grijpen naar vroeger. Dit is een trend die we niet uit een trendframe hebben gehaald, maar die we zelf herkennen in de maatschappij. Denk maar aan de vele tweedehands winkeltjes of het terugkeren van vinyl.

10. 50’s american diner

Vanaf het moment dat we deze plek zagen op het internet waren we meteen verkocht en liep het water ons al in de mond. Een plek waar je lekkere burgers en milkshakes kan drinken zoals in bekende series, wat wil een mens nog meer? De american diner ligt niet ver van het centrum van Charleroi dus ideaal om eens te bezoeken. De American diners zijn ontstaan in  1872 en het interieur was vooral geïnspireerd door de Art Deco. De diners werden pas echt populair in de jaren ‘50 – ‘60 doordat ze vaak vertoond werden in films.

Deze tent is volgens ons een meerwaarde aan de stad Charleroi, het is een leuk concept en een american diner is sowieso al razend populair met andere woorden een slimme zet om nog meer volk naar Charleroi te krijgen.

Helaas hebben wij niet kunnen proeven en genieten van de heerlijke burgers en milkshakes zoals ze dat deden in de jaren ‘50, ze waren net onderhoudswerken aan het uitvoeren. Maar niet getreurd de volgende keer dat wij ons in Charleroi vertoeven staat de 50’s american diner bovenaan op onze to do list.

LISE-LORE VANSTECHELMAN

Livre ou Verre, dé startup van Charleroi 

Livre ou Verre is een concept dat nog maar enkele weken bestaat. Je kan er op je gemakje een koffie drinken en een boek lezen uit de enorme boekenkast in een supergezellig en leuk ingericht boekenwinkeltje. Dan ben je hier aan het juiste adres.

Buiten boeken lezen en iets drinken of eten, zijn hier nog zoveel andere mogelijkheden. Zo wordt er bijna wekelijks of zelfs dagelijks een activiteit georganiseerd van muzikale optredens tot thematieke spelactiviteiten voor kinderen. Hier kan het allemaal.

“Met behulp van de boekenwinkel van mijn ouders en al het harde werk, heb ik 3 weken geleden mijn droom kunnen verwezenlijken.” – Blondine Grandchamps, de uitbaatster van deze startup.

Het feit dat dit haar ultieme droom is, is duidelijk te zien in de zaak. Alles is tot in de details uitgewerkt, zo zijn zelfs de menukaarten in de vorm van een boek. Deze startup is een echte aanrader als je in Charleroi bent!

  

Bekijk hier het interview:

 

Zo is onze goed georganiseerde en gestructureerde dag toch nog chaotisch geëindigd. We beseften op het moment dat Lise-Lore en Pélé op de trein stapten dat we nog een groepsfoto nodig hadden. Dat is hoe wij onze dag perfect kunnen omschrijven: een dag vol verrassingen, chaotische momentjes en onverwachte wendingen. Wij zijn alvast positief verrast door de “lelijkste stad van Europa”. Hopelijk ben jij dat ook na het lezen van onze blog.

Heb jij ook de kriebels te pakken om Charleroi te ontdekken? Bekijk dan nu onze route en beleef een zalige dag!

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1mv_UUgIIAdumYvVHAXfqtyqZpeLzT4t-&ll=50.4100446631893%2C4.426599749999923&z=15

Groetjes,

 

Bronnen:

50’s American Diner. (n.d.). Historique des Diners Américains. Retrieved April 10, 2018, from https://www.50samericandiner.be/fr/pages/56/historique-des-diners-americains.html

Asphalte Charleroi. (n.d.). Asphalt & urban art biennale. Retrieved April 10, 2018, from https://www.paysdecharleroi.be/images/stories/espacepresse/guide_asphalte_web01.pdf

Carolo plantswap. (n.d.). Carolo Plantswap [Facebook fan page]. Retrieved April 10, 2018, from https://www.facebook.com/caroloplantswap/

Le Pays de Charleroi. (n.d.). Biennial “Asphalte” Urban Art. Retrieved April 10, 2018, from https://www.paysdecharleroi.be/index.php?option=com_flexicontent&view=items&cid=363:street-art&id=478894:biennale-dart-urbain-qasphalteq&Itemid=1249&lang=en

Use-it. (n.d.). Charleroi. Retrieved April 10, 2018, from https://www.use-it.travel/cities/detail/charleroi/

Urbexcrew.. (2013, November 30). Urbex: Charbonnage du gouffre n10 Charleroi. Retrieved April 10, 2018, from http://www.urbexcrew.nl/urbex-belgie-fabrieken/urbex-charbonnage-du-gouffre-n10/

 

http://www.popandc.be/

http://www.quai10.be/

http://www.asphalte-charleroi.be/

http://www.rockerill.com

http://www.manufacture-urbaine.com/