Een stad die bruist van het leven. Met meer dan 74.000 studenten is er dag en nacht altijd wel iets te beleven. Ook qua aantal toeristen behoort Gent tot één van de grootste steden van ons land. En toch zijn er nog veel plaatsen die niet ontdekt zijn door hen. Daarom nemen wij je mee op een reis door het Gentse waar je anders nooit zou komen.

 

Ray (Matthias)

Wat?

Een serre dient natuurlijk om groenten en fruit in te kweken. Maar van een serre een plaats maken waar mensen zich kunnen verenigen en samen genieten van een heerlijk bier of cocktail? Nee dat lijkt te zot voor woorden. En toch is het zo , Ray heeft ervoor gezorgd dat wij , mensen, kunnen genieten van een heerlijke cocktail in een grote serre. Vlak naast de Sint-Niklaaskerk is Ray the place to be voor een gezellig drink. Helemaal doorzichtig is het de ideale plek om te genieten van het bruisende leven in het centrum van Gent. Wanneer de zon schijnt, wordt de serre automatisch warmer en zorgt ze voor een tropisch aanvoelen bij de klant. Ideaal toch om even weg te dromen en niet aan de drukte te denken te midden  van een bruisende stad. Ray is de ideale plek om iets te gaan drinken, zelfs al je kleine kinderen hebt die niet graag stilzitten. Met een kleine binnenspeeltuin met onder ander een glijbaan , kunnen ook de kinderen zich hier goed amuseren.

Waarom cool?

Naast de mogelijkheid om hier gezellig een glaasje te komen drinken, biedt Ray ook de mogelijkheid aan om kleine events te organiseren in hun serre. En een serre in de schaduw van een prachtige kerk in Gent, dat alleen al is een concept dat we in België nog niet terugvinden. En om die reden vind ik het conceptvan Ray cool. Ray heeft de serre ingericht met planten en kleine bomen zodat de consument het gevoel krijgt dat ze bijna te midden van de natuur iets aan het drinken zijn. Een serre midden in een grote stad is voor veel mensen een niet alledaags zicht.

Referentie trendcanvas?

In het trendcanvas kunnen we het daarom terugvinden onder de rubriek‘Joyning’. Mensen willen elkaar leren kennen en komen samen op plaatsen , en daar is Ray één van.

Ray
Klein Turkije 20
9000 Gent

Ohne (Matthias)

Wat?

Biedt de consument een alternatief om anders inkopen te doen. Probeer de verpakkingen tot een minimum te beperken en zorg daarnaast ook voor een breed aanbod aan biologisch eten. Dat is het doel van Ohne, de winkel waar je zonder zakjes met één tomaat, één wortel, één krop sla en dergelijke naar buiten stapt. Dit komt omdat Ohne geen zakjes ter beschikking stelt aan zijn consumenten. Ohne biedt een zeer groot assortiment aan voor haar klanten. Zo kan je er beleg, brood, groenten en fruit kopen. Maar ook granen, huishoudproducten , koffie ,olie en dranken worden door Ohne aangeboden. Natuurlijk denkt nu iedereen , hoe krijgen we bijvoorbeeld havermout of olie mee naar huis zonder dat dit in een verpakking zit? Het antwoord op deze vraag geeft meteen ook het duidelijke concept van Ohne weer. Voor zaken die we in een normale winkel in verpakking kopen, zoals granen, mag je bij Ohne zelf je eigen bakje meenemen. Op voorhand weeg je de inhoud hiervan, je vult je bakje met granen tot de hoeveelheid jij wilt, om het daarna terug te wegen en zo de prijs te betalen. Simpel toch?

Waarom cool?

Een heel eenvoudige idee zit er achter deze winkel. Want hoeveel zaken verdwijnen er wel niet in de vuilbak zodra we terug zijn van de winkel? Verspilling van zoveel meer dan alleen die ene zak, want je verspilt ook het hele voorafgaande productieproces en zorgt daar bovenop ook nog eens voor afvalverwerkingskosten. En net dit eenvoudige idee vind ik cool aan het verpakkingsvrij winkelen. Het is een concept dat mensen bewust doet nadenken over het milieu en tevens ook de voedselverspilling tegengaat.

Referentie trendcanvas

En daarom kan het bij het trendcanvas worden geplaats onder ‘better business’, want verpakkingsvrij winkelen zal op lange termijn alleen maar voordelen opleveren voor onze economie, bevolking en het milieu. Verpakkingsvrij winkelen, met oog voor People, Planet en Profit!

Ohne

Steendam 59

9000 Gent

Oh My Poké (Sander)

Wat?

Oh My Poké is een Hawaiiaans restaurant. Je krijgt er poké bowls en rolls met rauwe vis, alles vers gemaakt natuurlijk. De basis van deze bowls is sushi-rijst, bruine rijst, quinoa of koolsla, deze worden dan verder afgewerkt met rauwe vis en groentjes. Je kan het daar opeten en zitten in een gezellig Hawaiiaans uitziend restaurant of je kan het meenemen. Er is een menu kaart voorzien, maar het is toch veel leuker om zelf jouw poké bowl of roll samen te stellen.

Waarom cool?

Vandaag wordt er steeds meer en meer afgeraden om vlees te eten of toch minder vlees te eten. Dit is een mooi alternatief als je eens goed wilt gaan eten, zonder vlees. De Hawaiiaanse keuken is namelijk gebaseerd op vis en vlees, maar Oh My Poké werkt enkel met vis. Je moet er ook niet gewoon de kaart volgen, je kan er je eigen menu samenstellen. Er is geen enkele combinatie onmogelijk. Meteen als je erbinnen komt voel je je in Hawaï, zo origineel is de binnenkant aangekleed.

Referentie naar trendframework:

Youniverse, jij kan zelf bepalen of je kiest om een poké bowl zelf samen te stellen naar jouw specifieke smaken, of je kiest er één die is samengesteld door de eigenaars van het restaurant.

Oh My Poké

Sint-Jacobsnieuwstraat 103A

9000 Gent

Cambio (Sander)

Wat?

Cambio staat voor autodelen, je cambiokaart geeft je toegang tot de cambiowagens. Deze wagens gebruik je zolang en wanneer je wilt. Ze hebben verschillende types wagens in veel grote steden in België. Aangezien jij enkel de cambiokaart hoeft te kopen, heb je ook geen zorgen over zaken zoals onderhoud, verzekering of herstellingen. En je hoeft je vooral geen zorgen meer te maken over parkeerplaatsen, elke wagen van cambio heeft een gereserveerde standplaats. Je haalt de wagen af op deze plek en zet hem ook op diezelfde plek weer terug bij het einde van je rit. Je betaalt enkel als je de wagen gebruikt, niet als hij stilstaat.

Waarom cool?

Je hoeft zelf geen eigen auto meer aan te schaffen, waardoor je ook geen extra kosten meer hebt zoals verzekering, onderhoud en andere. Als je een auto nodig hebt ga je naar zijn staanplaats en je neemt hem, voor zolang als jij hem nodig hebt. Het is beter voor het milieu, met Cambio neem je de wagen enkel als je hem echt nodig hebt. Ook kan je deze wagen delen met vrienden, 1 iemand heeft een cambiokaart nodig en de anderen kunnen gewoon meerijden, dan is het zelfs nog beter voor het milieu. Dit kan ook het probleem van te veel auto’s oplossen, omdat je hem enkel neemt als je hem echt nodig hebt.

Referentie naar trendframework:

Beter Business, door Cambio gaan er op lange termijn minder auto’s op de baan zijn, het is ook beter voor het milieu en het kan collega’s samenbrengen als ze gezamenlijk naar het werk rijden.

Cambio CarSharing-Station

Dampoort

9000 Gent

Romain Roquette: “ The salad bar ” (Simon)

Wat?

Romain Roquette is een saladebar in Gent waar je kan lunchen met een lekkere salade op je vrije dag of een gezonde take-away na een lange dag. Hun doel is het presenteren van hun salades als volwaardig en betaalbaar gerecht perfect op smaak gebracht met de beste en meest verse ingrediënten. Mensen in het stad van Gent hebben het vaak heel druk en kunnen daarom hun salades versneden meekrijgen in een handige saladebowl waarbij je kan kiezen waar en wanneer je onze salades opeet. Buiten de salades maken ze ook dagelijks lekkere verse soep met seizoensgroenten en zelfgemaakte dranken zoals homemade iced tea.

Waarom cool?

Ze specificeren zich op een hele grote groep mensen die vandaag de dag niet bereikt werd door de gewone broodjes- en snackbars. Vele mensen zijn vooral via Facebook en Instagram Helemaal voor gezond eten, vers eten, … Vooral deze mensen worden hier bereikt, mensen die meer geld over hebben voor een lekkere verse maaltijd. De salades kunnen zoals de pasta-bars helemaal zelf worden samengesteld van type salade, tot dressing, tot extra garnituur, …

Referentie naar trendframework?

Klanten kunnen zelf kiezen of ze de hun voeding zelf samenstellen met verschillende soorten ingrediënten of je kan een menu kiezen samengesteld door ervaring en smaken van de eigenaars van het restaurant.

Romain Roquette

Nederkouter 7

9000 Gent

 

Street Art (Simon)

Wat?

Gent is een bruisende stad die aan heel wat creatieve straatkunstenaars onderdak verschaft. De stad Gent en vzw Graffiti probeert de artiesten een duw in de rug te geven met jaarlijkse workshops. Via de website “www.graffitivzw.be” kunnen de missies, workshops en foto’s worden gevolgd.

Waarom cool?

Veel steden proberen meteen alle graffiti te verwijderen maar de stad Gent moedigt het aan. Hierin verschillen ze met de meeste andere steden. Veel graffiti aan spoorwegen, treinwagon’s, etc moeten meteen worden verwijderd omdat dit anders ge weld en haatberichten kan aanmoedigen. Hierin verschilt de graffiti van de straatartiesten omdat dit vooral over kunstgraffiti gaat die kan blijven staan in en rond de stad Gent.

Referentie naar trendframework?

In veel steden is graffiti taboe, hier in Gent pakken ze dit veel beter aan door graffiti-artiesten op te leiden via workshops etc… Kunstwerken in graffiti op grote gevels van huizen kan een stad helemaal opfleuren en het taboe rond graffiti zeker aanpakken. Graffiti kan je vinden overal in en rond Gent zoals te zien op onze foto’s.

Graffiti vzw

Dampoortstraat 84

9000 Gent

Bidon (Elias)

Wat?

Biddon is een coffeeshop in Gent waar je kan genieten van allerlei verschillende soorten warme en koude dranken, maar hun specialiteit zit hem wel vooral in de koffie. Biddon combineert het coffeeshop concept met een concept rond wielrennen. Je kan in Biddon dus ook je fiets binnenbrengen voor reparaties en onderhoud. Wanneer het koers is op televisie komen wielerfanaten hier ook vaak samen van de koers genieten, wat een leuke sfeer met zich meebrengt.

Waarom cool?

Ik vind het combineren van de twee concepten zeer geslaagd, en dit creeërt ook een zeer aparte stijl binnenin de coffeeshop. Het interieur maakt er niet veel uit, alle tafels en stoelen dat er binnen staan zijn namelijk verschillend, er staan zelfs zetels en rieten tafels op sommige plaatsen. Op het eertse zicht lijk dit zeer rommelig maar als je zelf binnenstapt voel je dat dit een zeer familiaire en losse sfeer creeërt tussen de mensen binnen. Verder hingen er ook stoelen en zelfs fietsen aan de muur, en de ruimte werd ook verder aangevuld met planten voor wat meer kleur. Het is ook zeerleuk omdat de twe e concepten eigenlijk zeer goed bij elkaar passen, als je ziet hoeveel mensen er in het weekend samen gaan fietsen en hun pauzes op café doorbrengen, dan lijkt het niet meer dan logisch dat dit idee aanslaat bij de mensen. En aangezien hun specialiteit koffie is is het ook leuk dat ze telkens wanneer je een koffie bestelt, jouw koffie voorzien van een leuke tekening in het schuim, dit toont dat ze toch net nog een tikkeltje extra proberen te doen voor hun klanten en dit heeft mij zeker aangenaam verrast.

Referentie naar trendframework?

Human Brands, Bidon heft een zeer specifieke en speciale stijl. Deze stijl zal niet iedereen aantrekken maar dat is ook niet het doel. De bedoeling bij Bidon is om mensen met dezelfde interesse bij elkaar te brengen, namelijk koffie en / of fietsen. Deze speciale stijl zal altijd mensen aantrekken, mensen zoeken vaak naar iets unieks om deel van uit te maken en dat vinden ze bij Bidon.

Bidon
Bisdomkaai 25
9000 Gent

Wandelbus (Elias)

Wat?

In de binnenstad van Gent waar geen auto’s mogen rijden, rijden 3 wandelbusjes rond. Dit zijn busjes met een capaciteit van 8 personen dat op stapvoets tempo in lussen door de stad rijden. Het is heel simpel om te gebruiken wanneer je het busje ziet en je er gebruik van wil maken steek je simpelweg je hand op, er zijn geen haltes voorzien voor de busjes dus je kan overal op -en afstappen. Als je hulp nodig hebt om op of af te stappen kan je het ook gewoon vragen aan de chauffeur, deze zal je dan met plezier verder helpen.

Waarom cool?

Het is een zeer goed concept en het is iets wat op niet veel plaatsen te vinden is. Deze service focust zich vooral op oudere en mindervalide mensen. Dit is zeer speciaal, en toch wel zeer positief omdat alle hedendaagse veranderingen vaak geen of weinig rekening houden met deze bevolkingsgroepen. Het is ook een leuk concept omdat de busjes volledig gratis en elektrisch zijn, er is dus geen prijs die de mensen zou kunnen laten wegstappen van het gebruik en ze zijn ook nog eens milieuvriendelijk.

Referentie naar trendframework?

Better business, de wandelbus gaat volledig mee met de ontwikkelingen die zich voordoen in de stad, namelijk het autovrij en zo groen mogelijk maken van de stad. Ook focussen ze zich met de wandelbus op een bevolkingsgroep die vaak vergeten wordt en het gebruik er van is zeer gebruisvriendelijk gemaakt. De focus ligt hier dus 100% op het beter maken van de stad ten voordelen van de mensen die er vaak komen.

Stad Gent Wandelbus
Botermarkt 1
9000 Gent

Interview Start-up Romain Roquette

 

Google My maps

https://drive.google.com/open?id=1VL4SRF0O4txBbhJKP1XcC_U0JqTQh2fE&usp=sharing
Geschreven door : Matthias Smeets – Sander Dewinter – Elias Dobbé – Simon Rosier