Dingen die goed zijn voor jezelf of de omgeving, waar je oprecht van geniet!

 

Sint-Gillis

Saint-Gilles is een welgelegen stad met veel en makkelijk vervoer. Overal waar je kijkt zie streetart of fascinerende gebouwen, waardoor je even stil zal staan om het te bewonderen… misschien maak je wel een mooie foto voor op Instagram?

Na in de straten van Saint-Gilles te dwalen, merk je dat de stad erg aan het opkomen is op vlak van trends. Voor een hongertje of een beetje dorst ben je hier goed terecht. Je passeert plaatsen zoals concept cafés, veganrestaurants of zelfs multifunctionele centra.

 

Wemoov interview

 

We hebben de kans gekregen om van Samya Foussissi van Wemoov een zeer uitgebreide uitleg te krijgen over mobiliteit. Ze heeft elk detail van het bedrijf uitgelegd en als afsluiter mochten we zelf eens elektrische steps uitproberen.


Biologisch gecertificeerde gerechten
– Au Marché Noir

Door Sureya Uslu

 

 

Adres Avenue Adolphe Demeur, 36, 1060 Saint-Gilles

 

Au marché noir is een soort restaurant/ eetlocatie waar je seizoen groenten kunt eten waarbij er geen pesticides gebruikt zijn. Je vindt er bio voeding terug, je kan het ter plekken opeten of meenemen voor onderweg of thuis. Het is ook een open keuken waardoor je perfect kan meevolgen hoe je maaltijd voorbereidt wordt.

Ze streven er dagelijks naar om een deel uit te maken van een duurzaam maatschappelijk beleid. Zo zijn hun trays gemaakt van gerecycleerde en biologisch afbreekbare materialen, ze gebruiken voor hun toonbanken oude rolluiken van het gebouw, hun schoonmaakproducten hebben een milieukenmerk, hun energieleverancier gebruikt enkel hernieuwbare energie, hun verlichting, koelkasten en vaatwassers staan aan de top van de energieprestaties om overconsumptie te voorkomen. Je kan ook online bestellen, maar de betaling gebeurt ter plaatse bij afhaling.

 

Waarom cool?

Het feit dat ze enkel biologische groenten gebruiken, zorgt ervoor dat je weet wat je werkelijk eet. Als je dan ook nog eens weet met wie ze allemaal samenwerken en vanwaar alles komt, kan je volgens mij wel 100% zeggen dat je gezond en natuurlijk aan het eten bent. Ikzelf vind het mooi dat ze het biologische en milieuvriendelijke in alles hebben doorgetrokken, zo zie je dat in de producten die zij hergebruiken en ook qua leveranciers, energieleveranciers en keukentoestellen.

 

Trendcanvas

Ik koppel dit aan local love, omdat ze gebruik maken van locale en biologische groenten en fruit. Ze recycleren alles en houden milieu als houvast.

 

 

Een tankstation of een restaurant? – Café la Pompe

Door Sureya Uslu

 

Adres Chaussée de Waterloo 211, 1060 Saint-Gilles

 

Café la Pompe is een café/restaurant waar je heerlijk kan genieten van een drankje en tegelijk ook een hapje kunt eten. Het was voordien een tankstation, maar die hebben zij aangepast maar niet volledig. Ze hebben langs de buitenkant de façade behouden enkel de tanken hebben ze weggehaald. Binnen lijkt het ook nog op de winkel die bij het tankstation hoorde en die hebben ze wat aangepast naar een bar.

 

Waarom cool?

Ik vind het uniek dat ze een oud tankstation hebben omgebouwd naar een café. Ik had het eerder nog nooit ergens gezien of van gehoord. Het is niet iets waar ik instant aan denk als ik denk om  ergens te gaan eten of iets te drinken. Ik vind dat het toch gewaagd is om zo iets te beginnen aangezien het toch iets aparts is door het idee erachter. Ze gebruiken in hun gerechten ook biologische groenten, ik vind het persoonlijk belangrijk dat ze in de horeca daar rekening mee houden.

 

Trendcanvas

Ik koppel dit met human brands, ik vind dat de mensen die zo iets openen ook vooral openminded zijn en je toch voor een aparte stijl kiest als je dit doet.

 

 

Goesting in champignons? – Café des Spores

Door Fabrizio Volpe

Adres Chaussée d’alsemberg 103, 1060 Saint-Gilles

 

Café des Spores is een café waar je enkel en alleen champignons kan gaan eten. In hun voorgerecht tot in hun dessert zijn er champignons te vinden. Op het tweede verdiep kan je zelf bewonderen hoe ze te werk gaan in hun open keuken. Meeting met u bedrijf? Dat kan in Café des Spores! Ze beschikken over 2 privéruimtes, in de ene ruimte een tafel voor tien personen en in de andere een tafel voor zeventien personen.

Hun idee is gekomen door champignons te kweken op koffiedik. In heel de wereld produceren we ongeveer zeven miljoen ton koffiedik. In plaats van deze in de vuilvbak te gooien, zijn zij op het idee gekomen om deze te gebruiken en daar champignons mee te kweken. Zo gaan ze dan ecologisch te werk. Ze gaan dus eerst koffiedik restjes van anderen verzamelen om daarmee champignons te kweken. Al de restjes dat overblijven, herbruiken ze. Zo ontstaat er dan een vicieuze cirkel waar ze dan geen afval hebben.

 

Waarom Cool?

Ik beschouw Café des Spores zeker en vast als iets cool, omdat je zoiets bijna nergens tegenkomt. Iemand die dol is op champignons kan hier zeker en vast van genieten. Ook spelen ze in op het ecologisch gebruiken van koffiedik en ecologisch te werk gaan is vandaag meer en meer in.

 

Trendcanvas

Ik link “Café des Spores” aan de trendcanvas “Better business” omdat ze inspelen op het ecologisch gebruiken van koffiedik. In plaats van het koffiedik weg te smijten blijven ze die herbruiken om hun champignons te kweken. Ze komen op hun manier op voor “een betere wereld zonder verspilling”

 

 

Een talrijke bierassortiment voor de echte bierliefhebbers – Moeder Lambic

Door Fabrizio Volpe

 

 

Adres Savoiestraat 68, 1060 Saint-Gilles

 

Moeder Lambic is een café waar je kan genieten van een heerlijke en grootte assortiment van bieren. Eens zin om iets anders te drinken dan de alledaagse bier? Dan is Moeder Lambic zeker iets voor u. De obers hebben een grote kennis van bier en kunnen u helpen met het kiezen naar het gewenste bier. Samen met u bier serveren ze natuurlijk lekkere hapjes.

 

Waarom cool?

Eerst en vooral omdat zowel ouderen als jongeren vaak op café gaan om iets te gaan drinken. Maar om altijd van dezelfde bier te drinken, wordt een beetje afgezaagd. Ikzelf ben een bierdrinker en zou het leuk vinden om eens andere te proeven. Naast de vele bieren die ze aanbieden, hangt er ook een leuke sfeer. Als je een echte bierliefhebber bent en graag ook het verhaal achter de bieren weet, dan is Moeder Lambic de plaats voor jou.

 

Trendcanvas

“Moeder lambic” valt voor mij onder de trendcanvas “human brands” omdat ze zich onderscheiden van andere ordinaire cafés, door een grote aanbieding van verschillende bieren.

 

 

Duurzaam zijn kan je leren – Het ecohuis

Door Zoa Vrebos


 

Adres Fortstraat 33, 1060 Sint-Gillis

 

Bewoners kunnen terecht bij het ecohuis voor informatie rond duurzame ontwikkeling. Thema’s zoals gezonde voeding, mobiliteit, biodiversiteit,… worden tentoongesteld of als workshop gegeven. De Dienst Duurzame Ontwikkeling van de gemeente en Eco&Co organiseren deze activiteiten.

 

Waarom cool?

Het ecohuis geeft je onder andere de mogelijkheid zelfstandig voor je groentjes te zorgen. Dit is goed voor het milieu én de mens komt terug in zijn tuin. Het geeft je een zen-gevoel omdat je met jezelf bezig bent in alle rust. Dit wordt steeds meer als ‘cool’ gezien onder de massa. Mobiliteit en diversiteit zijn topics die je vaker en vaker tegenkomt in de media, mensen zijn er dan ook meer mee bezig. Dit verklaart ook waarom ecohuis infosessies over zulke thema’s geeft.

 

Trendcanvas

Bij het ecohuis kunnen mensen terecht voor informatie, wat de trend infolust ook verklaart. Ze zijn niet verplicht om kennis rond duurzame ontwikkeling te hebben en toch wensen ze dit.


 

Creatief én caritatief – Pianofabriek

Door Zoa Vrebos

 

 

 Adres Fortstraat 36, 1060 Sint-Gillis

 

Pianofabriek is een gemeenschapscentrum: een centrum die functioneert in het kader van cultuurparticipatie, gemeenschapsvorming en cultuurspreiding van de lokale bevolking. Het werkt ook als opleidingscentrum waar ze opleidingen voorzien om de kansen op de arbeidsmarkt voor mensen die hier moeilijkheden mee hebben te bevorderen. Pianofabriek heeft hiernaast ook een citylab. Ze versmelten kunst, engagement, politiek en cultuur om mee te werken aan een open, solidaire en lerende samenleving. Je gaat op een creatieve manier leren hoe je moet participeren als burger.

 

Waarom cool?

Pianofabriek is grotendeels gericht naar jongeren waardoor ze wel verplicht zijn hun aanpak cool en aantrekkelijk te maken. Dit merk je al direct wanneer je voor het gebouw staat: het valt erg op in de straat. De grote muzieknoten en teksten op de wand van het gebouw zorgen ervoor dat het erg origineel is.

 

Trendcanvas

De trend joyning is hier erg op toepasbaar. Door cultuurparticipatie en gemeenschapsvorming ervaren de mensen plezier door te binden met anderen.

Naast joyning is ook de trend betterment herkenbaar bij pianofabriek. Door te leren hoe je moet participeren als burger en dus meehelpt aan de samenleving, heb je de mogelijkheid tot zelfverwezelijking.

 

 

Twee vliegen in één klap – Garden Flower & Bar

Door Veronika Krasnopevtseva

 

 

Adres Sint-Gillisvoorplein 12A, 1060 Saint-Gilles

 

Garen Flower & Bar is een bloemenwinkel waar ook een bar in verwerkt is. Gelegen op het mooie sint-Gillesvoorplein met vele leuke pleksjes om te gaan eten/ drinken. De geur van bloemen, een mooi uitzicht en genieten van een lekker drankje, meer moet je niet hebben.

 

Waarom cool?

Blurring is hot. Restaurans en bars die eigenlijk winkels zijn, supermarkten die een take- away aanbieden, maar ook cafés die dienst doen als bibliotheek of boekenwinkel. Het is gemakkelijk te combineren omdat men niet meer naar twee verschillende plekken moet gaan.`

 

Trendcanvas

Bij Garden Flower kan je terecht voor een bijvoorbeeld een boeket bloemen en daarbij ook een drankje buiten drinken. Daarbij zou ik de trend good for business zetten. Het combineren van het aanbieden van diensten en verkoop is een must om de omzet te verhogen en het wordt goed onthaald door de bevolking.

 

Cocktails, hapjes en entertainment – Jester

Door Veronika Krasnopevtseva

 

 

Adres Hallepoortlaan 2-4, 1060 Sint-Gillis

 

Een gezellige bruine kroeg ten zuiden van Brussel Centrum voor cocktails, een biertje of een hapje. Jester is Engels voor hofnar, de middeleeuwse grappenmaker voor een vorstelijk publiek. Jester mikt ook op een internationaal publiek en op entertainment: paar keer peer week kan je een akoestisch concert bijwonen.

 

Waarom cool?

Een kroeg in een trendy jasje: indrukwekkend pand in art- nouveaustijl. Binnen is er duidelijk ook op detail met als blikvanger de gouden reliëfmuur met 100 kleine piramides. Heb je een klein hongertje? Met een Aziatisch geïnspireerde menukaart kan je onder andere heerlijk dumplings verkrijgen.

 

Trendcanvas

Bij Jester is de trend Human Brands toepasbaar. Ze onderscheiden zich van andere kroegen door verschillende stijlen te combineren. Ook mikken ze op een internationaal publiek door concerten in de week en in het weekend te organiseren.

 

 

Sureya Uslu, Fabrizio Volpe, Veronika Krasnopevtseva, Zoa Vrebos uit 1COMB

 

 

Google map embedden:
https://www.google.be/maps/dir/Brussel-Zuid,+Avenue+Fonsny,+Brussels/Jester/Rue+du+Fort+33,+1060+Saint-Gilles/Rue+du+Fort+36,+Saint-Gilles/Chauss%C3%A9e+de+Waterloo+211/Avenue+Adolphe+Demeur+36,+1060+Saint-Gilles/Chauss%C3%A9e+d’Alsemberg+103/Moeder+Lambic+Original/Avenue+Louise+367,+1000+Bruxelles/Bruxelles-Midi,+Avenue+Fonsny,+Brussels/@50.8280029,4.3407603,14.65z/data=!4m62!4m61!1m5!1m1!1s0x47c3c4e87f85c5b9:0xa3b206161a5f91a8!2m2!1d4.3354664!2d50.8368358!1m5!1m1!1s0x47c3c466087f66fd:0xf81c48f0747a056e!2m2!1d4.3443552!2d50.8324746!1m5!1m1!1s0x47c3c468730df677:0x7b259026ce294a48!2m2!1d4.3426375!2d50.8288736!1m5!1m1!1s0x47c3c468759e6973:0x3d7be427fb151194!2m2!1d4.3430718!2d50.8289043!1m5!1m1!1s0x47c3c45dbce85a61:0x54e04b7bed70dc67!2m2!1d4.3466788!2d50.8257845!1m5!1m1!1s0x47c3c45d1f2390bb:0x83116cef82e0ca3a!2m2!1d4.344259!2d50.8250431!1m5!1m1!1s0x47c3c45cb6655fb5:0x6f5434c596e074b2!2m2!1d4.3427437!2d50.8234139!1m5!1m1!1s0x47c3c45cf1bb6aa1:0xfc0728789228d17b!2m2!1d4.3448051!2d50.823909!1m5!1m1!1s0x47c3c4ee7a499013:0x21fee4e337779fd1!2m2!1d4.3693997!2d50.8208253!1m5!1m1!1s0x47c3c4e87f85c5b9:0xa3b206161a5f91a8!2m2!1d4.3354664!2d50.8368358!3e2