Elsene, een hele leuke stad met verschillende culturen, waar je verschillende activiteiten kan doen zoals een museum bezoeken. Het is heel goed bereikbaar als je het openbaar vervoer moet gebruiken. En het is ook: dé studentenstad!

Ontdek samen met ons mee wat Ixelles allemaal te bieden heeft van koffie bars, bakkerij zonder gluten, elektrische auto’s, Mexicaans eten tot gezonde fast-food.

 

#1 Het nieuwe soort (moes)tuinen

Gesitueerd op het plein Flagey. Omdat veel mensen in de stad wonen, veel gebouwen staan, weinig groen en weinig plaats; moest men op zoek naar een oplossing. Daktuinen. Ongeveer gelijktijdig hiermee kwam het concept van het zelf produceren van groenten en fruit.

Waarom is dit cool?
We kweken de laatste jaren liever zelf onze groenten en fruit. Of we dat lang volhouden is een goede vraag. Toch zijn we gegarandeerd trots op eigen kweek.

¡Viva Mexico! : Belgische editie


Gesitueerd op Kroonlaan nummer 463. Een gezellig café waar je allerlei lekkere Mexicaanse hapjes zoals nachos en tacos leert kennen. Smakelijke cocktails kunt drinken of voor het alcohol-vrije alternatief mocktails te kiezen.

Waarom is dit cool?
Door de grootschalige migratie naar dit land, leerden we nieuwe wereldkeukens kennen. Italiaans kennen we al lang, de Aziatische keuken ook, daarna werd de keuken van het Midden-Oosten met name hun kebabs en durüms populair. De laatste jaren is het de Zuid-Amerikaanse keuken. Ook mocktails is enorm in trek; je bent een terrasje aan het doen, iedereen neemt een cocktail maar… jij mag niet drinken want je bent BOB. En wie wilt nu een Cola bestellen bij mensen die een Cosmopolitan of iets gelijkaardigs bestellen? Nu kan dat! Met mocktails heb je de aangename smaak van cocktails en toch zal je negatief blazen en sober blijven!

Nathalia Coronado

 

#2 Plaatje op m’n huid

Tattoo’s zijn meer en meer zichtbaar in het straat beeld. Vroeger had je geregeld iemand met een tattoo maar de afgelopen 20 jaar is dat op een zeer traag tempo gegaan. Tot nu, tattoo’s zijn overal aanwezig. Bekendheden hebben ze, en zelfs sommige ouders. Overal zie je tattoo shops opengaan en iedereen heeft er een (of er toch aan gedacht om er een te nemen).


Waarom is dit cool?

De perceptie van tattoo’s van iets wat geassocieerd werd met criminaliteit en marginaliteit is helemaal aan het veranderen.
Een verandering in de maatschappij richting tolerantie is een goed begin.

 

De nostalgie naar eten

Gordijnen met oude patronen, houten bar met koperen afwerking, de obers in ouderwetse kledij. Dat is wat er nu opkomt. Een tijd herleven die we nooit hebben gekend. Oudere gerechten proberen waarvan we geen enkele notie hebben van hoe ze smaken. Een algemeen gevoel van nostalgie. Dat is wat er leeft in onze horeca cultuur.

Waarom is dit cool?

De trend van de laatste jaren was steeds exotischer gaan in plaats van de eigen westerse keuken van vroeger te gaan herontdekken of heruitvinden.

Christophe Lepage

#3 Wake me up

Tegenwoordig gaan er meer en meer trendy koffie bars open en natuurlijk is er geen betere plaats om er één open te doen dan in een studentenstad. Meer dan de helft van de studenten drinken graag koffie of hebben het zeker nodig. Als ze de nacht ervoor zijn uitgegaan of veel te vroeg naar de les moeten, dan is een koffie toch noodzakelijk om wakker te worden en om te kunnen op letten tijdens de les.

Waarom is dit cool?

Zoals er in het begin staat, gaan er tegenwoordig meer en meer koffie bars open zoals Starbucks  die wereldwijd meer en meer bars open doet. Dit heeft de goesting en een idee gegeven aan andere barista’s om hun eigen trendy koffie bar te openen. Je ziet ze tegenwoordig in elke stad of dorp.

Lekker eten voor luie dagen

De mens is graag lui, of zijn het juist de delivery maatschappijen die de mens lui maakt. Het is niet alleen UBER eat er zijn er nog veel meer. Meer en meer restaurants of snackbars maken er tegenwoordig gebruik van. Het is ook iets simpel. Als je een beetje moe bent maar je toch honger hebt is er niets plezanter dan eten te laten leveren, zodat jezelf in je luie zetel kan blijven liggen. Ik ben alleszins een fan!

Waarom is dit cool?

Tegenwoordig bestaan er meer en meer delivery maatschappijen of pizzeria’s en snackbars die het zelf doen. Het is ook goed voor een restaurant als je gebruik maakt van een lever dienst, want het maakt zijn restaurant bekender en het trekt meer klanten aan die verder wonen.

Jérémy Devos

#4 Glutenvrij? Of toch maar gluten erbij?

De laatste tijd worden meer en meer glutenvrije bakkerijen geopend. Dit komt omdat de vraag ernaar blijft groeien. Die vraag komt niet alleen van mensen die gluten intolerant zijn. Maar waarom glutenvrij? Glutenvrij eten zou gezonder moeten zijn, goed voor het immuunsysteem en het kan zorgen voor gewichtsvermindering. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Glutenvrij eten mag dan wel gezond zijn maar ze komen vooral voor in granen en die behoren samen met vitamines en vezels tot noodzakelijke voedingsmiddelen.

Bakkerij Chambelland in Elsene ( 42 avenue de l’Université) is een van de eerste bakkerijen in België die enkel glutenvrije producten verkoopt.

Waarom is dit cool?

Glutenvrij eten is noodzakelijk voor de mensen die gluten intolerant zijn, de gluten kunnen hun darmen beschadigen. Voor deze mensen is het zeker dus positief, maar ook de mensen die veel bezig zijn met de gezondheid springen graag mee op de trein van het glutenvrij eten.

interview: https://soundcloud.com/user-228846249/interview

 

Rijden we een groene toekomst tegemoet?

Rijden we in de toekomst allemaal met een elektrische auto? Misschien wel. Meer en meer autoproducenten richten zich op elektrische auto’s. De grootste producent is nog altijd Tesla. Spijtig genoeg zijn deze auto’s voor de meeste mensen nog altijd veel te duur. Het grote voordeel van elektrische auto’s is natuurlijk dat ze goed voor het milieu zijn. Maar spijtig genoeg zijn er ook nog een paar nadelen: zo zijn er niet overal oplaadpunten te vinden en duurt het veel langer om je auto op te laden dan een gewone tankbeurt. Gelukkig zijn er veel onderzoeken bezig naar betere batterijen zodat iedereen in de toekomst (hopelijk) een betaalbare en duurzame auto kan kopen.

Waarom is dit cool?

Een auto die goed is voor het milieu, waarbij je nooit meer moet tanken, maar thuis kan opladen met je groene energie. Dat is veel cooler dan een vervuilende auto waarmee je misschien binnenkort geen enkele stad meer binnen mag.

Ward De Ridder

 

#5 Healthy is the new cool

Elsensesteenweg 136

Gelegen te Elsensesteenweg, is Färmshop een winkel met als doel zero waste.

Ze hebben enkel recycleerbare tassen en verpakkingen. Hier is alles bio, van voeding tot cosmeticaproducten.

Wat hier zo aangenaam is dat de leveringen met kleine hoeveelheden met de fiets geleverd worden om minder Co2 uitstoot worden de goederen enkel intern geleverd en heel weinig uit extern. Fantastisch, hè?

Waarom is dit cool?

Steeds meer mensen kijken uit voor gezonde en duurzame alternatieven. Consumenten beginnen meer aandacht te besteden aan duurzaamheid en biologisch te eten. Start-ups zien dit als dè toekomst!

Eat fresh, be fresh

Deze trend was een beetje buiten mijn research. Tijdens onze uitstap heb ik “fresh corner” toevallig gezien. Fresh corner is een innovatieve restaurant-concept waar mensen van een gezonde fast-food kunnen genieten in plaats van een ongezonde fast-food. Echt ideaal voor cliënteel die gezonde eetgewoontes willen aannemen die ook willen genieten van een actieve levensstijl

Waarom is dit cool?

Je kan hier op betere en een frisse manier genieten van gezonde(re) voeding. Je kan nu ook je eigen salade laten samenstellen als je geen van de suggesties goed vindt. Wat ik zo nice vind aan fresh corner is dat ze veel meer gezond eten aanbieden dan gesuikerde dingen.

Helin Kutlu

 

Link naar google maps: https://goo.gl/maps/wLZzCPCtn1K2

Onze referenties:

Chambelland, la boulangerie française sans gluten a ouvert ses portes à Bruxelles. (2018, 22 maart). Geraadpleegd op 9 april 2018, van http://sosoir.lesoir.be/chambelland-la-boulangerie-francaise-sans-gluten-ouvert-ses-portes-bruxelles

Les magasins (objectif) zéro déchet et vrac. (2017, 14 januari). Geraadpleegd op 10 april 2018, van https://zerocarabistouille.be/2017/01/14/les-magasins-objectif-zero-dechet-vrac/

Engie. (2018, 12 februari). Salon de l’auto : ce qu’il faut retenir à propos la voiture électrique. Geraadpleegd op 9 april 2018, van https://www.engie-electrabel.be/fr/business/blog/green-mobility/salon-auto-voiture-electrique/

100 Urban Trends: A Glossary of Ideas from the BMW Guggenheim Lab [Blogpost]. (z.d.). Geraadpleegd op 28 maart 2018, van http://www.bmwguggenheimlab.org/100urbantrends/#!/berlin/