Welkom in Sint-Gillis, of zoals de Franstaligen het zeggen ‘Saint-Gilles’. Een plek in Brussel die eigenlijk niet veel bezocht wordt maar toch de moeite van een bezoek waard is. Voor ons was dit zeker een nieuwe ontdekking, want veel wisten we nog niet over Sint-Gillis. We trokken onze stoute schoenen aan en gingen op ontdekking in de door ons gekozen stad. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om een stad op 1,2,3 te ontdekken, het vraagt wat voorbereiding en een goed paar schoenen om de gehele dag mee rond te lopen. We waren alert voor de heel wat leuke dingen , zoals winkeltjes, restaurants, cafés,… die onze weg kruisten en tonen jullie nu graag onze 10 coolhunts die wij ZEKER de moeite waard vinden om te bezoeken wanneer je in Sint-Gillis bent.

Le new Chatouille – een poeslief café

coolhunt 1 – Rani Devos

Adres : Rue Tasson-Snel 11 1060 Saint-Gilles

Le New Chatouille is een klein cafeetje waar je gezellig iets kan drinken of een kleine snack eten. Natuurlijk is het niet zo maar een café, zoals de naam zegt vind je er ook katten. Inderdaad, tijdens je drankje of kleine lunch ben je omringd door verschillende katten en vertoef je in hun gezelschap.De katten zijn allemaal heel lief, als je er natuurlijk mee omgaat zoals het hoort. Ze doen hun eigen dingetje, het kan zijn dat ze constant op je schoot liggen maar soms hebben ze ook wat tijd voor zichzelf nodig.

De vrouw die deze bar uitbaat heet Nathalie en red de katten van de straat, ze geeft ze een (tijdelijk) nieuwe thuis in haar kattencafé. De poezen worden goed verzorgd, ze zijn allemaal gevaccineerd & gesteriliseerd. Een leuk extraatje is dat al deze poezen ter adoptie worden gesteld! Je kan voor 150 euro dus een poes mee naar huis nemen, wat een mooi gebaar is.

Waarom cool?

Waarom is dit cool? Het is anders dan anders! Je zit niet gewoon op café met vrienden of vriendinnen, je wordt nog eens gezelschap gehouden door 4 à 6 lieve poesjes en zeg nu zelf , who doesn’t love cats?

Nog één van de voornaamste redenen is het unieke aspect. Zoveel bars met katten of andere dieren vind je niet in België, laat staan in Brussel. Het gaat hier over een unieke beleving, ervaring die de aandacht trekt om zelf eens te ontdekken.

Het is ook leuk dat je het gevoel hebt dat je tijdens je bezoek aan ‘le new chatouille’ iets goed aan het doen bent. Hiermee bedoel ik dat als je een drankje bestelt, het niet echt goedkoop is maar dit geld wel gaat naar de zorg voor de katten en het redden van andere straatkatten.

Trendcanvas

Als trend zou ik zeker ‘helpfull’ nemen uit de canvas. Ik vind dat ik deze coolhunt aan deze trend kan toeschrijven omdat het langs beide richtingen van alle betrokken personen en ook dier natuurlijk helpen is. De uitbaatster helpt de katten om hen een thuis te geven en wij (de consumenten) steunen haar door financieel ons steentje bij te dragen. Ik denk dat de meeste mensen die dit café bezoeken zeker kattenliefhebbers zijn, dus daarom denk ik ook dat het hen plezier zal geven dat ze ‘goed’ kunnen doen!

Chouconut – des choux vraiment doux

Coolhunt 2 – Rani Devos

Adres : Avenue Jean Volders 46, 1060 Saint-Gilles

Bij het schrijven over deze coolhunt komt het water me alweer in de mond! Bij Chouconut kan je verschillende donut’s, koekjes en choux kopen. Choux dat zijn kleine gebakjes, soms opgevuld met crème au beurre in verschillende smaken & geloof mij, LEKKERE smaken! Het is een gezellig winkeltje, waar je de producten zowel ter plaatse kan opeten of meenemen naar huis. De zaak wordt uitgebaat door twee patissiers, dus dat de smaak goed zit is verzekerd!

De prijs voor deze kleine zoetigheden valt best nog mee, het varieert tussen de 2 en 4 euro per stuk. Het is zijn geld zeker waard om eens te proberen, alleen jammer dat het zo snel op is.

Waarom cool?

Het is tot nu toe en van de weinige, zelfs de enige patisserie in Sint-Gillis die dit soort producten verkoopt. Natuurlijk is het ook mooi meegenomen dat deze lekkernijen er heerlijk uitzien , wat de beleving ook wel cooler maakt dan gewoon een donut in een doodgewone bakker te kopen.

Deze trend begon eigenlijk al heel lang geleden in de jaren 1840 toen begonnen ze in Groot-Brittanië met de “afternoon tea” waar ook lekkere kleine zoetigheden genuttigd werden. Daarom is het nu ook zo cool, het is een soort van vintage beleving die je eraan kan koppelen.

Trendcanvas

Ik ga er bij deze trend van uit dat het nauw kan aansluiten bij playsumers, omdat het toch niet gewoon de normale donuts, koekjes of choux zijn die je voorgeschoteld krijgt. De smaken zijn veel meer innoverend dan een gewone donut die je in een grootwarenhuis zou kopen.

Vintage, Vintage én nog eens Vintage!

coolhunt 3 – Yona Delhaye

Adres : Waterloosesteenweg 345, 1060 Brussel

Lupinette concept store, de naam zelf zegt niet veel in tegenstelling van wat het allemaal te bieden heeft. Lupinette is eerst en vooral een kledingwinkel die zich specialiseert in vintage kleding. Maar wat is nu “Vintage”. Vintage is al dan niet gebruikte kledij in de stijl van vroeger.
Lupinette richt zich vooral op de stijl van vroeger maar met een “extraatje”. Het gekste van dit allemaal is dat alles in de winkel te koop staat, “leuke stoel in de paskamer?” Je kan hem meenemen! Dit alles is ook voor een zeer zachte prijs vind ik persoonlijk. Bij het woordje “vintage” denk ik meteen aan een groot bedrag maar dit totaal niet!

Waarom cool?

Wel, periodes kennen altijd hun teruggreep naar vorige decennia. Maar de laatste jaren is de vraag naar Vintage gegroeid. Velen willen zichzelf hierin uitdrukken met hun kledingkeuze en vinden dit een vorm van zelfontwikkeling. Aangezien veel meer mensen dan vroeger vintage kleding beginnen te dragen is dit een coolhunt. Vintage is ook voor veel mensen goed voor het milieu, je koopt tweedehands kleding. Dit kan je ook linken aan de “statusseekers”.

Kunsthotel?!

Coolhunt 4 – Yona Delhaye 

Adres : Europaesplanade 27-29, 1060 Brussel

Ooit al in een hotel gaan slapen volledig in de stijl van verschillende soorten kunst? Neen? Dit is je kans! Nekotel is een hotel helemaal tot de puntjes uitgewerkt in de stijl van allemaal verschillende soorten kunst. Van de gevel van het gebouw tot de lakens op je bed is alles uitgewerkt met een artistieke toets.

Waarom cool?

Nog nooit heb ik een hotel gezien die zo bezig was met kunst zoals het Nekotel. De laatste jaren is er meer een waardering gekomen voor de kunst. Mensen zijn zich meer en meer bewust geworden van alle voorgaande soorten van kunst. We zijn constant opzoek naar een manier om onszelf beter te leren kennen en soms kan je jezelf vinden in bepaalde soorten kunst. We zien dit ook wel terug bij “statusseekers”.

Een tasje koffie tussen de bloemen? Het kan!

Coolhunt 5 – Lisa Cuypers

Adres : Parvis Saint Gilles 12, 1060 Sint-Gillis

Een bloemist kent iedereen, maar een bloemist waar je u ook op het terras in de zon kan zetten is nieuw. Zo kan je bloemen gaan kopen en daarna op je gemak er nog iets drinken. Ik denk dat het concept en de combinatie van een bloemenwinkel en bar erg winstgevend kan werken. Wanneer je een boeket gaat kopen en het dan ook mooi weer is zal je snel geneigd zijn om ook nog iets te drinken.

Waarom cool?

Ik vind het ten eerste een coolhunt aangezien ik dit concept nog nooit ergens anders had gezien en dit dus vernieuwend is. Ten tweede denk ik dat het concept een stijging van verkoop kan veroorzaken,ook iets typerend voor een coolhunt.

Trendcanvas

Deze trend is een goed voorbeeld van better business aangezien deze winkel meer uit zichzelf probeert te halen en meer wilt zijn dan een bloemenwinkel. Dit concept kan dan zoals reeds eerder vermeld winstgevend werken.

Een winkel met enkel Belgische producten in het hartje van St. Gillis

Coolhunt 6 – Lisa Cuypers

Adres : Jean Volderslaan 72, 1060 Sint-Gillis

Het is een delicatessenwinkel met enkel Belgische producten. Je hebt er voedingswaren maar ook verzorgingsproducten. Het is een leuke winkel voor toeristen maar ook voor Belgen. Waarom is het ook interessant voor de inwoners van België? Wel, je komt er verschillende producten tegen waarvan ik zelf niet wist dat België deze te bieden had en het is een toffe ervaring om meer producten van je eigen land te leren kennen.Het is zeker de moeite om deze winkel eens binnen te stappen wanneer je opzoek bent naar een origineel cadeau.

Waarom cool?

Ik vind dit een coolhunt aangezien ik zo’n winkel met enkel Belgische producten nog nooit eerder had gezien. Ik vind deze winkel erg vernieuwend en inspirerend. Ik ben benieuwd of er binnenkort meer van zo’n winkel in België gaan zijn.

Trendcanvas

Deze trend is een goed voorbeeld van local love, omdat de winkel enkel lokale producten verkoopt. Elk product is dus afkomstig van België.

Bio, iets voor jou?

Coolhunt 7 – Kaat Vermeir 

Adres : Willem Tell straat, Sint-Gilles

Deze bio-winkel ‘L’Artisan Bio was één van de eerste coolhunts die we vonden. Bio is tegenwoordig heel hard in en we zien het daarom ook als een trend. Uiteraard zijn de producten allemaal biologisch, maar ook de meubels in de winkel bestaan uit biologische materialen. Zo is bijvoorbeeld zijn balie gemaakt uit een houten pallet.

In bio-winkels staat milieuvriendelijkheid centraal in combinatie met andere waarden die belangrijk zijn voor de natuur. Het gebruik van biologische producten wordt steeds populairder. De omzet van biologische producten in de supermarkt groeide vorig jaar met 18,5 procent.

Waarom coolhunt?

Je zou niet meteen denken dat dit een coolhunt is omdat bio voor de meeste niet onbekend is. Toch vonden wij dit een coolhunt. Waarom? De winkel bestaat nog maar zes maanden en het zijn producten die in een stijgende lijn verkocht worden. We vermoeden dat het vooral bij jongeren of jongvolwassenen populair is.

Trendcanvas

Ik zou deze bio-winkel plaatsen bij ‘helpfull’’ en/of ‘statusseeker’. Waarom? Ik denk dat vele mensen biologisch eten omdat ze de natuur en het milieu willen respecteren. Dit link ik aan ‘helpfull’. Ze willen de natuur helpen en hun bijdrage leveren. Aan de andere kant zou ik ook denken dat er mensen zijn die biologisch gaan eten/leven om op die manier een beter imago te creëren voor zichzelf.

Crab Club, meer dan crab alleen!

Coolhunt 8 – Kaat Vermeir

Adres : Waterloosesteenweg 7, 1060 Sint-Gillis

Later op de dag gingen we naar de coolhunt ‘Crab Club’. Hier kan je van het uitzonderlijk eten komen proeven van chef Philippe Emanuelli. Hij maakt gerechten die voornamelijk uit verse zeevruchten bestaan. Hij baat deze zaak uit samen met Yoth Ondara. Je moet geen enorme keuze verwachten, maar de gerechten die ze aanbieden zijn fenomenaal.

De bistro zelf is een omgebouwde garage waar de industriële look voor de sfeer zorgt. Het heeft een sober kader waar er serviezen van ouderwets porselein gebruikt worden. In hun kelder hebben ze allerlei heerlijke natuurwijnen waar je zeker eens van kan proeven.

Waarom coolhunt?

Ik vind het een inspirerende en vernieuwende zaak. Ze bieden unieke en heerlijke, verse en unieke gerechten aan, maar ook hun uitstraling is uniek. In de eerste plaats onderscheidt de plek zich door haar ligging. op een plaats die de meeste chefs afschrikt, zoals blijkt uit het gebrek aan andere eetplekken. Nog een ander gegeven dat hen uniek maakt, is hun decor. Het is een middenweg tussen een kantine en een refter. Niet het eerste waar je aan denkt als je ergens gaat eten.

Trendcanvas

Crab Club zou ik plaatsen bij ‘better business’. Mensen zijn geïnteresseerd en geboeid door hun vernieuwend concept en het wordt steeds populairder. Op die manier zal hun bistro snel voor winst zorgen in de toekomst.

Al happy trippelend in het leven op die sokjes!

Coolhunt 9 – Yentl Viseur

Adres : Charleroise Steenweg 170A, 1060 Sint-Gillis

Als creatieve persoon, vond ik deze zaak direct interessant en geweldig gezellig! Het is een winkeltje gelegen in het hartje van het centrum. Het is begonnen in het najaar van 2017 dus het is nog helemaal niet oud en het nieuwe merk je er nog aan door bijvoorbeeld hun jong enthousiasme. Ze zijn een familiezaak dat een oud idee heeft uitgewerkt tot wat nu “House of socks” is. De sokken die ze aanbieden zijn zeer kleurrijk en ondanks het een nieuwe trend is, zijn ze helemaal niet zo heel duur. Je betaald er gemiddeld tien euro per 2 paar sokken.

Waarom coolhunt?

Wel, het is in eerste instantie geweldig leuk om kleurrijke sokken met een leuk printje aan je voeten te hebben. Na de opkomst van de wietsokken en de Happy Socks, is het helemaal in de mode om je sokken te laten zien en je broekspijpen om te plooien zodat je je sokken ziet en een stuk van je enkel. Zelfs zakenmannen doen dit, om toch wat leven in hun outfit te brengen. Het is eens wat anders dan een zwart kostuum. Bovendien is het decor van de winkel geweldig leuk en word ik er alvast opslag gelukkig van! Ik ben benieuwd of er binnenkort meer van deze winkels in België te vinden zullen zijn. Ik zou het alvast geweldig vinden!

Trendcanvas

Ik vind dat we deze winkel kunnen plaatsen bij better business aangezien er een grote hoeveelheid interesse is en dit is iets nieuws. het is dat ook een heel winstgevend concept en hopelijk verspreid dit idee zich ook verder dan enkel Brussel!

weten wat je eet of wat?! HOE?!

Coolhunt 10 – Yentl Viseur

Adres : Parvis Saint-Gilles 43, 1060 Saint-Gilles

Last but not least, als een van de laatste plekjes die we bezocht hebben op ons klein reisje door Brussel, mag Les nourritures terrestres niet ontbreken. Het is een gezellig, old fashen plekje in’t het hartje van Sint-Gillis. Het bijzondere aan hun is dat de keuken gebaseerd is op verse groentjes en seizoensgroenten en het voedsel is zowel gezond als evenwichtig. Wat willen we nog meer? Bovendien zijn ze ook vegetarisch en veganistisch en dit vind ik persoonlijk heel interessant, aangezien ik hier geen idee van had wat je dan allemaal kon maken! Je hebt er ook de mogelijkheid om je eten mee te nemen of het ter plaatse op te eten. Ook betaal je niet veel, de prijs voor een maaltijd ligt tussen de drie en negen euro.

Waarom coolhunt?

Het leven van de biologische, vegetarische en al zeker veganistische keuken is nog maar net begonnen en is nog maar pril in haar groei. Wij Belgen ( en nog veel andere landen ook) willen meer dan enkel friet met stoofvlees en hebben hier ook interesse voor. Want willen we allemaal niet ons steentje bijdragen aan het goede voor de aarde en dergelijke? Mensen willen zich engageren en nieuwe dingen proberen.

Trendcanvas

Ik vind dat deze winkel/eetplaats hoort bij helpfull en of statusseeker.

Dit net omdat ze met hun speciale keuken de natuur willen helpen en respecteren en zoals ik al zei, dat we als goede mens toch ons steentje kunnen bijdragen. Bovendien is het ergens ook de bedoeling dat mensen hier over nadenken en het zou helemaal mooi zijn moesten we zelf ook vegetarisch en veganistisch zouden gaan eten. Toch?

Dit waren onze 10 coolhunts die wij voor jullie hebben uitgekozen in Sint-Gillis! Hopelijk vinden jullie ze (net als ons) de moeite waard om eens een bezoekje te brengen en hebben we jullie met het lezen van onze posts warm gekregen. Heel erg bedankt! 

Bij interesse klik zeker op volgende link om een uitgestippelde weg te krijgen en deze unieke plekjes te ontdekken. 

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=115aEzoEVOa3Cqol_5EvcukQsCZrUo19H&ll=50.83100156402619%2C4.3475243999999975&z=15

Gemaakt door – Rani Devos, Yentl Viseur, Kaat Vermeir, Lisa Cuypers & Yona Delhaye – 1COMB

 

Bronvermelding: