Brussel, dé wereldstad van Europa, dé plek waar alles en iedereen samenkomt. Ik had het genoegen op een regenachtige woensdag (niets meer typisch Belgisch) te vertoeven in de levendige, unieke wereldstad die Brussel is. Ik heb mij een namiddag opengesteld voor alles wat ik niet kende, ik heb met mensen gepraat die zo vol passie waren over hun hotspot dat ik er zelf de liefde meteen voor overkreeg. Ik heb geluisterd en geleerd.

Welkom bij een stukje Brussel!

In therapy bij Urban Therapy

Zen, zen is het woord dat het eerste bij je opkomt wanneer je bij Urban Therapy binnen stapt. Een start-up dat een jaartje geleden opgericht is door Anis en zijn vriendin Céline. Geen twee weken ziet deze coole spot er hetzelfde uit. Constant wordt de concept store aangevuld met producten dat het duo over heel de wereld tegen komen. Niet is het enkel een winkel waar je thee, kleding en plantjes kunt kopen, meer dan dat is het ook een ontmoetingsplek waar locale creatievelingen samenkomen.

Ik had een gesprek met Aaron, hij wist mij de visie en missie van Urban Therapy duidelijk te maken.

ZELIHA: Hey Aaron, bedankt dat ik langs mocht komen. Urban Therapy is wel een bijzondere naam, waar komt dit van?

AARON: Het doel is inderdaad welzijn te creëren. We willen een mooie en aangename sfeer creëren, een soort schuilplaats in het hart van het drukke Brussel. Ver weg van de harde realiteit.

ZELIHA: Waarom is Urban Therapy er eigenlijk gekomen?

AARON: Anis werkte als diplomaat en hij vond het na een tijdje saai. Hij wou meer met zijn gevoel en levensvisie doen, dus hij startte deze winkel met zijn vriendin. Zijn naam is Anis en haar naam is Céline, daarom is de officiële naam ook ‘Urban theorie by Anice’.

ZELIHA: Alle spullen in deze winkel lijken zeer ‘fair’, hoe zit dat juist in elkaar?

AARON: We hebben veel verschillende producten, deze blijven geen twee weken dezelfde. De producten die je hier ziet zijn allemaal handgekozen, meestal komen ze in de winkel terecht doordat we mensen leren kennen die een eigen geweldig product hebben. We zorgen er voor dat we zeer ethisch werken, dat is echt een belangrijk punt. We zoeken wel echt naar unieke stukken, die je nergens anders vindt. Het moet fun, nieuw en innovatief zijn.

ZELIHA: Hoe gaan jullie op zoek naar die mensen of producten?

AARON: Door met veel mensen te praten, en niet enkel in Brussel, België of Europa. Maar van over heel de wereld. Anis heeft jaren in Asië, Thailand gewoond en daar veel inspiratie op gedaan. Momenteel reist hij nog heel veel, de producten hier komen letterlijk van over heel de wereld. Soms komen we mensen tegen met een grote passie voor hun product, maar komen ze net te kort aan financiële middelen om hun product in productie te laten gaan, zo’n mensen proberen wij ook te helpen.

ZELIHA: Je ziet hier veel mensen tijdens dit interview door het raam kijken, denk je soms dat ze verward zijn over wat Urban Therapy nu net is?

AARON: Haha, ja daar ben ik zeker van. Mensen kijken constant door het raam, is het een planten winkel, is het een bar, is het een tentoonstelling? Trouwens, wij zijn ook niet enkel een commerciële winkel, wij hebben ook een sociale en culturele kant. Zo doen wij ook echt tentoonstellingen. ’s Avonds zetten we dan alles aan de kant en kunnen kunstenaars hun ding doen met de ruimte. Alle events zijn te vinden op onze Facebook pagina.

ZELIHA: Oke, super. Ik zal dit zeker eens bekijken. Hartelijk bedankt voor uw tijd en nu ga ik nog eens met plezier rondkijken.

Het was een zeer aangenaam gesprek, Aaron vertelt zelf vol passie en overtuiging waardoor je meteen mee bent met het verhaal. Uiteindelijk heb ik mezelf toch niet kunnen bedwingen en heb ik toch een tasje gekocht!

Locatie: Rue de Flandre 84, 1000 Bruxelles
Facebook Urban Therapy

‘Zero waste’ in Färm

Je hoeft nog niet binnen te gaan om te weten waar het over gaat bij Färm: biologisch, organisch, lokaal en ethisch.

Färm is een coole spot voor bio-foodies. Het is een onafhankelijke coöperatie met als missie alle betrokkenen voor gezonde, biologische en lokale voeding bij elkaar te brengen. In de winkel vond ik enkel biologische en lokale voeding. Toen ik een kort gesprek had met een personeelslid wist zij me ook te vertellen dat de groenten en fruit seizoensgebonden zijn. Ze wist me ook te vertellen dat het doel is om een duurzaam en ethisch alternatief te zijn voor de massadistributie door de voorkeur te geven aan korte ketens, kleine bedrijfjes en ‘zero waste’.

Zelf vond ik het een zeer aangename ‘winkel’, waarom die aanhalingstekens? Je hebt niet echt het gevoel dat je er in een echte supermarkt rondloopt, je komt binnen aan een toog met verse gerechtjes, die je kan kopen en mee naar huis nemen, maar ook gewoon ter plaatse kan consumeren. Aan de voorziene tafels was het aanzienlijk druk, studenten die er met een gezonde snack en drankje aan hun groepswerk aan het werken waren, een mama met haar kinderen. Het was wel duidelijk: iedereen is hier welkom.

Verder in de winkel was er ook een groot deel zonder verpakking, je brengt dus je eigen potje mee, of koopt er een hervulbaar zakje. Zo werken ze verder aan hun ‘zero waste’-visie. Echter is het niet een winkel waar je alles gaat kopen dat je consumeert (of je moet heel weinig eten of veel geld hebben).

 Locatie: Quai au Bois à Brûler 43, 1000 Bruxelles
Facebook Färm

ARTEK, een stukje Scandinavië aan de Naamsepoort

Een moderne concept store waar, wanneer je binnen bent de tijd lijkt stil te staan. Je komt binnen en het overvalt je meteen, duurzaamheid staat hier centraal.

De naam staat voor ‘vel papier’ in het Zweeds. Dit gedachtengoed houden ze in het achterhoofd wanneer er producten ontwikkeld worden.

Arket brengt alle essentiële producten voor vrouwen, mannen, kinderen en thuis samen op één plaats. Hun missie is het democratiseren van kwaliteit. Dit door middel van duurzaam ontworpen producten voor een democratische prijs te brengen. De producten die je bij Arket koopt gebruik je met liefde, voor een lange tijd.

Een tof weetje:

Bij Arket heeft elk product een code. pak nu bijvoorbeeld: 222045-087R

Deze cijfer code heeft een heel eigen betekenis en zorgt er voor dat je volledig weet wat voor een product je in handen hebt. Je kan het product ook via deze code in de winkel of online vinden. Voor de winkel is het ook een handige tool om alles te sorteren.

Laten we de code eens ontcijferen:

2: vrouwen
22: gebreid
045: nummer van product
087: kasjmier
R: gerecycleerd

Behalve kleding en huis-spullen kan je er ook iets eten en drinken. Ik ben gegaan voor de ‘sandwish’ met geitenkaas, honing, radijsjes en smaks (ja DE smaks waarvan iedereen als kind kon blijven eten). Op het eerste zicht was ik geïntegreerd door de looks van het gerechtje, daarna was ik verbluft door de verassende smaak.

Arket is een aanrader voor vrouwen en mannen die houden van eenvoud (denk aan de Scandinavische eenvoud), met een verassende touch (denk aan de smaks).

Locatie: Avenue de la Toison d’Or 15, 1050 bruxelles
Facebook Arket


Link naar Google map

Auteur: Zeliha Cangir 3MEB