Gent brengt de natuur tot op je bord! 

 

Het eerste wat me opviel toen ik in de straten van Gent rondstapte was een overvloed van natuur op de terrassen van restaurants, tavernes en cafés. Met een overvloed aan natuur bedoel ik niet zomaar bloempotten op een tafel of naast een tafel maar veel verschillende planten en bomen om zo het natuureffect te bekomen. Zo vond ik de planten die gebruikt worden bij Fry Willy heel uniek, het trekt ook meteen de aandacht van de klanten. Je krijgt het gevoel of je echt in de natuur bent en niet in het centrum van een stad. Alleen jammer dat de planten toen niet in bloei stonden. Verder viel me ook op dat er enorm veel natuur aanwezig was aan het Belfort Stadscafé. Met de verscheidene bomen en bloemen bevin je jezelf echt in een ware jungle.

Ideaal, als je even tot rust wil komen in een unieke omgeving. En ook nog eens wil genieten van een lekker kopje koffie of een heerlijke portie Fish en chips.

Het mekka voor Belgische ontwerpers.

Inspiratie opdoen? Op zoek naar uniek ontworpen kleren? Nieuwsgierig?

Dan is Gent dé bestemming voor jou! Toen ik aan het stappen was in Gent viel me direct op dat er heel wat kledingwinkels waren met eigen ontwerpen. Ik heb in geen enkele stad zoveel Belgische makelij gezien binnen kleding. Zo was Nathalie Engels de eerste winkel die ik ben tegen gekomen. Heel wat unieke en kleurrijke kledij voor vrouwen. Verder vond ik ook nog heel wat Belgische namen zoals: ‘Dries van Noten’, ‘Ann Demeulemeester’, ‘A.F. vandevorst’, ‘Veronique Leroy’, ‘Christian Wijants’, ‘Sofie D’Hoore’ , ‘M A R N I’, ‘DirkVan Saene’,’Martin Margiela’ ,’Ys’ binnen deze modieuze kledingwinkels. Als je dus de Belgische creatie wilt steunen en ook nog eens helemaal mee wilt zijn met de mode maar tegelijkertijd ook nog uniek wil zijn, dan is Gent de place to be.

 

Auteur: Nathan Archambeau

 

 

Wandelbus

Wat? 
Binnen in de stad waar er geen auto’s mogen rijden. Daar kan je op een wandel tempo de prachtige stad Gent ontdekken. Met Max 8 zitplaatsen kan je door de stad rijden. Het busje heeft geen haltes voorzien dus j kan overal op -en afstappen. De chauffeur wilt je met plezier helpen uit de bus te stappen als het niet goed gaat.

Waarom cool?

het is een leuk concept en Het is niet op veel plaatsen te vinden. Deze bus is ook helemaal gratis en elekrisch. Dat maakt het busje zeer speciaal en zeer positief het is voor jong en oud bedoeld. Door dat het busje milieuvriendelijk is het beter dan te stappen.

Plaats?

Stad Gent Wandelbus

Botermarkt

9000 Gent

Fietsen

Wat?

Door dat Gent en studenten stad is staan er aan het Station heel veel fietsen, Om van punt A tot punt B te geraken met een rapper tempo dan met te voet. De E-bikes zijn ook altijd aanwezig om ze huren. De fietsen zijn ook ideaal als je met je gezin of lief een tof fietsritje door Gent wil doorbrengen. Als je graag fietst is het perfect voor u.

Waarom cool?

Er zijn zoveel mensen die in gent met de fiets gaan in verschoot daar van, maar het is wel vele sneller van te voet en dat maakt het zo leuk om samen te fietsen.

Plaats?

Koningin Maria Hendrikaplein 1

9000 Gent

auteur: Selina Weyns

 

 

 

 

De veganistische bar

In de Hoornstraat, in het diepe Gent, bevindt zich Le Botaniste. Een gezellige bar waar je (h)eerlijke biologische en plantaardige maaltijden kan eten met daarbij een assortiment aan natuurwijnen. Dit met oog voor je gezondheid en die van onze planeet. Het is dus de ideale omgeving voor een hapje en een drankje. Buiten natuurwijnen, vindt je er ook zelfgemaakte limonades. Het is ook ideaal voor mensen die het verkiezen om glutenvrij te eten.

Meer en meer veganistische bars en restaurants komen naar de steden. Het is een echte trend aan het worden. Meer en meer jonge volwassenen gaan voor deze levensstijl of verkiezen deze soort maaltijden. Het is gezond en vaak niet al te duur, ideaal dus voor een student in een drukke studentenstad.

Meer dan alleen een bar

Le botaniste is niet alleen speciaal om het veganistisch eten, het bevindt zich ook in een oude apotheek. Hun moto hierbij is: ‘food is the medicine’.

Het feit dat het in een oude apotheek is gevestigd, is op zoch wel speciaal, maar het wordt meer en meer gedaan. Om de autenthiciteit van het gebouw te behouden, zetten ze er vaak gewoon een toonbank in, wat tafels en stoelen en behouden ze vaak nog spullen van het vorige gebouw, zoals lege flesjes siroop in Le Botaniste.

auteur: Lenka Veyt

 

 

Van oud naar nieuw

Zowel op de grote markt als in kleinere zijstraten vind je vaak oude gebouwen doorheen Gent. Gebouwen waar vroeger een bepaalde functie werd beoefend en die nu een andere plaats hebben. Veel van die gebouwen zijn beschermd en mogen niet worden afgebroken. De stad Gent heeft daar iets op gevonden. In plaats van deze gewoon te laten zoals ze zijn, hebben ze de binnenkant vernieuwd en worden ze vaak gebruikt als winkel. Zo hebben ze een nieuwe functie en wordt het oude gebouw niet afgebroken. Als het gebouw te klein is voor er een winkel van te maken, worden ze ook vaak gebruikt om workshops te houden. Het is slim bedacht want uiteindelijk is de stad Gent volgebouwd en op deze manier voorkomen ze om nog meer te moeten bouwen en kan de natuur die er nog is, met gemak blijven.

Madonna

In de poel nummer 7 zie je een eetcafé gelijk een ander. Alleen is dit net iets anders. Hier vind je allemaal gerechten waarvan de basis groeten zijn. Natuurlijk hebben ze ook andere gerechten zoals bijvoorbeeld vegetarische gerechten. Wat het eetcafé zo typeert, is dat ze vooral lokale producten gebruiken. Als je niet meteen honger hebt, maar je wilt toch ergens gezellig iets gaan drinken, kan dat daar zonder enig probleem. Er worden zowel alcoholische als non alcoholische drankjes aangeboden. Buiten het eetcafé is er ook nog een zaal die je kan afhuren voor een feest te houden.
Madonna bestaat nog maar sinds februari 2019 en wordt open gehouden door drie dames die duidelijk van aanpakken weten. Het is zeker eens de moeite om er langs te gaan.

auteur: Jana Leenaers

 

 

Foto via Google Images

INTERVIEW MET HEMPINABOX (Wassima)

Wat hebben de Chinezen, Mathieu en België gemeen? Gaan binnenkort onze huizen bestaan uit hennepbladen?

Ik zocht naar startups in Gent en zo kwam ik op een heel creatief en zeer uniek bedrijf dat net ietsje verder dan Gent ligt maar wel via de Gentse Birdhouse zijn start had gevonden.

Wat doet uw bedrijf specifiek?

Kalkhennep is een duurzaam bouwmateriaal dat energiezuinig en recyclebaar is. We zijn begonnen met kalkhennep op een hele andere wijze dan dat we nu doen, we hebben ondertussen het systeem verbetert. We maken nu volle kalkhennep mengsels voor thuis te gebruiken. We zijn ook al ver in ontwikkeling met stro vlokken te maken om in te blazen zoals henneploze vlokken een alternatief voor ruwe houtpulp die daarmee verloren gaat.

Foto via PUUR bouwen

Hoe bent u gekomen op het ecologisch te gaan bouwen?

Ik ben het tegengekomen omdat ik al vele jaren bepaalde stroballen lever voor woningen en zo heb ik het leren ontdekken. Ik had hier eerst melkkoeien maar ik zag dat die sector niet goed zou aflopen en zo besloot ik iets anders te doen. Zo heb ik kalkhennep leren kennen maar dan ook gezien dat dit te moeilijk was en veel werk ter plaatse was, zakje hennep, zakje kalk zakje, veel man-uren hierdoor hebben we een prefab systeem ontwikkeld en nu het geautomatiseerd is, gaat alles veel makkelijker en sneller.

Melkkoeien in de voormalige boerderij die nu is omgetoverd naar de werkplaats voor Hempinabox. – Foto via Google Maps

Bent u de enige die dit doet in België?

In het algemeen ben ik de enige die deze techniek gebruik. We werken nu vooral voor het buitenland.

België moet nog volgen?

Vreemd genoeg wel ja, het wordt voor mij moeilijk om mensen een huis te laten zien. We hebben momenteel een huis in Portugal, Amsterdam en 2 in Utrecht en er komen er nog een paar in Kroatië.

Ik had de site gelezen en vond het concept too good to be true al die voordelen die werden opgesomd waarom is het dan nog niet zo bekend

Het is duurder, de mensen moeten durven en de bouwsector is heel conservatief, de landbouwsector is veel innovatiever en dat zegt al veel. Het lobbywerk is zeer sterk en de nieuwe woningen moeten nu verplicht geïsoleerd worden. Het is echt verschrikkelijk en bij ons systeem is het overbodig om te gaan isoleren omdat we met een damp-open systeem werken. Maar we moeten van de wetgeving, Renson heeft dat goed in de wetgeving gekregen.

Voordelen van Hennepkalk – Foto via Hempinabox.

Zien jullie daar een verandering is, met zo’n uniek concept?

Ja, op het gemak wel, we zien wel wat verandering komen maar het is de overheid die mee moet gaan. Nu zijn het verkiezingen dus gaat het nog langer duren.

Er zit echt wel toekomst in?

Ja, absoluut en hoe we de kalkhennep maken is een unieke procedure.  We hebben nu een patent daarvoor in aanvraag wereldwijd. De bedoeling is ook dat we dat systeem van werken een licentie geven. In Amerika zijn ze nu bezig om dat te bekijken. Sedert nieuwjaar mogen ze pas hennep gebruiken, ervoor was het verboden. Ze plannen wel echt voor 30.000 hectare hennep op 3 jaar tijd van 0 naar 100.

Gaat dit gebeuren enkel via u of gaat u samenwerken met mensen?

Nee, er zullen geen samenwerkingen zijn.

Bloeming business dus?

Ja, als alles goed verloopt wel.

Denkt u dat het eerder een trend is dan een hype?

Er kan altijd iets nieuws komen, wij hebben gewoon een hele oude techniek terug in het leven geblazen. We hadden eigenlijk op ons camions moeten zetten 500.000 jaar ervaring. Het is zeer oud maar voor veel mensen is het nieuw. Integendeel al de chemische materialen die ze nu gebruiken is nieuw. 50-60 jaar oud ouder kan het niet zijn, maar dat vertrouwen ze wel maar de systemen van hout en kalk niet meer. De gebouwen in Bokrijk en Hekelgem staan er nog allemaal.

Waar ligt de origine van het systeem?

De romeinen en de chinezen hebben het gebruikt. Een zeer oud systeem dus.

Hoe gebruik je nu juist de hennep?

We gebruiken de hennepscheven wat dus het stro van de hennepplant is waarvan de vezel weg is. We gaan dit mengen met kalk en additieven om dat goed te verharden. Het is zeer eenvoudig al bij al. Het reguleert het klimaat van uw woning compleet. We hebben voor stad Mechelen de muren van hun opslagplaats gemaakt. Dat was een groot project. We zijn nu volop aan het kijken voor kalkhennep in big bags te leveren en in kleine zakken. Ook naar de aannemers en de bouwhandel zodanig dat het in zakken beschikbaar is de strovlokken. We hebben een paar dingen die we nu gaan installeren waar ook die stro in geblazen wordt. Dat het ook beschikbaar wordt zoals de cellulosevlokken. Er worden 2 platen gevuld met de kalk en gesloten en uiteindelijk wordt de muur afgewerkt met hout of iets anders. Kalkpleister bv.

Kalkhennep in the making @ Hempinabox. -Foto via auteur

Kan je de muur behandelen met alles? Zoals behang, schilderen etc.?

Behang gebruiken we liefst niet. Vliesbehangen zijn nogal redelijk dicht om het te laten ademen. Het moet liefst pleisters zijn, pleisterkalk. Er zijn wel behangen die conform zijn maar dat kunnen we navragen.

Zou ik ergens een afgewerkt huis kunnen bekijken hier in België?

In de Begijnendijk te Mechelen is er een huis, 1 in Ranst die klein is maar zeer mooi. Die is gebouwd als tijdelijke woonst.  Nadien gaan ze het gebruiken als ruimte waar ze groenten gaan versnijden.

Huis gebouwd in het buitenland met kalkhennep. – Foto via Mathieu

Ziet u andere ecologische middelen waarvan u denkt dat het in de toekomst een trend zal worden?

We zien momenteel in Amerika de fabrieken die de huizen met hennepkalk gaan bouwen ook gebruik maken van Ghraphene dit element was onbekend voor mij. Ze kunnen er koolstof uithalen die ze ook uit hennep halen. De koolstructuur beschrijven ze 100x sterker als staal! Ook supergeleidend en je kan er fantastische batterijen mee maken, Samsung is daarmee bezig om daar batterijen van te maken. Je zou dan in 5 minuten kunnen opladen en een auto op een halfuur. Dat is ook 100% plantaardige gemaakt. Er zitten geen zware metalen in.

Toch vreemd om te denken dat plantaardig sterker zou zijn dan metaal?

Ja inderdaad, het moet ook beschikbaar zijn want het is nu zeer duur, vandaar dat ze de fabriek gaan openen in Amerika zodat ze de prijs gedeeld door 100 krijgen en dan is het toepaspaar dan kan iedereen er beginnen mee werken. De toepassingen zijn fantastisch.

Wie weet maken ze er ook auto’s mee binnenkort

Ja auto’s die bestaan uit hennep zijn ook al beschikbaar, heel de carrosserie is in hennep gemaakt, hennepplastic, you name it.

Er is dus eigenlijk van alles op de markt maar we zijn er gewoon niet op de hoogte van?

Van zodra we opzoeken komen we alles tegen.

Gaat ecologisch bouwen ooit stoppen of gaat het groter worden?

Ik denk wel dat we in die richting veel verder gaan.

Conclusie

Zeer aangenaam en leerrijk gesprek met Mathieu we zien dat we eigenlijk mee moeten gaan met de tijd en soms gewoon zeer ver terug moeten gaan in de tijd om de technieken terug in het leven te blazen. We moeten meer awareness creëren en de wetgeving soepeler krijgen en open zijn voor veranderingen en dat ziet Gent ook!

Stro vermeld in het interview. – Foto via Google Maps

Satelliet foto van Hempinabox. -Foto via Google Maps

Bijgebouw gebouwd in het buitenland met kalkhennep. – Foto via Mathieu

Wide angle shot van de auteur @ Hempinabox

Auteur: Wassima K.A., Geïnterviewde: Mathieu, Via: Birdhouse Startups in Gent.