Hello brussel!

Brussel is de thuisbasis van het Atomium, Manneken-Pis, Kuifje en het surrealisme, maar de hoofdstad van Europa heeft zoveel meer te bieden. Bezoek Brussel en je zult versteld staan van deze levendige stad vol kunst, erfgoed en een grote diversiteit aan culturen. In Brussel is er veel te beleven museum, toparchitectuur, verschillende soorten winkels eet plekken maar ook Street art en vele andere mooie plekken die je kan bezoeken.

 

Interview:

Valerie: Hallo, heel erg bedankt voor het aanvaarden van een interview. Misschien zullen we beginnen met een naam? En uw functie bij Makisu?

Sander: Hallo dames! Mijn naam is Sander en ik ben verantwoordelijk voor de bestellingen, dus voeding en drank.

Valerie: Goed wanneer bent u begonnen met werken hier? Wat onderscheidt u van uw andere collega’s?

Sander: Ik ben eigenlijk niet zo lang geleden gestart in het team, 2 jaar geleden precies. Ik zou zeggen dat ik erg snel ben in het opmerken van details. Misschien daarom dat ik verantwoordelijk ben voor voeding? Ik merk nogal snel op wanneer er nog dingen moeten aankomen, nieuwe aankopen en dergelijke.

Valerie: Wat is het concept achter Makisu?

Sander: Bij ons kiezen de klanten zelf hun mix van sushi’s. Wat je op je bord krijgt is wat je zelf hebt samengesteld. Er is keuze tussen meer dan 30 verschillende verse ingrediënten. Je hoeft maar onze 4-stappenplan te volgen om elke keer iets lekkers te krijgen.

Valerie: Wat was voor u de grootste uitdaging hier?

Sander: Jullie gaan dit niet echt geloven maar voordat ik hier startte lustte ik helemaal geen sushi, dus voor mij was het echt moeilijk om ervan te leren houden

Valerie: Waar halen jullie de inspiraties vandaan?

Sander: We zijn natuurlijk bezig met Aziatisch eten dus logischerwijze gaan we ons laten inspireren door Azië. We hebben veel versieringen in die stijl en ook kaarten van verschillende landen.

Valerie: Wordt er veel onderzocht naar nieuwe “technieken”, recepten en dergelijke?

Sander: Ja, dat zeker en vast. We gaan mee met de tijd en willen zeker niet achter blijven. Naarmate de seizoenen veranderen passen we ons aanbod aan om telkens het beste van het beste aan te bieden aan onze klanten. We werken heel erg seizoensgebonden.

Valerie: Werken jullie samen met collega’s aan het ontwerp van de zaak? Samen creatief zijn of komen opdrachten van derden?

Sander: Wat zo goed is aan Makisu is dat het personeel het zeggen heeft over hoe de zaak er gaat uitzien. Weliswaar houden we nog altijd rekening met bepaalde richtlijnen, zodat we egaal blijven met de andere zaken, maar toch hebben we groen licht!

Valerie: Nogmaals bedankt voor het beantwoorden van de paar vragen en een fijne dag verder!

Sander: Helemaal geen probleem! Nog een fijne dag verder dames!

Wat?  Makisu restaurant

In de Japanse keuken is een Makisu een mat geweven van bamboe, katoen en touw welke wordt gebruikt bij de bereiding van Japanse voedsel. Makisu worden meestal gebruikt om een gerolde sushi genaamd makizushi te maken, vandaar de naam Maskisu restaurant. Bij Makisu vindt u geluk in de vorm van moderne sushi & makis gemaakt door een Belgisch koppel dat door de hele wereld heeft gereisd op zoek naar nieuwe smaakcombinaties.

Goede sushis maken is niet zo makkelijk als het lijkt. Vaak zijn ze van tevoren klaargemaakt en bewaard in grote koelkasten, dus ze zijn strikt genomen gewoon niet meer fris genoeg. Makisu onderscheidt zich door enkel met de allereerste producten te werken. Daarnaast is Makisu uniek door hoogwaardige producten aan betaalbare prijzen aan te bieden.

Cool?

Makisu is geen authentiek Japans restaurant maar een fastfoodketen naar fastfood formule. De meeste restaurant hebben niet zo’n briljante idee als Makisu, dus het was voor ons een grote verrassing. We zagen allerlei soorten overheerlijke mixen. De mixen zijn zo leuk en grappig  oh wauw! Foie gras, speculaas en confituur. Gemarineerde kip met avocado, crème, scampi’s en Japanse kruiden met teriyaki saus. We hadden het besteld en het resultaat zag er heerlijk uit! De pret met de kleurrijke decoratie’s op het schaal en het concept was zo creatief bedacht door Makisu. Waardoor wij direct foto’s hadden gemaakt en zelfs hadden gepost op sociale media. Door het posten op sociale media hebben wij veel reacties en likes gekregen van vrienden/familie. Dit jonge koppel heeft de wereld rond kunnen reizen en betalen met de voordelen van pokerspellen en kwamen thuis met het idee van Makisu. Dat is COOL!!!

Refrentie?

Je kan je sushi samenstellen en het hoeft niet zo duur te zijn. Je kan ook je eigen maki’s samenstellen. Heb je niet zo’n zin om zelf een creatie te maken? Dan kan je kiezen uit de verschillende voorgestelde maki’s. Op het menu vind je heel wat originele samenstellingen die stuk voor stuk geslaagd zijn!

Samengestelde Maki’s en een bakje rijst met gemanireerde kip (Locatie: Baljuwstraat 5, 1000 Brussel)

Door: Sulekha Salah

Wat?  Makisu restaurant (architectuur)

Luisanna Caringella een ontwerper die Makisu heeft meegeholpen. Ze is een jonge professional die passie heeft voor het creëren van prachtige interactieontwerp, wat erg belangrijk is in het dagelijks leven ontwerp en technologie. In haar werk kan ik zeker zien dat ze de juiste elementen heeft gebruikt. Haar stijl van ontwerpen is heel simpel en abstract. Japanners houden over het algemeen van een rustige sfeer/omgeving die jou als persoon een relaxte gevoel geeft.

Binnen architectuur Makisu restautant locatie: Baljuwstraat 5,1000 Brussel

Cool?

Makisu zijn niet verder gegaan dan het kiezen van hun eigen tradionele Japanse bouw en interieurkunst. Rust, ruimte, sereniteit en oog voor detail dit zijn zaken waar zij aan zich hebben gehouden. Ook de kleuren die voorkomen in het design zijn donkerbruin, grijs en antraciet. Japanse interieurs gebruiken voornamelijk lampen, raamdecoratie en Bamboe en dat zag ik weer terug in het restautant. Voor de muur hebben ze een tekening gebruikt van een skyline en andere details wat te zien zijn.

Refrentie?

Makisu rol was om de branding die oorspronkelijk door twee designers is gemaakt, uit te breiden naar verpakkingen en afgedrukte items en om nieuwe items te maken, zoals illustraties en merkkleding. De meeste denken dat het ontwerp van een verpakking of merkkleding aandacht trekt van consumenten. Maar waar consumenten vooral opletten, is een leuke sfeer met vriendelijke bediening en zorgvuldige maaltijden.

Door: Sulekha Salah

Wat? Makisu restaurant

Moe van het eten broodjeslunches of diepvriesmaaltijden? Wil je vasthouden aan een gezonde voeding, maar niet verhongeren en genieten van het heerlijke eten (in tegenstelling tot alle groene voeding)? Of ben je gewoon een fan van de lichte, rijst en visgebaseerde keuken die je een goed gevoel geeft? De beste Japanse keuken van Brussel.  De delicatessen zijn uiterst lekker, vullend en toch betaalbaar! Makisu restaurant in Brussel biedt niet alleen lekkere sushi je kan ook je eigen sushirollen samenstellen of je maakt je eigen maki. Makisu heeft letterlijk de hele wereld over gereisd om de meeste smaakvolle en de beste recepten te vinden.

Gezond eten is de trend van vandaag, overal wordt het belang van gezonde voeding benadrukt. Men kiest eerder voor een gezonde lunch dan fast food, binnen het productaanbod van Makisu wordt met verse producten gewerkt en dit toegespitst op de regio waar gevestigd wordt. Makisu heeft drie vestigingen in België dat zijn onder andere: Elsene, Brussel en Sint-Gillis.

Authenticiteit van de producten wordt steeds belangrijker. Maar consumenten letten op betere gezondheid, naar betere kennis en ontwikkeling naar nieuwe vaardigheden. De producten moeten vers en zo natuurlijk mogelijk aangeboden worden. Bij Makisu worden authentieke gerechten gebruikt bij de maak van sushi ook hebben de verschillende gerechten een Japanse basis en uniek receptuur. Dit onderscheid Makisu van een standaard lunchroom.

Cool?

Je kiest een van Makisu kenmerkende sushirollen of stel je een maki samen die net zo uniek is als de vierstaps “maak je eigen maki-proces”. Met meer dan 30 verse en heerlijke ingrediënten kan je kiezen uit meer dan 3 miljoen mogelijkheden om je smaakpapillen op te fleuren. In de laatste jaren is de behoefte aan kwaliteit steeds groter geworden. Mensen letten tegenwoordig meer op de kwaliteit van een product. Ze zijn bereid om meer te betalen voor de kwaliteit. Niet alleen de kwaliteit voor gerechten maar ook de diensten die aangeboden worden.  Presentaties, gedragsnormingen van personeel en producten. Klanten beoordelen op die manier geheel de restaurant. Ook houden ze rekening met veganisten, consumenten die allergieën hebben en glutenvrije producten die ze verkopen. Ze zijn continu aan het verbeteren voor bedrijfspresentaties en natuurlijk wordt er gekeken naar de gasteisen.

Mmmm Heerlijke Miso soep..

Locatie: Baljuwstraat 5,1000 Brussel                          

Referentie?

Er is nog maar één vraag: “How do you roll?” Henry, vriendelijke ultramoderne maki-robot, teruggebracht van hun laatste reis van Tokio. Het is een robot die automatische sushi voorbereid. Voor het koken en vormen van rijstmatten voor verschillende soorten sushi rollen. Het verhoogd de werksnelheid van sushi-koks, waardoor het veel gemakkelijker gaat in de keuken. Makisu heeft een voorgeschreven pallet aan producten, versheid en kwaliteit van het product staan bovenaan. Met name onderscheiden zij zich middels hun verse sushi’s wat zij vers en natuurlijk maken.  Je kan een dienst leveren die perfect is maar als deze niet in de garatie van de gast valt is de kwaliteit weinig waard. Makisu letten heel erg op de kwaliteit van producten.

Door: Megane Nghoma Ntamwe

Wat? Frites atelier in Brussel

Sergio Herman heeft er zin in: Brussel is een spannende en uitdagende stad met het karakter van een metropool. Dit voorjaar opent deze nieuwe Frites Atelier haar deuren aan de  Sint-Katelijnestraat 32 in Brussel. Ook hebben zij vestigingen in Den Haag, Utrecht en in Antwerpen. Door het grote succes is Sergio is hij ook van plan om een zaak te openen in Gent.   Maar ook andere steden verder uitbreiden. Sergio was zeker enthousiast om dit pand te openen tegelijkertijd wilt hij meer aanbieden dan alleen frieten. Het concept is gebaseerd op kwaliteit en heerlijke frieten. Dat was de reden dat wij het interessant vonden om als groep kijkje te nemen wat het frieten zaak te bieden heeft. Wat ons opgevallen was natuurlijk dat de Frites Atelier niet veel te bieden had. Het atelier moet lekkere frites hebben en topkwaliteit in combinaties met verschillende soorten sauzen die Herman dit speciaal heeft ontwikkeld. Wat kun je hier nog meer bestellen? Een frietje met echte Vlaamse stoverij (stoofvlees met ingelegde mosterdzaadjes) en frites met knettergoed sauzen.  Sergio heeft zes verschillende sauzen bedacht dat zijn onder andere basilicummayonaise, truffelmayo en béarnaise. Persoonlijk vond ik de basilicummayonaise het lekkerst! Ik kan er niet genoeg van krijgen vooral het geur van basilicum.

Cool?

Wat wij zo cool vonden aan het concept zijn natuurlijk de ontwerp van het zaak.   Wat ontworpen zijn door Studio Piet boon die in Nederland is gevestigd.  De zaak is niet zo ouderwets wat wij gewend zijn maar juist een chique uitstraling voor heerlijke frieten.  De frietjes worden mooi opgediend en dat zijn kleine details waar consumenten opletten. Ook zijn de prijzen redelijk duur voor frieten. Voor een friet ben je ongeveer 7-8 EUR kwijt.

Refrentie?

Wij vonden de frieten erg lekker en de sauzen zijn ook goed bedacht door Sergio.  Vriendelijke bediening, alleen hadden we gemerkt dat er weinig zitplaatsen waren waardoor de meeste staand aan het eten waren. Misschien in de toekomst dat Frites Atelier daar rekening mee houden om meer ruimte te creëren in de zaak, zodat zij op die manier veel meer winst kunnen realiseren. Zelfverbering is zeer belangrijk voor zowel voor bedrijven, merken en diensten.  Dat was voor ons een minpuntje.

Locatie: Sint-Katelijnestraat 32, 1000 Brussel

Door Megane Nghoma Ntamwe

Wat? (Nespresso pop-up)

Nespresso wilt nog dichter bij staan bij haar Brusselse klanten en hen de best mogelijke service aan te bieden. Naast de Nespresso Pop-up in Woluwe en de Nespresso Boutique op de Louizalaan, kunnen Brusselaars vanaf nu ook genieten van hun favoriete koffie in het Noorden van Brussel. Zoals wij weten is Nespresso grootse marktdeelaanhouder van koffie. De meesten van de jongeren drinken koffie thuis, terwijl de ouderen 50+ generatie liever buiten drinken en proeven naar verschillende soorten smaken.

Cool?

Nespresso heeft verschillende soorten smaken: Ethiopische koffiebonen, Keniaanse koffie, maar ook koffiebonen uit Costa Rica. De koffiebonen worden gewassen en in de zon gezet en daarna vervoerd in zakken van 60kg. Nespresso heeft verschillende soorten koffiebonen met melanges en de koffiebonen worden goed geroosterd. De tempratuur beïnvloeden de smaak van de koffie. De koffiecapsule is slecht voor het milieu het kost veel energie om het te produceren. Het concept achter Nespresso is zeer uniek consumenten worden direct geholpen en direct toegelicht. Meestal wordt er ook gevraagd naar wat voor soorten koffiemachines en capsules consumenten privé of zakelijk gebruiken.

Refrentie?

Chique boutique, sterk imago en vriendelijke personeel met de juiste ervaring. De meeste gaan voor een koffiemachine die vrij duur is en klanten hebben best vaak nare ervaringen terwijl zij te veel uit geven voor zo’n koffieapparaat. Ook bij reperatie wordt er ook dubbel rekening voor gevraagd. Wat zonde is van het geld van de consument en daardoor de reputatie van Nespresso beschadigd wordt. Op google beoordeling vindt men alleen kritiek van klanten die niet tevreden zijn met hun product en de prijzen van Nespresso.

Locatie: Louizalaan 1, 1000 Brussel

Door: Luiza luzamayo

Wat? Coffee house aksum

Aksum Coffee House goed bereikbaar, is niet zo ver van de grote markt, maar op wandelafstand. Nu dat wij Nespresso hadden bezocht dachten wij dat het een goede idee zou zijn om naar de klassieke Ethiopische koffiezaak te gaan. Wij dachten waarom niet? Laten we heerlijke Ethiopische koffie drinken op een plek waar we kunnen genieten. Aksum Coffee House is de juiste plaats! De inrichting van de koffiezaak is in het Ethiopische stijl, kleurrijke Ethiopische foto’s op helder witte muur.  Wel vrij kleine zaak en druk waardoor wij niet echt een plek konden vinden. Donker ingericht, hout tafels maar de geur van de koffie was niet te beschrijven. Dat is juist waar consumenten op zoek naar zijn. Naar “nieuwe ervaring en belevenis” en dat zag je terug in Aksum Coffee, dat is wat het zaak bijzonder maakt. De koffie bereiden ze op Ethiopische manier, weinig schuim op de koffie. Ook de bekers die zij gebruiken zijn net andere glazen. Dat is misschien wel even wennen voor de meeste klanten die koffie net anders drinken. Naast koffie bieden ze warme drankjes, bier en verschillende soorten gebakjes en passievruchten cake voor klanten die op dieet zijn.

Cool?

Aksum heeft meer te bieden dan alleen maar koffie, de koffiezaak verkopen als ware ook Afrikaanse fair-trade dranken zoals: Senegalese kruidenthee, gezonde baobabdranken, frisdranken uit Ivoorkust, Zuid-Afrikaanse wijn en Ethiopisch bier. De cakes worden gemaakt in een kleine lokale bakkerij die hun werk heel serieus neemt en maakt elke dag gebakjes met liefde en passie. Ook is het mogelijk op koffiebonen mee te nemen naar huis, je hebt verschillende soorten koffiebonen van verschillende regionale oorsprongen. De koffiebonen worden gemalen naar je eigen keuze zodat je thuis of op werk je espresso of filterkoffiemachine zelf kan malen. Op de zaak kunnen klanten niet alleen genieten van de koffie, maar ook kunnen zij een kijkje nemen op de exposities van verschillende getalenteerde kunstenaars, vaak gebaseerd op Afrikaanse thema’s. Ook zoals de meeste koffiebars hebben zij ook gratis Wi-Fi toegang dus men hoeft geen zorgen te maken over zijn bereikbaarheid. De eigenaar vertelde ook dat ze heel soms tradionele koffieceremonie organiseren (buna). De geur en de schattige kopjes met koffie kan en kleine stoelen zorgen ervoor dat klanten voelen alsof ze echt in Ethiopië zijn.

Refrentie?

“Naast dat de koffiemachine altijd aan staat” beschikken ze eigen koffiebranderij waardoor zij veel van weten. Het lijkt mij een lange procedure. Je moet rekeninghouden met de temperatuur en dat de koffiebonen niet te licht of donker worden. Uiteindelijk bepalen de manier van het bereiden van de koffie of het lekker smaakt. Je wilt natuurlijk dat klanten genieten van een bakje koffie. Naast dit verkopen zij ook koffiebonen ter plekke.

Locatie: Rue de Treves 20, 1050 Brussel

Door: Luiza Luzamayo

What? Macarons

Pierre Ledent is geboren in België in 1971. Zijn talent werd bekroond in Tokyo met de Gouden medaille van de prestigieuze internationale wedstrijd voor jonge banketbakkers, confiseurs, ijsbereiders en chocolatiers. Sindsdien houdt hij zich constant bezig met het ontdekken van nieuwe combinaties van smaken voor het grootste plezier voor de zintuigen.

Wij hadden veel chocolatiers bezocht in Brussel alleen was dit is gemakkelijk de beste!  De echte macarons komen natuurlijk uit Frankrijk, daar was het zelfs een traditie. Maar tegenwoordig is het overal bekend. Ook in Brussel zijn ze niet te vergeten. De chocolade en macarons zagen er zo schattig en mooi uit dat je het zelfs niet wilt eten. De macarons zijn kleine felgekleurde en zachte koekjes met vulling, met verschillende soorten heerlijke smaken zoals: passievruchten, zoute karamel, chocolade, nutella, maar ook vanille, frambozen en brownies. Echt te gek! We werden geholpen door een vrouw achter de balie ze was zo mooi en zorgde ervoor dat we ons erg welkom voelen dus we zullen zeker terug komen voor een tweede bezoek. Echt een aanrader!

Cool?

Ik heb op veel verschillende plekken in Brussel macarons geprobeerd maar Pierre Ledent is alleen ongelooflijk lekker, mooie macaron-box, geweldige service, redelijke prijzen en natuurlijk leuke sfeer. Voor macarons van hoogste kwaliteit betaal je natuurlijk veel meer voor. Ik heb pistache, vanilla, grapefruit, orange en brownies geprobeerd. De lekkerste tot nu toe was wel de pistache. De pistache smaakt naar lichte fruitsporen in mijn mond eerste keuze macarons in Brussel. Sterk aanbevolen, super vriendelijke mensen en onvergetelijk keuze macarons. Voor zijn verrassende recepten gebruikt Pierre ledent exclusieve chocolade van cacogehalte van 70% alle toegevoegde ingredienten worden ook gecontroleerd. In de fabricatie zijn ze super streng en er wordt opgelet naar pralines en de kwaliteit van de chocola en macarons.

Referentie?

Op www.pierreledent.be  vindt je allerlei soorten macarons die je kan samenstellen. Momenteel zijn ze van plan om de website uit te breiden, zodat consumenten ook online kunnen bestellen. Dat is super handig! Ooit gehoord van Unesco-erfgoed? Maar een wandelafstand bij de grote markt..  klanten kunnen allerlei soorten gebakjes en chocolade proeven en bestellen super gaaf! Gebakjes als bitterkoekjes, chocolade en andere volledige assortimenten.  Naast het bestellen en proeven kan men ook gewoon een heerlijke warme drank consumeren, koeldrankje of een glaasje champagne drinken in de zaak.

Locatie: Rue au beurre 19, Brussel

Door: Valerie Mulayo  

What? Meditererraneense zoetigheid

Ongelofelijk heerlijk! Zoals jullie weten houden wij erom veel van zoetigheid. Mediterraneenense zaakje hebben echt ervoor gezorgd dat consumenten direct in de winkel stappen. Het ziet er zo verleidelijk uit! In de begin dachten wij dat zijn waarschijnlijk kleine hapjes. Maar zodra je binnen stapt zie je diverse overheerlijke smaakbommetje o.a. dadels, vijgen, kersen, pistache, amandelnoten en sesamzaad… alle smaken passeerden de revue en ook het textuur was verrassend. Van korrelig tot licht krokante koekjes. Ik beklaag me nu al dat we dit experiment zo bescheiden gehouden hebben..

Cool?

Wij kunnen ons ogen niet van de schitterende kleurige zoetigheden afhouden. Mediterraneense zaak verkopen Oosterse-Mediterrane lekkernijen kleine hapjes zoals: baklava en Turkse fruit, maar dan wat uitgebreider. De koekjes zijn opgestapeld in een cilinder vorm.  Wat zo leuk is zijn vooral dat de koekjes en baklava ’s in verschillende soorten maten en kleuren verkopen. Dat zorgt ervoor dat je toch de show kan stelen van je concurrenten. In het buitenland als Turkije wordt het ook op die manier verkocht. Heel erg mooi om te zien dat er dit soort zaken ontstaan in België en dat iedereen met elkaar verbindt. Verschillende soorten culturen en trends zorgen wel voor verbintenissen en belevingen. Met feestdagen als pasen, kerst, sinterklaas of nieuwjaar wisseling worden de gebakjes nog meer uitgebreid. Waardoor consumenten nog meer kunnen genieten.

De meeste onder ons houden zeker van chocolade, maar het is lastig om in Brussel en andere steden in België de beste chocolade te vinden. Het is heel erg belangrijk om af en toe een  afwisseling te maken zodat je nog meer kan proeven. Chocola bij de Mediterraneenne was zeer vol van smaak, stevig en niet overdreven zoet.

Refrentie?

Na het proeven van de gebakjes uit Midden-oosten zelfgemaakte en super kwaliteit producten. Zal ik zeker zeggen dat jij als lezer daar heen moet gaan om te proeven, weinig onnodige toevoegingen.  Wel onwijs lekker maar dus moet ik zeggen zelden zo gesmuld. Geduld is wel nodig want, ze nemen veel tijd voor hun klanten om zo goed mogelijk te helpen.   Tegenwoordig zijn mensen honger naar relevante informatie en op die manier kunnen zij beslissingen maken. Als jij aan de beurt bent geldt dit ook voor jou. Dit zorgt ervoor dat klanten weer terug komen. Ook creëer je op die manier vertrouwensband. Absolute aanrader!

Locatie: Grasmarktstraat 19, 1000 Brussel

Door: Valerie Mulay

 

Bedankt voor het lezen over onze avontuurlijke dag in Brussel. Hopen dat wij jullie hebben geïnspireerd in verschillende soorten trends en dat jullie leerrijker zijn geworden ?

Foto: Sulekha Salah, Luiza Luzamayo, Valerie Mulayo, Megane Nghoma Ntamwe

 

Route Brussel