SO the best of both worlds

SO … What?

SO is een unieke belevenis in het centrum van Leuven waar mensen rust, eenvoud en inspiratie vinden om te ontmoeten, te vergaderen, te brainstormen, te coachen, te inspireren én te vieren. Logica en intuïtie zijn krachtige pijlers in de ondergrond van SO, zij dragen het evenwicht in de veruiterlijking naar een menselijk zijn.

SO … staat dat ergens voor?

De S staat voor Stroming, voor het bewegen van informatie, tot het doorstromen van het woord. Het leven is altijd stromend, bewegend, met pulsaties van dat wat in evenwicht dient gebracht. Stromen is het tegengewicht naar dat wat blokkeert.

De O staat voor het Oneindige, het begin en het einde van de evolutie en alles daartussen. Een volle ronde cirkel die alles vertegenwoordigt binnenin. De oneindigheid, de circulatie, dat wat vol is van omhulling.

SO Why…

Om mensen samen te brengen omdat de beste ontmoetingen nog altijd in levende lijve zijn!

Een ontmoetingsplaats voor mensen in een serene, witte, rustige en eenvoudige omgeving.

Een plaats waar creativiteit en inspiratie de tijd en ruimte krijgt.

There is SOmething good for you, every day @SO Leuven.

Bij SO worden volgende zaken aangeboden:

  • Coffee & Tea
  • Meetings
  • Events
  • Coaching
  • Classes
  • IT

Thema? Voeding

Waar? Herbert Hooverplein 4, Leuven

Door: Wannes De Boeck

 

Fashion, lifestyle and brows?

Wat?

Onze tweede coolhunt bevindt zich in de Parijsstraat. Sculpting Brows is een salon waar je je wenkbrauwen kan laten verzorgen. De laatste maanden merkte ik in verschillende steden op dat beauty salons die de nadruk leggen op brows steeds populairder worden.

Cool?

Wat ik zo cool vind aan Sculpting Brows is dat ze een pand delen met Bellevie, een fashion store die zich specialiseert in mode en lifestyle. Samen bieden ze een combinatie aan van schoonheid, gezondheid, fashion en rust. Iets wat de Leuvense studenten zeker aanspreekt. Het salon heeft daarbij een gezellig interieur waar je ook de lifestyle elementen van Bellevie kan terugvinden en kopen.

Referentie?

Bij het analyseren van een trend kijk ik naar wat de student echt nodig heeft. Ze hebben vaak weinig tijd omwille van hun studies en willen hun tijd dan ook goed benutten. Het concept van deze store past dan ook perfect binnen de noden van de studenten. Hun veranderingsfactor kan op korte en lange termijn zijn, maar dit zal afhangen van verder doelstellingen van de store en het salon.

Thema? (vrij) mode & gezondheid

   

Waar? Parijsstraat 42, Leuven

Door: Evi Hofmans

 

Hét Stadspark

De volgende coolhunt is ook heel populair bij studenten, zeker wanneer het zonnetje schijnt. Het stadspark of het Sint-Donatuspark is gelegen in de Charles Deberiotstraat op een kleine kilometer van de oude markt.

Wat?

Het is een klein parkje in het centrum van de stad waar jong en oud kunnen genieten van de prachtige bomen en de torens in het midden van het park. Het park is aangelegd tussen 1869 en 1875 en heeft een Engelse landschapsstijl. De torens zijn nog enkele restanten van de muur rond de stad uit de twaalfde eeuw.

Cool?

Eens de zon begint te schijnen is deze trendy plek het verzamelpunt van jongeren die van het mooie weer willen genieten. De studenten komen er een balletje trappen, picknicken of ze doen er gezellig een flesje wijn open. Voor studenten met een liefje is het park ook perfect voor een romantische wandeling. Zelf vind ik deze plaats zeer cool omdat je in contact komt met heel veel jongeren met allemaal een aparte gedachtengang. Zo kan je bijvoorbeeld naast een student geneeskunde zitten en aan de andere kant een kunstenaar. Je weet nooit wie je zal ontmoeten en juist dat vind ik het leukste aan dit park.

Wanneer we bij de analyse gaan kijken wat de studenten nodig hebben, kunnen we vaststellen dat ze op zoek zijn naar rust, gezelschap en een leuke sfeer. Op korte termijn zal er niet gauw iets veranderen, als we nadenken over de veranderingen op lange termijn zal men kunnen vaststellen dat er wel veranderingen zullen zijn zoals bijvoorbeeld restauraties of andere werken.

Thema? (vrij) natuur

   

Waar? Charles Deberiotstraat 31, Leuven

Door: Ruben Vanhove

 

Het Begijnhof & de vrouwen

Deze coolhunt gaat verder dan het Begijnhof zelf. Het is de idee dat vrouwen elkaar steunen dat voor mij erg cool is. Er zijn meer vrouwen dan mannen op de wereld, wat er voor zorgt dat veel vrouwen vrijgezel blijven. Het is iets ouds dat niet veel jongeren kennen, maar als ze er van horen er wel verbaasd van zijn van het bestaan van dit soort gemeenschap.

Waarom cool?

Ik hecht geen belang aan het katholieke deel van het begijnhof, omdat zoals ik het eerder zei is het het idee dat vrouwen elkaar kunnen steunen dat voor mij van belang is. Het is dus een hof waar verschillende kleine huizen zijn gebouwd. In elke huisje woont er een alleenstaande vrouw, die er voor kiest om haar persoonlijke vrijheid te behouden terwijl dat ze lid van een gemeenschap. De vrouwen moeten verhuizen wanneer ze een partner hebben gevonden.

Vele vrouwen zoeken vandaag steun, maar weten niet waar ze te vinden. Misschien moeten we een begijnhof naar een modernere gemeenschap omvouwen voor vrouwen. Deze vrouwen kunnen dan samen komen na hun werk of elke zaterdag, om samen een activiteit door te brengen.

Referentie?

Bij de trendcanvas moet je eerst de trend analyseren. Dit doe ik aan de hand van te kijken wat deze vrouwen nodig hebben zoals : zelfvertrouwen, steun, liefde, sociale interactie, vrijheid,enz. Hun veranderingsfactor kan op lange termijn als op korte termijn zijn, omdat dit afhangt van persoon tot persoon. Een vrouw zichzelf te laten liefhebben en ergens sterker uitkomen is de grootste verandering dat ze hier verwachten. Dit komt dan ook uit de idee van het Begijnhof.

Thema? (vrij) cultuur & feminisme

  

Waar? Schapenstraat, 3000 Leuven

Door: Priscilla Jacobs

 

Hawaiian Poké Bowl

Wat?

De laatste weken kwam ik steeds meer eetgelegenheden tegen die zogenaamde poké bowls verkochten. Dit zijn kommetjes met rijst, groenten en gemarineerde rauwe vis. Het is een Hawaiiaanse specialiteit die duidelijk ook zijn plekje in Leuven gevonden heeft. Doorheen onze wandeling zagen we op verschillende menukaarten ook effectief deze bowl staan.

Cool?

Via vrienden die studeren in Leuven hoorde ik eerder al over het succes van de Hawaiian Poké Bowl store in de Tiensestraat. Zij bieden namelijk niets anders aan dan deze bowls. Het coole? Je kan hem volledig zelf samenstellen! Kies zelf je basis, groenten, dressing en toppings uit een groot assortiment of kies een van de house favorites.

De studenten van Leuven hebben nood aan een snelle, goedkope en gezonde hap. Dit is wat de Poké bowl hen kan aanbieden. Het voldoet niet alleen aan de Leuvense nood maar ook in andere steden zal dit steeds meer verkocht worden. Zowel op korte als op lange termijn schat ik dat meerdere Poké bowl restaurants zullen worden opgericht.

Thema? voeding

   

Waar? Tiensestraat 64, Leuven

Door: Evi Hofmans

 

SoYouDonuts

Wat?

Donuts (Standaardengels: doughnut = deegklont) zijn op zich geen nieuw gegeven. De zoete, gefrituurde broodjes met een gat in het midden bestaan immers al lang. Het exacte ontstaan ervan wordt wel betwist.  Vooralsnog zijn er drie ontstaanstheorieën:

  • Volgens de eerste stelling zouden ze zijn uitgevonden door Nederlandse Amerikanen. In de 19e eeuw werden ze gezien als een soort van oliekoek. Later werd dit net zo populair als andere Amerikaanse zoete snacks.
  • Volgens de tweede stelling zou Hanson Gregory de donut in 1847 op zestienjarige leeftijd hebben uitgevonden. Het was oorspronkelijk een klont deeg, maar omdat hij het te vettig vond, maakte hij een gat door het deeg. Vervolgens leerde hij dit recept aan zijn moeder.
  • Volgens de derde stelling zou het recept voor de eerste donut uitgeschreven staan in een Engels kookboek van 1803. De donut werd in het midden van de 19e eeuw gezien als een Amerikaanse lekkernij.

Cool?

Alhoewel de donut niets nieuws onder de zon is, is het fenomeen van de donutshop, een winkel waar je alle soorten en maten van donuts kan verkrijgen, dat wel. In Amerika bestaan deze winkels al langer, en zijn er zelfs heuse ketens die er de plak zwaaien. Slechts recent is dit idee ook naar ons belgenlandje overgewaaid. SoYouDonuts te Leuven is hier een voorbeeld van.

De donuts worden er gevuld met een beetje jam, chocolade of iets anders, bedekt met een laagje glazuur of bestrooid met poedersuiker. Je kan het zo gek niet bedenken of het ligt er in de toonbank.

Thema? voeding

Waar? Vital Decosterstraat 6, Leuven

Door: Wannes De Boeck

 

Coffee College

Wat?

Coffee College is een hippe koffiebar voor de studenten. De jongeren worden aangetrokken door dat ze een Amerikaanse huisstijl hebben gebruikt. De meeste mensen doen aan take away, maar er is ook een beetje plaats om de mensen te verwelkomen. Het kan een trend worden, omdat veel studenten zo een plek zoeken om met hun medestudenten/vrienden een koffie kunnen halen. In Leuven zijn er veel koffieshops, maar ze hebben niet the American spirit dat veel jongeren aantrekt.

Deze koffiebar is gesitueerd in Antwerpen en Leuven, dit zijn twee grote studentensteden. Het idee achter coffee college is ook dat ze speciale namen hebben voor hun koffie zoals; the promqueen, the chearleader,enz.  Ze maken op instagram ook hippe foto’s om studenten aan te trekken, dit doen ze regelmatig. Nieuwe concurrent voor Starbucks.

Referentie?

Een rustige plaats, vriendelijkheid, een lekker koffie en sfeer, dit zijn de dingen die Leuvense studenten nodig hebben. De veranderingsfactor van Coffee College kan op lange termijn als op korte termijn zijn, omdat dit afhangt van hun doelstellingen. Een nieuwe koffiebar openen in een ander land is een doel op lange termijn. Om een trend te worden moeten ze de klant blijven interesseren en nieuwe aanlokken.

Thema? voeding

Waar? Tiensestraat 72A, 3000 Leuven

Door: Priscilla Jacobs

 

De Leuvense City Snack

Wat?

City Snack beter bekend als “de eetmuur” of “muur” is gelegen in de Mechelsestraat net naast de Grote markt in Leuven. het fenomeen is overgekomen uit Nederland en is de laatste jaren aan een opmars bezig. De muur is bedoeld voor studenten die op de vroege avond of tijdens het uitgaan snel hun honger willen stoppen, je vindt er allerlei vleesjes en hamburgers. City Snack heeft heel wat voordelen ten opzichte van andere, grotere fast food ketens. De snacks zijn niet enkel zeer lekker, ze zijn ook erg goedkoop en je moet er niet langer dan een minuut op wachten.

Cool?

De muur is al enkele jaren een vast element in het uitgaansleven van studenten in Leuven. Er was echter zo populair dat er een tweede City Snack is gekomen in een zijstraat van de oude markt, de uitgaansbuurt van Leuven. Het idee achter deze “snackmuur” vind ik heel aantrekkelijk aangezien elke student wel eens een hongertje krijgt tijdens het feesten.

Referentie?

Deze studenten willen uiteindelijk allemaal hetzelfde; snel en goedkoop eten zodat ze vliegensvlug  weer op de dansvloer staan. Ik denk dat er de komende jaren nog veel van deze muren in andere steden geïntroduceerd zullen worden omdat de vraag ernaar groot is en het zowaar een echte trend is aan het worden.

Ik kijk eerste vooral naar wat studenten nodig hebben, bij deze trend is dit voeding om hun honger te stillen. De veranderingsfactor kan zowel op lange als korte termijn zijn. De eetmuren winnen alsmaar meer aan populariteit en er is steeds meer vraag naar.

Thema? voeding

Waar? Mechelsestraat 4, Leuven

(De legendarische muur ging jammer genoeg pas tegen de avond open.) 

Door: Ruben Vanhove

 

Interview local start-up

CHCO is een chocolate company café gevestigd in de Brusselsestraat. De company heeft al verschillende winkels in Nederland maar heeft nu voor het eerst ook een winkel in een Belgische stad. De winkel opende 2 januari en leek ons een ideale start-up om even kennis mee te maken.

Zat je al lang met de gedachten om deze winkel te openen?

Ik werkte heel lang in de marketing maar ik had altijd al het idee om iets te openen dat helemaal van mijzelf is. Het idee om dit op te starten heb ik dan ook al twee jaar.

Is het moeilijk om je in een grote stad uniek te maken van de rest?

Ik denk van niet. Als je met een leuk concept afkomt en een aantrekkelijke look hebt zullen de mensen vanzelf binnen komen.

Wat maakt jullie dan zo uniek?

We zijn een chocolade bar waar je chocolademelk kan komen drinken of home made smoothies en ice teas, maar je kan hier ook komen lunchen. De signature van onze zaak is de hot chocs spoon, om zelf chocolademelk te maken. Deze kan je kopen in ons winkeltje of bestellen aan de bar. We bieden hier dus een combinatie aan van gezellig samen drinken en eten, maar ook shopping.

Jullie verkopen ook pralines, wat maakt deze zo speciaal?

We proberen steeds verrassende nieuwe smaken aan te bieden en werken ook met kleine doosjes. Zo kunnen de klanten er ook slechts enkelen kopen of een cadeau van verschillende doosjes samenstellen. We merken dat dit wel populair is in Nederland en het lijkt hier ook erg aan te slaan.

Hoe bereiken jullie als beginner de nieuwe klanten?

Om te beginnen heb ik een hele goede ligging, ik zit op een hoekpand, ik heb veel ramen en licht. De mensen die het zien komen vanzelf binnen. Daarnaast doe ik natuurlijk ook aan mond op mond reclame, maar heb ik ook verschillende kanalen op social media. Zo zit ik eigenlijk vooral op Instagram. En daarboven heb ik ook nog een website waar je veel informatie kan terugvinden.

Tot slot, zijn er nog ambities voor de toekomst?

(lacht) Op dit moment gaan we natuurlijk eerst zien wat dit zegt maar ik mag zeker niet klagen, het gaat allemaal heel goed. We zullen zien wat de toekomst brengt, het is de eerste in België, maar we sluiten toekomstplannen zeker niet uit.

Hoewel we op voorhand een moment met haar hadden afgesproken bleek het die dag erg druk te zijn in de bar en winkel. Hierdoor konden we slechts een kort interview afnemen. Toch heeft de vrouw op onze vragen kort en bondig kunnen antwoorden en hebben we zo een betere kijk gekregen op het concept en idee achter de nieuwe shop. CHCO is een warme zaak die veel te bieden heeft voor de stad Leuven. Het heeft een prachtige locatie en staat open voor een uitbreidende toekomst. Wij zijn alvast erg benieuwd.

   

Waar? Brusselsestraat 10, Leuven

Website? www.chocolatecompany.nl

Door: Evi Hofmans

 

Onze wandeling door Leuven

Link? https://drive.google.com/open?id=1e4QiiXdvTWOiH86Qg8v_hVVUGuqQQkKN&usp=sharing

Groetjes van ons en de Kotmadam!

Wannes De Boeck, Ruben Vanhove, Priscilla Jacobs & Evi Hofmans