Groepsleden 1COM a:
Margaux Verbestel, Joni De Blok, Zara Buys en Yana Mommens
Station Antwerpen-Centraal

Het station van Antwerpen bevindt zich op het Koningin Astridplein enis zeker en vast iets dat in de kijker staat. Het station krijgt dagelijks duizenden bezoekers over de vloer maar staat ook bekend als toeristische trekpleister.

  • Arket

De eerste Arket winkel in België werd geopend in Brussel en sinds februari 2019 ook geopend in Antwerpen. Arket is een kledingwinkel en tegelijkertijd ook een café waar klanten iets kunnen drinken en eten. De unieke naam is afkomstig uit Zweden en staat voor “blad papier”. De naam is te danken aan eenvoudigheid en het duurzame concept waar de winkel aan meedoet. De winkelketen hecht enorm veel belang aan de duurzaamheid van hun kleding en eten. Ze proberen de kleding zo ecologisch mogelijk te maken waardoor er ook een hoger prijskaartje aan vasthangt. De kleding is ook niet extravagant maar net neutraal waardoor alle leeftijdscategorieën de kleding kunnen dragen. Het eten dat ze verkopen is steeds seizoensgebonden. Hierdoor moeten er geen producten vanuit het buitenland getransporteerd worden of toch zo min mogelijk. Niet alles zal volledig ecologisch gebeuren maar ze proberen toch zoveel mogelijk te denken aan hoe alles ecologischer en duurzamer kan.

De kans van een negatieve impact op het milieu is hier veel kleiner. Daarom past Arket bij een Better Business trend. Als consument moet je je geen zorgen maken dat je jouw geld investeert in een product dat schade toebrengt aan het milieu.

 Adres: Huidevettersstraat 35-37, 2000 Antwerpen

 

  • Swapfiets

De swapfiets is opgestart door een groepje vrienden. Het concept van de swapfiets houdt in dat mensen een abonnement op een fiets kunnen nemen. Hierbij betalen ze zeventien euro en half per en als student vijftien euro per maand voor een perfect werkende fiets. Wanneer er iets kapot is aan de fiets zoals een platte band, een licht dat niet werkt, een ketting die eraf ligt enzovoort, komt er een werknemer zo snel mogelijk naar jou. Als het binnen de tien minuten gemaakt kan worden, herstellen ze de fiets ter plaatse. Indien de herstelling langer duurt, geven ze een nieuwe fiets die volledig in orde is. Het abonnement kan stopgezet worden wanneer u zelf wil met een opzegtermijn van 1 maand. Het sprak ons meteen aan omdat het makkelijker is om je met de fiets in de stad te verplaatsen. Daarnaast is het zeker aan te raden voor studenten aangezien het leven als student al duur genoeg is. Ten slotte hoef je je ook geen zorgen te maken over de reparatie van je fiets.

Deze coolhunt is dan ook een echte betterment trend. Het verlangen naar een betere gezondheid kan perfect met deze swapfiets. De fiets inruilen voor je auto kan al een verschil maken en een begin zijn voor een gezondere levensstijl.

Adres: Mechelseplein 10, 2000 Antwerpen

  • Flamingo Bar by Tanja DextersOp 21 september 2018 opende Tanja Dexters haar Flamingo Bar in Antwerpen. De roze kleur en flamingo’s staan centraal bij het interieur van de bar. Je kan hier gezellig iets drinken met vrienden en familie. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kun je vanaf 21 uur genieten van een liveband. We vinden de Flamingo bar van Tanja Dexters zeker een trend in Antwerpen, omdat het een bar is met een vast thema. Je ziet sinds de opening van de bar, veel foto’s van de bar op social media. Het is zeker de moeite waard om eens langs te gaan.


Deze bar valt onder de playsummers, waarin ontspanning en amusement centraal staan. Ontspan
ning doordat we gezellig iets kunnen drinken met vrienden en familie, op donderdag en vrijdag onder begeleiding van een live band. Amusement speelt hier ook een rol want wie danst er nu niet graag tussen roze flamingo’s die fleur brengen in het leven.

Adres: Groenplaats 33, 2000 Antwerpen

 

  • MOOY

Een leuke mix tussen food & drinks en beauty care is gelegen in de Lombardenvest. In dit unieke concept, genaamd Mooy, is er voor iedereen wat wils. Van lekkere koffie en thee tot smaakmakende creaties met verschillende producten. Na een lekker hapje te hebben gegeten, kan je langsgaan in de beauty store. Iedereen is mooi op zijn eigen manier en deze wordt bij Mooy helemaal naar buiten gebracht. Hun slogan luidt niet voor niets ‘Beaming a feel good-atmosphere, both inside and outside’. Mooy is zeker een trend in Antwerpen, het is geen hedendaagse bar is zoals gewoonlijk. Het is leuk dat je tijdens een lekker kopje koffie jezelf kan verwennen met een huidverzorging. We denken dat deze trend zeker vrouwen aantrekt, want vrouwen zijn graag bezig met het verzorgen van hun uiterlijk. De bar is helemaal aangekleed met als thema roos. Een wand van de bar is bedekt met bloemen, dit is absoluut de eyecatcher van de bar.

We kunnen deze trend plaatsen bij de trendbeschrijving youniverse. Hierbij staat de consument centraal. De behoeften van de klanten kunnen één voor één bevredigd worden op een andere manier. Niet alleen op het vlak van eten, maar daarbuiten ook op het vlak van beauty staat de klant centraal. Elke klant is uniek en dat willen zij ook duidelijk maken. Iedereen kan er zijn geluk vinden en dat is ook het doel van MOOY.

Adres: Lombardenvest 19, 2000 Antwerpen

 

 

  • Bird

Bird is opgericht in Californië Amerika, maar is nu ook in Antwerpen te zien. Maak kennis met Bird, de deel-step. Hoe kan je nu zo een step huren? Wel, wij vroegen ons dit ook af en hebben wat meer informatie gevraagd. Je download via je smartphone een app genaamd: “Bird”. Vooraleer je een step kan huren moet je eerst een account aanmaken. Eenmaal je account aangemaakt is, kan je op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde step. Via de QR code die zich op het stuur bevindt kan je de step ontgrendelen en weg ermee! Eens je op de bestemming bent aangekomen kan je de step achterlaten op een plek waarbij je niemand hindert. Wanneer je de step achterlaat, moet je een foto maken zodat de mensen die de birds ophalen (na 21 uur) weten wie de step heeft achtergelaten en waar de step zich bevindt. De trend ‘Bird’ heeft geen vast adres aangezien de trendy steps zich doorheen de hele stad Antwerpen bevinden. Dus laat de auto voor korte afstanden achterwege en kies voor Bird, ecologisch en plezant.

Deze coolhunt zoudenwe bij twee trends kunnen plaatsen. Ten eerste bij ubitech en ten tweede bij better business. Wij kozen voor ubitech omdat we better business reeds gebruikt hebben. We zien dat de technologie elke dag groeit en dat zien we nu ook met Bird. Dankzij de elektronische step moeten we zelf geen moeite meer doen om te rijden aangezien alles automatisch gebeurt. Het is voorlopig een begin maar wie weet wat de technologie ons in de toekomst nog kan brengen.

 

  • Café Barbarossa

Café Barbossa is gelegen in het hartje van Antwerpen, dichtbij het Stadspark en de Theaterbuurt. Je kan hier lekkere en gevarieerde cocktails verkrijgen maar een kijkje nemen op de gewone wijn- en bierkaart is ook mogelijk. In het weekend trek je jouw dansschoenen maar alvast aan want vanaf 22u komt er een DJ langs die zijn beste sets bovenhaalt. De ideale plaats voor een gezellige babbel op de dansvloer met een cocktail in de hand. Langs de buitenkant valt deze bar niet meteen op maar de binnenkant straalt authenticiteit levendigheid uit. Persoonlijk vinden wij dat het er op het eerste zicht onschuldig uitziet maar eenmaal binnen komt de charme naar boven.

Deze coolhunt kunnen we bij de trend joyning plaatsen, aangezien café Barbarossa een plaats is waar mensen samen komen. Mensen kunnen er uiterst van genieten om samen te zijn met anderen en een glaasje alcohol kan hierbij zeker smaken.

 Adres: Sint-Jorispoort 2, 2000 Antwerpen

 

  •  Frites atelier by Sergio Herman

Frites Atelier is een frituur met een extra touch die zich achter de meir bevindt. Als de mensen tijdens het shoppen op de meir een hongertje hebben, dan is dit een ideale oplossing. De frietjes met Vlaamse stoverij van topkwaliteit worden hier op een andere wijze geserveerd met onder andere huisgemaakte sauzen. In elke seizoen is er ook een ‘seasonal special’ te verkrijgen die enkel gedurende dat seizoen te verkrijgen is. Tijdens dit seizoen staat er de limited edition met tomaat, basicilum en parmesaan op de kaart. Daarnaast is niet alleen het eten van topkwaliteit maar ook de uitbater. Het Frites Atelier werd door niemand minder dan Sergio Herman geopend.

Local love is een trend die Frites Atelier goed zou kunnen beschrijven. Als men aan iemand vraagt: ‘Aan wat denk je als we je het woord België zeggen’? Veel mensen zouden ‘frietjes’ antwoorden. Wat heeft Sergio Herman gedaan? Onze liefde voor frietjes was al groot, maar door er nog eens typische Belgische gerechten mee te mengen is onze local love nog meer gegroeid.

 Adres:Korte Gasthuisstraat 32, 2000 Antwerpen

 

  • Hard Rock café Antwerpen

Hard rock café is een keten over de hele wereld in het teken van rock-’n-roll. Je kan hier genieten van frisse soda dranken, cocktails, mocktails en lekkere hapjes. De beroemde kledingstukken kopen met de naam van het land op waar het hard rock café zich bevindt zijn hier verkrijgbaar. Het is een enorme trekpleister voor toeristen van over de hele wereld. Bezoekers nemen steeds foto’s van hun bestelling en posten dit op social media. Wie een stad bezoekt, gaat automatisch een keer een kijkje nemen. In de café’s zelf hangen ook nog  kledingstukken, gitaren en eigen creaties van wereldberoemde artiesten.

We vinden het Hard Rock café van Antwerpen ook een leuke ontmoetingsplaats, omdat het specialer is dan een ander café in de stad. Je krijgt hier echt een rock-’n-roll gevoel door de muziek die er speelt. Jouw eigen social media kanaal kan je hier een leuke touch geven door het unieke interieur.

Het hard rock café in antwerpen kunnen we linken aan de trend Human Brands. Hard rock cafés onderscheiden zich van andere cafés doordat ze een persoonlijke toets aan hun producten geven. Alle producten die men aanbiedt, staan in hard-rock thema. De consumenten weten dat er kleding met het logo van Hard Rock te koop is.

 Adres: Groenplaats 35, 2000 Antwerpen

  • Vlaaikensgang

Goed verscholen tussen huizen en restaurants ligt dit gezellig schilderachtig steegje uit de tweede helft van de 16e eeuw (1591). Veel mensen weten niet dat dit bestaat en het valt ook niet meteen op. De naam Vlaaikensgang komt van het feit dat hier een vlaaien- of wafelhuis in de gang heeft bestaan. Oorspronkelijk leefde hier de familie van Niklaas Rockox, een bekende burgemeester van Antwerpen en een vriend van de schilder Rubens. We vonden dit zelf een zeer leuk, speciaal en authentiek plaatsje. Het is er rustig en het overspoelt er niet met toeristen, hier kan je dus even tot rust komen in het grootse Antwerpen.

De Vlaaikensgang kunnen we bij de trend Ephemeral plaatsen. De Vlaaikensgang is een heel authentieke trekpleister, waar toeristen hun verlangen kunnen vastleggen op foto of beeld. Mensen zijn meer en meer geneigd om zoveel mogelijk verhalen vast te leggen op een korte periode.

 Adres: Oude Koornmarkt 16, 2000 Antwerpen

 

  • Five guys

Dat Amerika een grote speler is op gebied van fastfood weten we al langer dan vandaag. Ook dit fastfoodrestaurant is van Amerikaanse origine. Het werd opgericht in 1986 door de echtgenoten Janie en Jerry Murrell en hun vier zonen. Twee jaar na de oprichting kregen de ouders er nog een vijfde zoon bij, hieraan hebben ze hun bedrijfsnaam ‘Five guys’ te danken. Ze serveren met handgevormde hamburgers en zelf gesneden frietjes, dit onderscheidt hen van de concurrent. We vinden dit zeker een coole trend in Antwerpen, omdat dit het enige restaurant van ‘Five guys’ is in België. In geen enkele andere Belgische grootstad is deze fastfoodketen te bespeuren. Wij zijn 4 tieners die af en toe graag eens zondigen en een lekkere hamburger verorberen.

Five guys is een Human Brand trend. Aangezien er nog maar 1 restaurant van Five Guys aanwezig is in België, willen de uitbaters hun producten zo speciaal mogelijk aanbieden. Het zijn concurrenten van andere fastfoodketens zoals: Burger King, Quick, Mc Donalds…

Hierdoor ligt er een enorme druk op hun schouders en moeten ze de producten op een goede en duidelijke manier voorstellen en aanbieden.

Adres: De Keyserlei 11, 2018 Antwerpen

 

Bibliografie

Arket. (z.d). Carefully made. Geraadpleegd op 8 april, van
https://www.arket.com/en_eur/about.html
Aerts,J. (2018, 18 september). Tanja Dexters opent dit weekend haar Flamingo Bar. Geraadpleegd op 10 april 2019, van https://whatmatters.be/2018/09/tanja-dexters-opent-dit-weekend-haar-flamingo-bar/
Frites Atelier. (z.d). Over Frites Atelier. Geraadpleegd op 11 april 2019, van
https://www.fritesatelier.com/en/
Goossens, M & Plomteux, G. (2015). Vlaaikensgang.Geraadpleegd op 12 april 2019, van
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/4446
Hard Rock Cafe. (z.d). Hard Rock Cafe Antwerp. Geraadpleegd op 12 april 2019, van https://www.hardrockcafe.com/location/antwerp/
Het Laatste Nieuws. (2018, 8 februari). Hamburgerketen Five Guys opent deuren. Geraadpleegd op 13 april 2019,  van https://www.hln.be/regio/antwerpen/hamburgerketen-five-guys-opent-deuren~a84e5870/
Marien, J. (2018, 10 december). Must visit: Antwerpen is weer een MOOY plekje rijker.Geraadpleegd op 10 april 2019, van https://www.janitv.be/cnt/dmf20181210_04023546/must-visit-antwerpen-is-weer-een-mooy-plekje-rijker
Milbou, L. (2018, 22 december). MOOY in Antwerpen: healthy food en cruelty free beauty.Geraadpleegd op 10 april 2019, van https://www.feeling.be/hotspots/beauty/antwerpen/mooy-in-antwerpen-vegan-food-en-cruelty-free-beauty
NewPlacesToBe. (z.d). Caffè Barbossa. Geraadpleegd op 11 april 2019, van
https://newplacestobe.com/caffe-barbossa/
Swapfiets.(z.d). Altijd een werkende fiets.Geraadpleegd op 9 april 2019, van
https://swapfiets.be/?gclid=CjwKCAjw7_rlBRBaEiwAc23rhhEIyChb8CEz0LX-rybE-1ofEBFyepf2ZEO9bRPtEUyFxO7XdY3vQxoCfXIQAvD_BwE
Tioga Tours. (z.d). Fastfood in Amerika en Canada: Five Guys. Geraadpleegd op 13 april 2019, van https://tiogatours.be/voorpret/infotheek/fastfoodketens/amerika/five-guys/
Truyts, P. (2018, 9 oktober). Elektrische deelstep landt in stad. Geraadpleegd op 11 april 2019, van https://www.hln.be/regio/antwerpen/elektrische-deelstep-landt-in-stad~a6f7f530/
Van Mechelen,T. (2018, 24 december). Arket opent eerste winkel in Antwerpen. Geraadplegd op 8 april, van https://www.hln.be/nina/style/arket-opent-eerste-winkel-in-antwerpen~ab9bb9fd/

Google Maps