Na onze uitgebreide deskresearch zijn we allemaal samen op bezoek gegaan bij de zaken die ons het meeste aanspraken. wat begon als een schoolopdracht, draaide al snel uit in een leuke uitstap onder vrienden in een gezellige stad. Na een fris en lekker drankje bij 8tea5 in de ochtend besloten we om een heerlijke pizza te gaan eten in Otomat. In de namiddag hadden we een afspraak met de inspirerende Anis Farvaque, de oprichter van Urban Therapy. Dit gesprek is ons zeker bijgebleven en we kijken erg op naar deze man. et was dan ook zonder twijfel de leukste coolhunt van de dag

Wie Brussel zegt, zegt natuurlijk manneke pis. De ideale plaats om onze groepsfoto te nemen en de goedgevulde dag af te sluiten. Het is een hele coole stad en zeker de moeite waard om er nog eens langs te gaan. Maar geloof het of niet, naast manneke pis is er nog zo veel meer om te zien en dat kunnen wij jullie bewijzen

Interview met Anis Farvaque – Urban Therapy

Vlaamsesteenweg 84, 1000 Brussel

Urban Therapy is wel een bijzondere naam, waar komt dit vandaan?

“Eigenlijk heeft de naam geen echte ‘afkomst’, we wouden gewoon een plek waar je tot rust kan komen, een koffietje of theetje kan drinken en je spullen kan vinden waar je van kan genieten. Hier draait het niet om je geld te spenderen, we willen dat mensen hier toffe spullen kunnen vinden tegen een faire prijs, een therapie als je in het stad bent kan je wel zeggen.”

Waarom is Urban Therapy er eigenlijk gekomen?

“Het is allemaal begonnen drie jaar geleden, mijn vrouw en ik kregen het idee om een toffe plek als deze op te richten en onze levens eigenlijk compleet te veranderen.”

Alle spullen in deze winkel lijken zeer ‘fair’, hoe zit dat juist in elkaar?

“We willen een kans geven aan alle jonge mensen met een project, daarom zijn alle spullen die we verkopen ‘funded projects’. Dus we krijgen funded projects en verkopen die dan door. We krijgen een kladversie van het product en selecteren dan welke we al dan niet willen verkopen, zo ja, dan ligt het eindproduct hier in de winkel. Het is de bedoeling dat alle producten die je hier ziet, fair zijn.

Je ziet er hier veel mensen tijdens dit interview door het raam kijken, denk je soms dat ze verward zijn over wat Urban Therapy nu net is?

“Het ding is, wij doen niet aan marketing. We willen niet opdringerig overkomen of een of andere youtuber die zegt dat je zeker hier iets moet kopen. De enige marketing die wij gebruiken is mond-op-mondreclame. Wij geloven dat de beste marketing is dat iemand die je vertrouwd je zegt dat je eens naar hier moet komen. We willen dat de mensen hier komen om te genieten en het dan doorvertellen, dat is de beste marketing.”

Zou je kunnen zeggen wat je droom is, waar zie je jezelf/Urban Therapy over vijf jaar?

“Dat is moeilijk te zeggen. We gaan evolueren door de mensen waarmee we samenwerken. We hebben momenteel drie winkels in België en denken aan eentje te openen in Miami. Drie of vier op de tien producten die we hebben zijn een succes. Wij verkopen producten die je nergens anders op de wereld kan vinden, bijvoorbeeld onze businesskaartjes zijn gemaakt uit zaadjes met afval, je kan gewoonweg de kaartjes planten en er komt een levensechte plant uit!

1 OXFAM SECONDE MAIN

Vlaamsesteenweg 104, 1000 Brussel

De Oxfam Vintagewinkel op de Vlaamsesteenweg is één van de 49 winkel over heel België. Het is een kleine zaak waar naast  tweedehands kleren ook oude camera’s en vinylplaten verkocht worden. Zo staan er over heel België verschillende containers waarin mensen oude kleren en  schoenen kunnen achterlaten.

Ik vind dit cool omdat het recycleren van kleren de laatste tijd heel hip is. Naast de duurzaamheid van het recycleren van kleren is vintage ook weer helemaal in. Zo zien we de wijde broeken of kleurrijke jasjes terugkomen. Ook voor verzamelaars is dit een goede winkel. Zo kunnen ze hier soms collectorsitems vinden die ze nergens anders kunnen vinden.

De duurzaamheid in combinatie met de opkomst van vintage kleding zorgt ervoor dat zaken als deze heel hip zijn. Door de goedkope prijzen is het dan ook de perfecte winkel om voor weinig geld leuke kleren te vinden.

2 BE MY STOEMP

Sint-Goriksplein 1, 1000 Brussel

Het hoofdingrediënt hier is, zoals de naam het al verklapt, “stoemp” of puree. De chef, Cédric Gérard, tracht om fastfood en slow food te combineren. Zo ontstond de stoempdog.

De naam is afgeleid van  de eerder ongezonde hotdog. Hij blaast deze snack nieuw leven in door het hotdogbroodje op te vullen met puree en groenten, vergezeld met een ambachtelijke worst. Zo tovert hij de fastfood snack om tot een nostalgische, gezonde tussendoor. De puree van grootmoeders keuken in combinatie met de welgekende hotdog zorgt dan ook voor heel wat interesse en klanten.

Ik vind dit zeker cool omdat de fastfoodindustrie exponentieel groeit met de opkomst van KFC en Burger King. In plaats van tegen de stroom in te zwemmen volgt hij de stroom en zoekt hij naar alternatieven. Door de bezorgdheid van de ouders en de stijgende obesitascijfers hebben ze goed ingespeeld op de noden en behoeften van nu. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er nog meer alternatieve fastfoodketens zullen komen.

3 8tea5

Kleerkopersstraat 17, 1000 Brussel

De 8tea5 shop heeft buiten een creatieve naam, een duizelingwekkend aantal verschillende smaakjes waaruit je kan kiezen. En niet enkel thee smaakjes, maar je kan ook een shake bestellen die bestaat uit melk en thee. Als je beslist deze mix te kopen word je gevraagd om twee smaken te kiezen. Je kan er gezellig neerzitten met je vrienden en zelfs een Instagram-post namaken! (zie foto) Als jij graag thee lust (+melk) en wat wil bijkletsen met je vrienden, is dit de place to be!

Wij vinden 8tea5 een trendy shop doordat er niet gewoon ordinaire thee verkocht wordt, maar deze thee “hip” wordt gemaakt door er allerlei smaakjes bij te voegen die je niet gewoon bent om in je thee te proeven.

4 Virtual Room

Trapstraat 16, 1000 Brussel

Virtual Reality gaming is de laatste jaren razend populair geworden, en daar maakt Virtual Room maar al te goed gebruik van!

Virtual Room is een soort van escape room maar dan in een virtuele wereld. je moet in teamverband samenwerken met je vrienden om eruit te geraken. het concept van een escape room bestaat al een tijdje, maar een escape room in virtual reality? dat is iets wat we nog nooit eerder zagen.

Voordat we deze plek bezochten wist ik zelfs nog niet eens dat er al zo’n dingen bestaan, ik vind

5 Delirium Café

Getrouwheidsgang 4, 1000 Brussel

Een gigantisch café met elk biertje in voorraad waar je maar aan kan denken? Welkom in het Delirium Café, een heel populair café in Brussel omwille van haar zeer uitgebreide keuze aan biertjes. Iedereen weet dat België bekend staat om zijn bier, dit is dan ook de plek om eens wat cultuur te komen opsnuiven. Als grote liefhebber van onze eigen Belgische biertjes kan ik niets anders doen dan deze plek dubbel en dik aan te raden!

6 Gruun

Oud Korenhuis 36, 1000 Brussel

Het is een combinatie van een koffiehuis en een plantenwinkel. Het wil Brussel ook groener maken en dit door zo veel mogelijk mensen aan te zetten om ook hun huis aan te kleden met leuke plantjes. Je kan er dus op je gemak een koffietje komen drinken of een workshop volgen waarbij je leert hoe je zorg moet dragen voor je planten, hoe je deze moet onderhouden enzovoort.

Ik vind dit cool omdat mensen graag eens tot rust komen in zo een drukke stad. Als je dan binnenstapt in een gezellige en rustige koffiebar kan je helemaal tot rust komen en genieten van een lekkere kop koffie. Bovendien kan je er ook alles te weten komen over planten en hoe ze te onderhouden en dit is toch ook wel iets wat steeds meer populairder wordt bij de huidige generaties. Jonge en ecologisch bewuste mensen willen in hun interieur steeds meer groen zien en plaatsen zoals “Gruun” zorgen er dan ook voor dat dit gerealiseerd wordt.

7 Färm

Brandhoutkaai 43, 1000 Brussel

Färm is een biologische, organische, lokale en ethische winkel die er voor zorgt dat iedereen die inkopen komt doen met verse en faire producten naar huis gaat. Je kan er ook een genieten van een kop koffie of versgeperst sap. Respect voor mens en milieu vinden de oprichters Alexis en Baptiste zeer belangrijk.

Ik vind het zeer cool dat deze winkel met lokale, ecologische en ethisch verantwoorde producten werkt en toch zo een groot aanbod heeft. Het interieur van de winkel sprak me ook echt aan. Het was een modern gebouw dat je echt het gevoel gaf dat je op de juiste plaats was en dat je eerlijke en ecologische producten kocht die fair waren en de producten waren bovendien nog eens van zeer goede kwaliteit. Voor vele mensen is het zeer belangrijk dat ze weten dat hun producten fair en ecologisch zijn, zodat ze weten dat ze de juiste aankoop hebben gedaan en ten volle kunnen genieten van hun aankopen.

8 Beweed Cannabis

Steenstraat 32, 1000 Brussel

De eerste legale cannabis winkel in Brussel kwam er in de zomer van 2018. Momenteel zijn er al meer dan vijf shops in België, onder andere de Beweed shop. Deze winkel is compleet legaal als de THC-waarde onder de 0.2% blijft. THC zorgt voor het effect als je wiet rookt, zonder deze THC kan je namelijk niet “high” worden. Wat verkoopt deze winkel dan? De zogenaamde CBD-wiet, die ziet er volledig hetzelfde uit als de originele substantie, maar zonder THC-waarde. Er worden onder meer ook CBD-oliën, zeepjes, chocolade, thee, koekjes, zalfjes en allerlei andere producten aangeboden. Het effect dat je dan krijgt is relaxerend voor je lichaam zonder dat je gedachten een effect ervaren.

Wij vinden deze shop cool omdat je het niet vaak tegenkomt en je lichamelijk tot rust kan komen door een theetje, chocolaatje of een ander CBD gerelateerd product te benuttigen.

9 Otomat

Oude Graanmarkt 6, 1000 Brussel

Otomat is het eerste concept in België waarbij een volwaardige Belgische pizza wordt gemaakt. Door het ‘beerish’ karakter van elke Belg, voegde Otomat een speciaal ingrediënt toe aan hun pizzadeeg, namelijk Duvel-bier-gist. Ook bieden ze een assortiment aan van rond de 20 Belgische bieren.

Het is een prachtig concept, waardoor veel volk wordt aangetrokken. Een hongerige student die even een pizza gaat eten, maar terwijl kan genieten van een fris speciaal biertje. Een perfect scenario in mijn ogen.

De aanwezigheid van het bier is voor de klanten iets speciaal, waardoor zei daarvoor specifiek in Otomat zullen komen eten. Bij Otomat wordt een goed biertje bij een heerlijke pizza gezien als een behoefte, waardoor de liefhebbers niets beters dan Belgische biertjes kunnen wensen.

Ikzelf vind het een super concept, want ik ben zelf een echte bierliefhebber.  Voor onze coolhunt had ik er nog nooit van gehoord. Na het te hebben geprobeerd, zou ik het aan iedereen aanraden. En zeker aan de bierliefhebbers, want er valt zeker en vast te genieten.

10 Moestuinen in de stad

Anspachlaan, 1000 Brussel

Op de Anspachlaan heeft de stad Brussel moestuintjes laten aanleggen. Dit om zo een drukke winkelstraat op te fleuren voor al de voorbijgangers. Het is een mooi idee, want zo fleur je de stad op.

Door het opfleuren van een stad zullen de voorbijgangers automatisch ook gelukkiger worden. De meerderheid van de mensen prefereert een ‘groene’ straat in plaats van een saaie grijze straat.

Zelf vind ik het iets cool, want ikzelf hou ook van groen. Niets is aangenamer om toch nog een natuurlijk gevoel te hebben wanneer je midden in het stad aan het rondlopen bent. Dit geeft me een rustiger en aangenamer gevoel, waardoor de Anspachlaan bezoeken een leuke ervaring is.

 

Route coolhunt