Door Ellen Booten, Louanne Rodrigues, Yara Daniel, Laure De Smedt en Elke Nelen

Wij kozen ervoor om een daguitstap naar Maastricht te plannen! Deze zuiders nederlandse stad met zo’n 121.623 inwoners leek ons een zeer interessante plaats waar we nog veel konden ontdekken. And off we went. Naar de charmante, door de Maas doorsneden stad vol verrassingen.

Het interview met Preps, de coolste start-up van Maastricht

Preps is een café in het hartje van Maastricht. Het is een plek waar gezonde en verse producten centraal staan, simpel maar persoonlijk. Het is opgericht door 2 jonge ondernemers: Saskia en Stefanie. Hun motto is om op een gezonde wijze van het leven te genieten, uitdagingen aangaan en openstaan voor nieuwe, frisse ideeën.De gerechten worden zo vers mogelijk aan tafel geserveerd en ze streven ernaar om zo veel mogelijk onbewerkt voedsel te bereiden.

Wat was de aanleiding om Preps te starten?

Stefanie: De aanleiding om Preps te starten was de liefde voor het vak horeca maar zeker ook de belangstelling naar gezonde voeding. Gezonde voeding vinden we erg belangrijk in het kader van het milieu maar zeker ook onze eigen gezondheid.

Saskia: We willen de mensen laten zien dat gezond en vers eten ook gewoon heel lekker is.

Vanwaar de naam Preps?

Saskia: De naam preps komt van het Engelse woord Preperations. Doordat we ook catering, take away en ontbijt hebben, willen we de mensen voorbereiden op een goede en gezonde start van de dag.

Op welke doelgroep wilden jullie zich richten en slaat het concept hier ook aan?

Stefanie: Onze doelgroep is iedereen die lekker en gezond wil eten op een verantwoorde manier!

Saskia: We wilden ons specifiek richten tot generation 1990 tot 2000, jongeren die nu een leeftijd van 19 tot 29 hebben. Om eerlijk te zijn werkt het bij deze generatie zeer goed, maar ook daarbuiten scoort het.

Wat zijn typerende beslissingen en risico’s geweest die jullie businessplan omschrijven?

Saskia: Risico’s waar altijd rekening mee gehouden is, liggen vooral op financieel vlak en concurrentie die er is in Maastricht van andere horecazaken. Hier maakten we ook doelbewuste beslissingel voor, om ons zo goed mogelijk te onderscheiden van anderen zaken door vegan voeding aan te bieden en mee te gaan in voedingtrends die op dit moment actueel zijn.

Wat zijn de belangrijkste waarden die Preps met zich mee draagt?

Stefanie: Waar wij vooral voor willen staan is gezonde voeding, gastvrijheid en betaalbaarheid.

Jullie gebruiken geen geraffineerde suikers en e-nummers in jullie gerechten,  vanwaar deze keuze?

Saskia: De keuze om zo min mogelijk met geraffineerde suikers te werken ligt bij milieu en gezondheid, dit is iets dat wij erg belangrijk vinden en in ons ISP omschreven staat.

Stefanie: Tijdens het raffineren van de suiker gaan er mineralen verloren. Vroeger zag men het belang van vezels in voeding nog niet in. Tegenwoordig is men ervan bewust dat deze vezels goed zijn voor de spijsvertering en dat ze dus een meerwaarde bieden. E-nummers worden toegevoegd aan voeding om de kwaliteit te behouden.

Waar zien jullie jezelf over tien jaar? Dromen jullie over een uitbreiding?

Stefanie: Over 10 jaar hopen wij zeker op uitbreiding! We zouden graag willen uitbreiding met ons concept. Misschien dan zelfs op een iets andere wijze, maar dat hangt er natuulijk vanaf wat de vraag op de markt is. We zullen zien wat de toekomst brengt, maar als het van ons afhangt.. zeker.

Het vegetarische/veganistische eten is momenteel in opmars. Denken jullie dat het eerder gezien wordt als een hype of doen mensen dit volgens jullie echt om goed te doen voor het klimaat/milieu.

Saskia: Wij, vanuit Preps, denken dat dit een levensstijl aan het worden is. Mensen zullen deze ‘trend’ wel moeten vasthouden als ze zelf gezond willen blijven en als ze het milieu goed willen doen.

Stefanie: Heel veel mensen zijn momenteel erg bezig met het milieu/klimaat. Dit is iets dat de laatste jaren zo in opmars is en veel belangrijker is geworden in onze maatschappij. Aangezien ze door vegetarisch/veganistisch te eten hier ook een steentje door kunnen bijdragen, denken wij dat dit geen hype is. Misschien was dit in het begin zo, maar aangezien het een echt, goed doel heeft en al lang bezig is, is het nu minder een hype maar eerder een levensstijl geworden.  

En tot slot; waar halen jullie de inspiratie voor jullie piekfijne en kunstige gerechtjes?

Saskia: Onze inspiratie halen we vooral van social media, natuurlijk in combinatie met onze eigen creativiteit. Onze gerechten zijn ook niet altijd hetzelfde, het ligt er vooral aan wat voor groente en fruit we op dat moment in huis hebben!

Stefanie: Daarnaast zijn we, voor we Preps begonnen, altijd al veel bezig geweest met gezonde voeding. Hierdoor hebben we in de jaren ervoor veel ideeën kunnen opdoen!

Van coolhunt naar coolhunt

Smullen in de living

Heggenstraat 7, 6211 GW Maastricht, Nederland

 Livin’ Room is een ecologische ontbijt- en lunchbar gelegen in het hartje van Maastricht. Carnivoor, flexitariër, vegetariër, veganist? Iedereen welkom! Want er is keuze genoeg voor iedereen. Ze serveren hier verse sandwiches, pita’s, cakes en smoothiebowls. Ze werken met organische, locale producten en gebruiken geen artificiële suikers in hun creaties. Ook hebben ze heerlijke organische ice tea, limonade en heerlijke koffie. Maar waarom nu ecologisch? wel, ten eerste gebruiken ze geen menu’s, dit staat boven de bar mooi uitgeschreven op een krijtbord. Ten tweede gebruiken ze servieten van gerecycleerd papier. Ten derde gebruiken ze ook geen borden en ijzer/plastiek bestek, maar houten planken, bestek en stenen kommetjes om hun eten te serveren. Er is helemaal geen plastiek te bespeuren. In het interieur zijn er heel veel verschillende kleuren en planten aanwezig, maar op een of andere manier past het toch bij elkaar. Er hangen ook heel veel kaders aan de muur met foto’s van bekende artiesten zoals Amy Winehouse, Elvis Presley, … . Ook zijn er heel veel LP’s en boeken aanwezig. Livin’ room heeft ook een klein terras waar je lekker in het zonnetje kan gaan zitten.
Het eten was heerlijk en helemaal niet duur. Een échte aanrader dus!

Trend:
Post-demographic
ze schudden de consumptie van producten die getransporteerd worden van over de hele wereld van zich af en werken met lokale producten, waardoor het veel ecologischer is. Dit kan ook de aandacht trekken en zorgen vo
or (nieuwe) inspiratie.

Local Love
ze gebruike locale producten voor ecologische motieven, authenticiteit waardoor de consumenten deze lokale producten omarmen.

Duurzaam feesten

Minckelersstraat 1A, 6211 GX Maastricht, Nederland

Festen is een duurzame cadeauwinkel die is opgestart in 2010 door Monique en Nicole. Dit hebben ze gedaan omdat ze zelf zo’n winkel misten in Maastricht. Hun assortiment en concept is niet vast, ze verkopen wat ze leuk vinden, waardoor er dus geen regels zijn waar ze zich aan houden. Ze verkopen gewoon wat goed voelt voor hen en wat ze mooi vinden. Ze houden zich niet aan trends en opvliegingen. Ze verkopen er van verjaardagskaarten tot planten, van t-shirts tot tassen. Maar zoals ik al zei: het wisselt constant. Het zijn vaak zaken die je niet in andere winkels zou vinden, of toch niet snel. De winkel zelf is heel simpel:
witgeschilderde bakstenen muur, kasten en rekken, dun tapijt op de grond of houten planken. De kleur wordt voornamelijk verzorgd door de producten die ze verkopen. Kleurrijke kaarten aan de muur, bloempotten, borden en glazen, pluchen lama’s, planten, etc. . Zoals je op de foto’s kan zien, is alles een beetje per kleur en thema gesorteerd, wat het nog eens extra aantrekkelijk maakt.
Ook hebben ze een webshop, waar je een klein deel van hun collectie kan vinden. Monique en Nicole zijn enorm vriendelijk en staan klaar om jou te helpen wanneer nodig. Een geweldige winkel uitgebaat door 2 geweldige vrouwen, zeker de moeite om eens binnen te springen!


trend:
Playsumers
Nicole en Monique houden het voor zichzelf leuk door zich niet aan een vast assortiment te houden en te verkopen wat zij op dat moment mooi vinden. Zo wordt het voor hen ook een pak aangenamer, want ze verkopen de dingen die zij leuk vinden. Dit maakt het voor de consument ook een pak leuker! ze weten nooit wat ze die dag/week/maand gaan vinden in Festen, het is altijd een nieuwe ontdekking.

Proef, geniet en beleef.

Stenenbrug 3, 6211 HP Maastricht, Nederland


De Bisschopsmolen is in eerste instantie een bakker, maar is eigenlijk veel meer dan dat. Het is de eerste 100% spelt bakkerij van Nederland. Spelt bevat namelijk meer eiwitten en vitamine B, zo zijn hun producten ook geschikt voor mensen met een tarwe intolerantie. Je kan er niet alleen gaan om allerlei soorten brood aan te kopen, je kan er zelfs logeren in hun bed & breakfast. Hun doel is om het lekkerste maar tegelijkertijd ook het beste brood te bakken op de meest eenvoudige manier. Dit doen ze door gebruik te m
aken van alleen maar natuurlijke grondstoffen van lokale telers, “wat lekker is hoeft niet van ver te komen.” Naast hun bakkerij bevindt zich de Bisschopsmolen, hierin wordt hun meel gemalen. Uit nieuwsgierigheid gaan ze ook aan de slag met vergeten granen zoals: teff, boekweit, haver en quinoa. Tarwe gebruiken ze niet en van chemische hulpstoffen en onbegrijpelijke e-nummers moeten ze al helemaal niets weten. Per product hebben ze een uitgebreid fiche waaropje de ingrediënten, voedingswaarde en allergenen
informatie terugvindt.

De Bisschopsmolen is sterk betrokken met zijn klanten. Zo bieden zij heel wat participatie mogelijkheden aan. Je kan er ter plaatse genieten van de heerlijke gebakjes. Als je bij hen in de bed& breakfast logeert kan je er voor kiezen om uit te slapen, maar je kan ook vroeg uit de veren om de bakker te helpen. Zo volg je heel het productieproces van de ambachtelijke broden & gebakjes tot het op jouw bord komt bij het ontbijt. Slaap je liever thuis maar wil je toch deze belevenis meemaken kan je je inschrijven voor een workshop. Tijdens deze workshop maak je je eigen Limburgse vlaai en leer je de fijne kneepjes van het vak. Na de workshop neem je jouw eigen vlaai mee naar huis, de lekkerste souvenir! Indien je liever in je eigen keuk
en aan de slag gaat, kan dit aan de hand van hun recepten. Deze vind je online, ook de ingrediënten kunnen via de online shop aangekocht worden.

Tenslotte werkt de Bisschopsmolen ook samen met topsporters.  Zo zorgen ze onder andere voor het dagelijks brood van de wielrenners van Team LottoNL-Jumbo en Team Sunweb. Ook maken ze mueslirepen met de juiste koolhydraten en uiteraard op basis van natuurlijke producten. Ze beschikken over een muesli reep op basis van noten, cranberries, abrikozen stukjes, pure chocolade en een mix van oergranen. Maar ze hebben ook een muesli reep op basis van vruchten uit regio. Heel wat mogelijkheden dus bij de Bisschopsmolen, voor elk wat wils, gezond en natuurlijk.

Trend:
Local love
ze gebruiken lokale producten door te werken met lokale leveranciers, de verwerking van hun meel gebeurt in de molen dat zich bevindt naast de bakkerij.

Infolust
Bij elk product wordt er duidelijk aangegeven uit welke ingrediënten het bestaat, de voedingswaardetabel en allergeneninformatie.

Fuzzynomics/Joyning
De consument kan deelnemen door er te blijven overnachten of zich in te schrijven voor een workshop. Deze belevenis is plezierig voor de consument.

Kaboom kleurt de toekomst groen

Stationsplein 1, 6221 BT Maastricht, Nederland

Kaboom hotel is een ecologisch hotel gelegen bij het centraal station van Maastricht. Kaboom zorgt ervoor dat je goedkoop kan overnachten in Maastricht, eventueel met ontbijt. Het hotel beschikt over 79 kamers voor 2-4 personen. Heel het hotel is gedetailleerd afgewerkt met handgetekende krijt tekeningen, deze zijn getekend door Collin Van Der Sluis & atelier haven. Verder biedt het ook heel wat gratis voordelen zoals wifi, tennis, stadsplattegrond, … Transport is geen enkel probleem, de buurt kan je al wandelend verkennen. Indien je toch wat verder moet kan je gebruik maken van het openbaar vervoer of huur je gewoon een fiets bij Kaboom

Al hun verblijfstypes zijn persoonlijk aangepast aan jou. Zo heb je een fietsarrangement waarbij er uiteraard fietsen worden voorzien, maar ook een lunchpakket voor onderweg, een fietsroute en een pasje om gratis te gaan fitnessen  bij Townhouse Designhotel Maastricht. Verder beschikt Kaboom nog over heel wat andere arrangementen met elk aangepaste voordelen: “Maastricht met kinderen”, “nachtje weg Maastricht”, “stedentrip”, … Ieder kan er dus zijn eigen wensen volbrengen.

Waarom ecologisch?Er zijn heel wat tips verwerkt in de kamers van Kaboom die een positieve invloed hebben op het milieu. Zo staat er bijvoorbeeld op de deur van de douchecabine “1+1= -30L: shower together, you will save 30 liters of water and it is a way more fun”. Er is gratis shampoo & zeep ter beschikking in de kamers waarvan de verpakking biologisch afbreekbaar is. Ook het poetsmiddel waarmee er gepoetst wordt, is biologisch afbreekbaar. Om elektriciteit te besparen maken ze gebruik van een kamerpasje dat ervoor zorgt dat de elektriciteit enkel werkt wanneer deze in het apparaat steekt. Dankzij al deze ecologische initiatieven verdiende Kaboom het planet care certificaat. Dit staat voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hiervoor moesten ze aan 50% van de duurzaamheidscriteria voldoen, dit gaat niet om slechts 5 aandachtspunten maar om 50 aangezien de lijst er 100 omvat.

Kaboom hotel denkt aan de toekomst en gaat zo nog een stapje verder. Binnenkort openen ze “the green elephant” hotel, hier staat ecologie nog meer centraal. Ze streven dus steeds naar verbetering doorheen de jaren en zijn trots op hun duurzame manier van werken.

Trend:
Betterment
Kaboom streeft naar verbetering, ze openen binnenkort een hotel waar ze nog meer duurzaam te werk gaan.

Youniverse
Kaboom heeft verschillende arrangementen, elk aangepast aan de wensen van de consument.

Better Business
Het hotel streeft naar duurzaamheid, dit is een sterk concurrentievoordeel.

Pricing Pandemonium
Je kan er goedkoop overnachten.

 

Ready for cozy cocktails?

Rechtstraat 55, 6221 EG Maastricht, Nederland

Mr. Smith is een ‘speakeasy’ cocktailbar gelegen in het hipste stadsdeel van Maastricht, de Wyck.  Het wordt uitgebaat door twee ambitieuze kerels, Pieter van Veldhoven en Pieter-Jan de Peuter. Zij nemen je mee in het verrijkende verhaal van Mr. Smith die na het zien van de wereld in Maastricht is gestrand. De ondergrondse cocktailbar waarvan het interieur je doet denken aan een chique hotelbar in New York zorgt voor een intieme sfeer. Het is perfect voor een avondje doorzakken met wat vrienden of als je wil ontsnappen aan alle drukte.  Mr. Smith staat voor puur genot, heerlijke cocktails en voortreffelijke service door gepassioneerde bartenders. Hier serveren ze cocktails met een verhaal en een persoonlijke touch. Waan je in de woonkamer van Mr. Smith en geniet met volle teugen van deze bijzondere beleving.

 

Trend:
Joyning
Bij Mr. Smith hechten ze belang aan een communiceren met elkaar en sporen ze dan ook aan om tijdens het avondje uit de gsm’s weg te leggen. Men kan samen met vrienden, collega’s, je lief,… ontspannen met een heerlijke cocktail. Mensen komen hier samen om te ontspannen en plezier te maken. Samen zitten aan de bar, nieuwe mensen leren kennen, levensverhalen delen en genieten van een verfrissende cocktail, daarvoor staat Mr. Smith.


Uit de oude doos

Rechtstraat 52 & Achter het Vleeshuis 33, 6221 BT Maastricht, Nederland

Wanneer je door de Maastrichtse straatjes kuiert word je verrast door de leuke, verborgen parels van de stad. We-Ar Vintage is er daar ook eentje van. Zoals de naam al doet vermoeden kan je hier leuke vintage kleding, schoenen en accessoires kopen.
De stukken worden er zorgvuldig uitgekozen zodat je er de leukste fashion items uit de oude doos kan shoppen. Van glitterjurken tot hippe denim of stoere boots. De liefhebbers van handtassen kunnen altijd eens grabbelen in de handtassen bak.
Je zult verstelt staan door de unieke stukken die je er allemaal kunt vinden en bovendien draag je ook nog eens je steentje bij voor het milieu. Bovendien is het ook nog eens budgetvriendelijk, alleen maar win-win.

We-Ar Vintage heeft twee locaties in Maastricht. Ze zijn elke dag van de week geopend en bijna 365 dagen per jaar, geen excuus dus om er niet even binnen te springen.

Wanneer je niet genoeg kan krijgen van vintage fashion kan je in Maastricht nog op vele andere plaatsen terecht. Ga zeker eens een kijkje nemen in de opkomende hippe wijk: Wyck.  

Trend:
Ecologie – Better-business:
We worden ons meer en meer bewust van de negatieve kant van de mode-industrie. Het is een zeer vervuilende industrie Wat er nog bijkomt is dat de mode zeer veranderlijk is, waardoor er een wegwerp mentaliteit ontstaat. Daarom gaat men alternatieve opzoeken en een hiervan is het kopen van vintage/ tweedehands kleren. Dit is niet alleen goed voor onze planeet maar het is ook nog eens leuk.

Bij de brandweer

Capucijnenstraat 21, 6221 BT Maastricht, Nederland

De Brandweer is opgedeeld in de Brandweerkantine, Brandweerkazerne en Brandweercentrale. Deze hebben diverse functies zoals eetgelegenheid, studio’s, multifunctionele ruimtes.
De Brandweerkantine is een leuke locatie om te genieten van ontbijt, lunch en zelfs diner. Je kan er ‘s ochtends bijvoorbeeld terecht voor heerlijke pannenkoeken, een vers eitje of gepersonaliseerde bio yoghurt. ’S Middags smul je er dan weer van bagels, pita of soep. En voor diner kan je elke woensdag genieten van fish & chips en donderdag staan er ribbetjes op de menu. Natuurlijk kan er ook gewoon van de kaart kiezen. Je kan er dus een hele dag door genieten van hapjes en drankjes.
Bij de Brandweerkantine maken ze gebruik van eerlijke, ecologische producten en ook streekproducten krijgen hun voorkeur. Al hun vleesproducten zijn scharrel of biologisch. Zowel voor vleeseters als vegetariërs is er wat wils.


In de Kantine vind je ook een kleine bibliotheek waar je je eigen boeken kan inruilen voor een exemplaar dat je nog niet hebt gelezen.

In de multifunctionele ruimtes van de Brandweercentrale kan je voor een waaier aan evenementen terecht. Een rommelmarkt, yogalessen, marktjes met lokale producten of workshops. Ook bedrijven kunnen er terecht voor een vergadering. Check voor je bezoek zeker eens hun agenda op de site?
Zo kan je bijvoorbeeld tijdens een weekend weg genieten van een heerlijk ontbijtje of lekker lunch na de yogales om nog wat bij te praten en zo de locals te leren kennen. Wie weet krijg je nog tips voor andere leuke hotspots.

En dan is er nog de Brandweerkazerne. Het is een leuke en moderne werkplek waar ondernemer terecht kunnen om te werken en andere te ontmoeten.

Trend:
Local love
In de Brandweerkantine proberen ze met zoveel mogelijke locale producten te werken. Waarom het ver zoeken als je het ook dicht bij huis kan vinden. Ecologisch denken is een must in deze maatschappij en omarmen zij ook zoveel mogelijk deze producten.

Joyning
Men brengt mensen bij elkaar op de verschillende evenementen die er worden georganiseerd. Daarna kan je ook altijd genieten van een koffie of wat sterkers in de Brandweerkantine. Ook door de gezamenlijke werkplekken worden mensen dichter bij elkaar gebracht. Zo kunnen ondernemers misschien wat opsteken van hun collega’s in de Brandweerkazerne.

 

The student Hotel, the most epic Hotel

Sphinxcour 9A, 6211 XZ Maastricht, Nederland

Als je in Maastricht wilt gaan studeren, een citytrip maken, een vriendin wilt bezoeken of kortom een nachtje gaan slapen, raad ik je zeker The Student hotel, Sphinxcour 9A, 6211 XZ Maastricht, aan! Deze hippe en trendgevoelige plek biedt jou alles wat jij nodig hebt en graag hebt tijdens je verblijf.

Een korte geschiedenis:

De Student Hotel is opgericht door Charlie McGreggor. McGreggor richtte het concept zes jaar geleden op met een eerste vestiging in Rotterdam. De belangrijkste doelstelling binnen dit bedrijf is het creëren van een hechte samenleving tussen jongeren met dezelfde ambities. Hen de kans aanbieden om nieuwe mensen te leren kennen met dezelfde passies, interesses en doelen. Dit creëert een hechte samenleving binnen The Student Hotel.

The student Hotel is dé plek om tot rust te komen op een trendgevoelige en innovatie manier. Het hele gebouw is aangepast aan de noden van een student; zo zijn er studeerruimtes, is er een bibliotheek, is er een plaats op je was en strijk te doen en zijn er verschillende plaatsen om op een coole en creatieve manier tot rust te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld vele gezellige, kleurrijke en leuk ogende barretjes, zetels en chill-ruimtes. Daarnaast zijn de kamers in de Student Hotel ook aangepast aan de noden van de student, én zijn ze bovendien nog ecologisch ook. Je kan bijvoorbeeld de temperatuur enkel manueel instellen, deze zal enkel werken wanneer je de sleutel in het kastje in de kamer insteekt. Wanneer er een raam geopend wordt, springt de verwarming meteen uit. Dit bespaart het studenthotel een heleboel energie.

Naast kamers voor studenten bevat The Student Hotel kamers speciaal afgestemd voor meetings, waar je als bedrijf op een ludieke en ietwat speelse manier kan vergaderen.

trend:
Joyning
The student Hotel is een voorbeeld dat voortvloeit uit de trend Joyning. We hebben als mens de wens om met elkaar geconnecteerd te zijn. Mensen zijn immers sociale wezens, die graag samenkomen, ervaringen delen en samenwerken. Dit is een eigenschap waar de Mcgreggor ook doelbewust op inspeelde bij het creëren van dit concept, hij wilde een omgeving creëren die studenten de kans biedt deze behoefte van samenhorigheid en connectie te bevredigen.

Post-demographing
Ook kunnen we de trend post-demographing terug vinden in het Student Hotel. Het is een feit dat mensen van verschillende leeftijden heersende conventies van zich afschudden en hun eigen levensstijl en identiteit ontwikkelen, op een nog vrije manier dan het vroeger was. Leeftijd, inkomen, sociale status,.. zijn allemaal factoren die hierbij een rol spelen, en die naarmate de jaren vorderen, ook steeds fluctueren. The Student House probeerde daarom een zo trendbewuste omgeving te creëren die effect inspeelt op de behoeftes, gedragingen, verlangens en verwachtingen van de hedendaagse consument. En met succes!

 

WAUW! excus-herenhotel?

Kruisherengang 10-23, 6211 NW Maastricht, Nederland

Het Kruisherenhotel, gelegen in de Kruisherengang 19-23, is een voorbeeld van een plaats die een nieuw karakter toegewezen kreeg. Deze eeuwen oude kerk werd door de stad Maastricht in een nieuw jasje gestoken en omgetoverd tot een vijf sterren geclassificeerd designhotel. Zoals je op de foto’s kan zien kan je hier naast overnachten ook dineren, een glaasje drinken en een kijkje nemen in de bibliotheek. Of je kan het prachtige gebouw ook gewoon betreden om het even te gaan bewonderen, wat zeker ook te moeite waard is. Daarnaast worden er in het Kruisherenhotel ook zo nu en dan events en meetings georganiseerd.

Het Kruisherenhotel biedt een verscheidenheid aan plaatsen om te dineren, zowel buiten als binnen, biedt 60 moderne, comfortabele slaapkamers met verschillende karakters
en ruime suites. Het hele gebouw is een indrukwekkend en stijlvol contrast van eeuwenoude architectuur designinrichting van wereldberoemde ontwerpers. Voor een unieke ervaring, moet je hier zeker eens een kijke nemen. It’s the best of both worlds.

 

Trend:
Remapped
Door de grote machtsverschuivingen en veranderingen wereldwijd, zien we ook een verandering binnen de businessmodellen, structuren, merken, de manier van zakendoen, .. Deze trend noemt men remapped en valt zeker en vast toe te passen op het kruisherenhotel. Deze eeuwenoude kerk die getransformeerd is tot een modern designhotel geeft het gebouw een nieuwe functie en laat het op een andere manier leven. Dit nieuwe karakter is mede de oorzaak van machtsverschuiving, grote convergenties op economisch vlak en multipolair consumentisme.

Licht uit, film aan!

Bassin 88, 6211 AK Maastricht, Nederland

Lumière, dé retro cinema van Maastricht vestigde zich in 2016 in het Sphinxkwartier aan het water. In 1976 begon het als ‘Stichting Filmhuis Maastricht’. Het werd gerund door de gebroeders Lumière, vandaar ook de naam. Het ‘Filmhuis’ groeide al snel uit tot een populaire plek. Na vele jaren breidde het ook uit. Door het grote succes verdubbelde ze in 2004 de capaciteit naar meer dan 100.000 bezoekers, wat de jaren voordien maar 45.000 was. Momenteel kan men Lumière vinden aan het Sphinxkwartier. Dit was vroeger een elektriciteitscentrale, het industriële interieur heeft men behouden en is omgebouwd tot een sfeervol restaurant en café. Cinema lumière staat vooral bekend om het vertonen van alternatieve films. Maar men kan hier ook terecht voor echte klassiekers, documentaires en de films van vandaag. Voor of na de film heb je de mogelijkheid uitgebreid te dineren in het Restaurant Café. Daar word je verwend met een driegangenmenu en een lekker glaasje wijn. Je kan er ook terecht voor een snelle hap of voor na de film nog wat na te genieten met een drankje. Lumière is enorm veelzijdig, naast hun restaurant en cinéma doen ze nog een tal andere dingen. Ze organiseren festivals, evenementen, activiteiten,… en dit vaak met de
medewerking van verschillende culturele en maatschappelijke organisaties. En wanneer het mooi weer is voorzien ze een groot terras waar iedereen samen kan genieten van het zonnetje.

Trend:
Joyning
Lumière is dé ideale plek om eens een goed te ontspannen. Of het nu in de zomer is op het zonnig terras, of in de cinemazaal, altijd plezier verzekerd. Bij Lumière komt iedereen samen, jong en oud, voor rust en plezier. Niets leuker dan families en vrienden die samen kijken naar hun favoriete film! Ook kan iedereen deelnemen aan de bijzondere activiteiten van Lumière, of zich neersettelen voor een lekkere zondagse brunch.

 

Literatuurlijst

WeAr Vintage. (z.d.). Geraadpleegd op 20 maart 2019, van http://wear-vintage.com

[Home]. (z.d.). Geraadpleegd op 23 maart 2019, van http://mrsmithmaastricht.com/

Cocktailbar Mr. Smith blijft ons geheimpje! – LovestoHAVE. (2017, 29 maart). Geraadpleegd op 23 maart 2019, van https://www.lovestohave.com/food-drinks-hotels/food-and-drinks/cocktailbar-mr-smith/?fbclid=IwAR1r868YB3O32-dG9phhdoZ7AGeVhsZXsNecq7WS0-x6jj3-93qSUxgEm5U

Cotton & Cream. (z.d.). Geraadpleegd op 19 maart 2019, van https://cottonandcream.nl/weekendje-maastricht-de-7-leukste-hotspots/+

De Kantine – De brandweer kantine. (z.d.). Geraadpleegd op 20 maart 2019, van http://brandweerkantine.nl/de-kantine/

FESTEN IN MAASTRICHT: WINKEL + KOFFIE. (2014, 19 oktober). Geraadpleegd op 20 maart 2019, van http://lovecities.nl/festen-maastricht-winkel-koffie

FESTEN. (2018, 25 april). Geraadpleegd op 23 maart 2019, van https://maastricht.stappen-shoppen.nl/locaties/5addd7c52a5ab0d7b6d6f36d

Juliens, J. (2018, 9 november). De tofste hotspots van Maastricht met insider tips van Branko Popovic. Geraadpleegd op 20 maart 2019, van https://www.vogue.nl/cultuur/reizen-hotspots/g24596804/maastricht-hotspots/

Kaboom Hotel Maastricht, een goedkoop budget hotel …. (z.d.). Geraadpleegd op 23 maart 2019, van https://www.kaboomhotel.nl/nl/

Kruisherenhotel Maastricht. (z.d.). Geraadpleegd op 20 maart 2019, van https://www.oostwegelcollection.nl/kruisherenhotel-maastricht/

Livin’ Room. (z.d.). Geraadpleegd op 23 maart 2019, van https://www.facebook.com/unsupportedbrowser

Love to Share. (z.d.). Geraadpleegd op 20 maart 2019, van https://www.lovetoshare.nl/festen-maastricht/+

Lumière Cinema Maastricht. (z.d.). Geraadpleegd op 19 maart 2019, van https://lumiere.nl/programma

MAASTRICHT TIPS: DIT ZIJN DE 28 LEUKSTE HOTSPOTS & BEZIENSWAARDIGHEDEN TIJDENS EEN MIDWEEKEND MAASTRICHT! (z.d.). Geraadpleegd op 15 maart 2019, van https://explorista.nl/maastricht-tips-hotspots-bezienswaardigheden-midweekend/+

Mr. Smith Maastricht: cocktails in stijl. (z.d.-a). Geraadpleegd op 19 maart 2019, van https://www.entreemagazine.nl/MrSmith

Mr. Smith Maastricht: cocktails in stijl. (z.d.-b). Geraadpleegd op 23 maart 2019, van https://www.entreemagazine.nl/MrSmith?fbclid=IwAR0rHXm5Zjso93X3RnuHHL4O9xkviIosrthdVCeQ6G6Y4xxW_n5AfgdNXEY

The Student Hotel. (2018, 24 augustus). Geraadpleegd op 20 maart 2019, van https://www.thestudenthotel.com/complete-connected-community/

Tummers, S. (2016, 6 augustus). Weekend in Maastricht: wat doen de locals? Geraadpleegd op 23 maart 2019, van https://www.timetomomo.com/nl/weekend-in-maastricht/

Welkom bij de Bisschopsmolen! (z.d.). Geraadpleegd op 23 maart 2019, van http://www.bisschopsmolen.nl/+

Wyck, het geheim van Maastricht. (z.d.). Geraadpleegd op 23 maart 2019, van https://www.wyck.nl/nl